Degustace 11. 12. 2015 Vinařství Volařík

Publikováno: 8.10.2017

V pátek 11. 12. 2015 se konala v degustačním sklepě naší vinotéky předposlední z letošních degustací. Tentokrát jsme mohli přivítat pana PhDr. Procházku, jenž je zástupcem vynikajícího Vinařství Volařík. Pan Procházka zastává v tomto vinařství funkci obchodního managera a sommeliera. Na této degustaci jsme mohli ochutnat dvanáct vzorků vín a to převážně vína ročníku 2014. Jako první pan Procházka promluvil o ročníku 2014, který byl podle něj velmi specifický a to díky rozmarům počasí, hlavně kvůli dešťům, které panovaly v září. Ročník 2014 je obecně velmi chudý na přívlastková vína, avšak v tomto vinařství se rozhodli zariskovat a hrozny nesbírat předčasně a jistě všichni na degustaci mohou říct, že se tento risk vyplatil. Nyní ještě než přejdeme k samotným vínům, připomeňme si historii tohoto vinařství.

Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh s tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Samozřejmě se toto vinařství neobjevilo z ničeho a má dlouhou historii táhnoucí se až ke konci druhé světové války, kdy se pan Leopold Volařík naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařství však přerušila násilná kolektivizace, kdy mu bylo ponecháno pouhých 10 arů vinic pro soukromou potřebu, a návrat k vinařství byl možný až po roce 1989, kdy byly vinice navráceny původním majitelům v restituci. Můžeme tedy říct, že i přes nepřízeň osudu se Vinařství Volařík dokázalo zařadit mezi nejlepší vinařství, které u nás máme. Vinařství nyní obhospodařuje okolo 100 ha vlastních vinic, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá vína. Při pěstování si zakládá na kvalitě hrozna a při zpracování využívá nejnovější technologie a poznatky. Vinařství klade velký důraz na polohu vinic a vytváří vlastní řadu terroirových vín, z nichž jedno jsme měli tu čest na naší degustaci ochutnat. Vinařství Volařík se soustředí především na odrůdy, které odpovídají charakteru půdy a mikroklimatu místa, kde jsou vinice vysázeny. Pan Procházka podotkl že, nikde jinde ve světě není zvykem, aby se v dané oblasti pěstovalo mnoho odrůd révy vinné a to z jednoduchého důvodu, že proč pěstovat desítky odrůd, když můžeme mít jednu, ze které víno nemá konkurenci. A tohoto se Vinařství Volařík snaží také držet. Jak sám pan Procházka řekl… Proč dělat desítky druhů vín, které budou průměrné, ale ne vynikající, když se můžeme soustředit jen na několik a ty dělat ve špičkové kvalitě. 

Mimo zajímavé historie vinařství, pan Procházka promluvil i o výrobě vína. Zmínil, že vinařství Volařík produkuje okolo 200 tisíc láhví vína ročně a obhospodařuje okolo 100 ha vinic.
Závěrem nutno říct, že pan Procházka provedl průběhem degustace naše degustátory s naprostou jistotou profesionála. Poctivě zodpovídal dotazy našich degustátorů a doplňoval své vyprávění vtipnými postřehy.

Jako první víno večera se nám představila:

Frankovka rosé, pozdní sběr 2014, suché - Lehká ovocná vůně Frankovky rosé nabízí kombinaci liči, třešně a máslové hrušky. Chuť je těžká, s tóny zahradní jahody a máslové hrušky, uzavřená slanou dochutí.

  • Cukr 6,1 g/l
  • Kyselina 6,6 g/l
  • Alkohol 12,0 obj. %

Ocenění: Prague Wine Trophy 2015 - zlatá medaile

Muškát moravský, pozdní sběr 2014, suché - Citrusovou vůni limetky a grepu doplňuje mandarinka a liči. Na muškát netradičně extraktivní chuť, v níž převládá muškátový oříšek a pikantní grepová kyselinka.

  • Cukr: 0,6 g/l
  • Kyselina: 7,4 g/l
  • Alkohol: 12,5 obj. %

Hibernal, pozdní sběr 2014, suché - Hibernal nabízí extrémně agresivní aromatiku po přezrálém grepu. Chuť je plná, s ovocnými tóny angreštu a černého

  • Cukr 1,4 g/l
  • Kyselina 7,5 g/l
  • Alkohol 13,0 obj. %

Ocenění: Král vín 2015 - bronzová medaile

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2014, suché - Rýňák nabízí ve vůni příjemně vyzrálou meruňku a žlutý meloun. Ovocnou chuť po ananasu a sušených meruňkách uzavírá dlouhá medová dochuť. Botrytické hrozny daly vínu rozinkový nádech.

  • Cukr 21,9 g/l
  • Kyselina 8,9 g/l
  • Alkohol 13,5 obj. %

Ocenění: AWC Vienna - zlatá medaile

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2014, suché - Výrazně kořenitá vůně s podtónem po přesušeném pepři. Kořenitou chuť velmi minerálního veltlínu uzavírá opět pepřový nádech.

  • Cukr 5,4 g/l
  • Kyselina 7,1 g/l
  • Alkohol 11,5 obj. %

Ocenění: Král vín 2015 - zlatá medaile

Veltlínské zelené terroir, pozdní sběr 2014, polosuché - Přezrálý veltlínek z Věstonska je víno s divokým nádechem po tropickém ovoci a angreštu, ovocné tóny doplňuje pepřová kořenitost. Chuť je silně pepřová s minerálně ovocným podtónem.

  • Cukr 11,0 g/l
  • Kyselina 7,1 g/l
  • Alkohol 11,5 obj. %

Ocenění: Král vín 2015 - zlatá medaile

Saphira, pozdní sběr 2014, polosuché - Saphira, jako produkt ekologického zemědělství, je jednou ze tří odrůd nové řady Organic. Divoké kvašení dalo vínu výraznou vůni po grepu s lehkým citrusovo-medovým podtónem. Chuť je plná, extraktivně nasládlá s příjemnou kyselinkou a lehkou divokostí díky spontánnímu kvašení.

Johanniter, pozdní sběr 2013, polosuché - Johanniter patří do nové řady Organic, která označuje vína z ekologické produkce. Odolnější ryzlinková odrůda má ve vůni příjemné autolýzové tóny díky dlouhému ležení na kvasnicích, lehký petrolejový projev doplňuje podtón kvetoucích lip. Chuť je plná, postavená na kyselině a vysokém extraktu, olejovitá, s náznakem máslových hrušek.

Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2014, polosladké - Rýňák nabízí ve vůni příjemně vyzrálou meruňku a žlutý meloun. Ovocnou chuť po ananasu a sušených meruňkách uzavírá dlouhá medová dochuť. Botrytické hrozny daly vínu rozinkový nádech.

  • Cukr 21,9 g/l
  • Kyselina 8,9 g/l
  • Alkohol 13,5 obj. %

Ocenění: AWC Vienna - zlatá medaile

Rulandské bílé, výběr z hroznů 2014, polosladké - Ve vůni rulandy převládá exotické ovoce - mango, žlutý meloun a maracuja. Chuť je výrazně ovocná, připomíná sušenou mandarinku v medu. Harmonické víno je zakulacené příjemným zbytkovým cukrem.

  • Cukr 40,4 g/l
  • Kyselina 8,9 g/l
  • Alkohol 11,0 obj.%

Chardonnay, výběr z bobulí 2014, sladké - 0,5 l  velmi krásné víno s dominancí přezrálých banánů ve vůni, silně perzistentní, s medovo-hroznovou dochutí a perfektně vyváženou kyselinkou.

  • Cukr 48,4 g/l
  • Kyselina 8,6 g/l
  • Alkohol 12,5 obj. %

Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké - Ve vůni Pálavy je velmi výrazné aroma květu černého bezu, citrusových plodů, medu a mandarinkového kompotu. Chuť je ovocná a kořenitá, přechází do medových plástů. Podávejte dobře vychlazené, ideálně na 7°C.

  • Cukr 67,5 g/l
  • Kyselina 6,2 g/l
  • Alkohol 11,5 obj.%

Ocenění: Festwine 2015 - zlatá medaile

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 4. 12. 2015 Vinařství Petr Bíza

V pátek 4. 12. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala další z podzimních degustací. Tentokrát jsme přivítali velmi oblíbeného vinaře a to Ing. Petra Bízu. Pan Bíza je majitelem vinařství jež nese jeho jméno. Po...
Zobrazit celý článek

Degustace 20. 11. 2015 Vinařství Vladimír Tetur

V pátek 20. 11. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala další z podzimních degustací. Tentokrát jsme přivítali pana Vladimíra Tetura, což je majitel stejnojmenného Vinařství Vladimír Tetur. Tak jako pokaždé, tak i na této degustaci pana Tetura bylo beznadějně vyprodáno, což svědčí o oblíbenosti tohoto vinařství.
Zobrazit celý článek

Vinařství

SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Vinobox - VINOBOX je inovativní značkou pro řešení moderního způsobu distribuce a stáčení vína. Je synonymem pro kvalitní víno ve spojení s vysoce účinným obalem technologie Bag-In-Box. Víno Červenka - VINAŘSTVÍ - Rodinné vinařství Červenka se nachází v malebné obci Čejkovice, která se nachází jen 10 km od dálnice D2. Svou rozhlohou vinic jsou Čejkovice třetí největší v čr a leží v nejteplejším koutu naší republiky. Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné