Degustace 11. 12. 2015 Vinařství Volařík
V pátek 11. 12. 2015 se konala v degustačním sklepě naší vinotéky předposlední z letošních degustací. Tentokrát jsme mohli přivítat pana PhDr. Procházku, jenž je zástupcem vynikajícího Vinařství Volařík. Pan Procházka zastává v tomto vinařství funkci obchodního managera a sommeliera. Na této degustaci jsme mohli ochutnat dvanáct vzorků vín a to převážně vína ročníku 2014. Jako první pan Procházka promluvil o ročníku 2014, který byl podle něj velmi specifický a to díky rozmarům počasí, hlavně kvůli dešťům, které panovaly v září. Ročník 2014 je obecně velmi chudý na přívlastková vína, avšak v tomto vinařství se rozhodli zariskovat a hrozny nesbírat předčasně a jistě všichni na degustaci mohou říct, že se tento risk vyplatil. Nyní ještě než přejdeme k samotným vínům, připomeňme si historii tohoto vinařství.
Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh s tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Samozřejmě se toto vinařství neobjevilo z ničeho a má dlouhou historii táhnoucí se až ke konci druhé světové války, kdy se pan Leopold Volařík naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařství však přerušila násilná kolektivizace, kdy mu bylo ponecháno pouhých 10 arů vinic pro soukromou potřebu, a návrat k vinařství byl možný až po roce 1989, kdy byly vinice navráceny původním majitelům v restituci. Můžeme tedy říct, že i přes nepřízeň osudu se Vinařství Volařík dokázalo zařadit mezi nejlepší vinařství, které u nás máme. Vinařství nyní obhospodařuje okolo 100 ha vlastních vinic, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá vína. Při pěstování si zakládá na kvalitě hrozna a při zpracování využívá nejnovější technologie a poznatky. Vinařství klade velký důraz na polohu vinic a vytváří vlastní řadu terroirových vín, z nichž jedno jsme měli tu čest na naší degustaci ochutnat. Vinařství Volařík se soustředí především na odrůdy, které odpovídají charakteru půdy a mikroklimatu místa, kde jsou vinice vysázeny. Pan Procházka podotkl že, nikde jinde ve světě není zvykem, aby se v dané oblasti pěstovalo mnoho odrůd révy vinné a to z jednoduchého důvodu, že proč pěstovat desítky odrůd, když můžeme mít jednu, ze které víno nemá konkurenci. A tohoto se Vinařství Volařík snaží také držet. Jak sám pan Procházka řekl… Proč dělat desítky druhů vín, které budou průměrné, ale ne vynikající, když se můžeme soustředit jen na několik a ty dělat ve špičkové kvalitě.
Mimo zajímavé historie vinařství, pan Procházka promluvil i o výrobě vína. Zmínil, že vinařství Volařík produkuje okolo 200 tisíc láhví vína ročně a obhospodařuje okolo 100 ha vinic.
Závěrem nutno říct, že pan Procházka provedl průběhem degustace naše degustátory s naprostou jistotou profesionála. Poctivě zodpovídal dotazy našich degustátorů a doplňoval své vyprávění vtipnými postřehy.
Jako první víno večera se nám představila:
Frankovka rosé, pozdní sběr 2014, suché - Lehká ovocná vůně Frankovky rosé nabízí kombinaci liči, třešně a máslové hrušky. Chuť je těžká, s tóny zahradní jahody a máslové hrušky, uzavřená slanou dochutí.
- Cukr 6,1 g/l
- Kyselina 6,6 g/l
- Alkohol 12,0 obj. %
Ocenění: Prague Wine Trophy 2015 - zlatá medaile
Muškát moravský, pozdní sběr 2014, suché - Citrusovou vůni limetky a grepu doplňuje mandarinka a liči. Na muškát netradičně extraktivní chuť, v níž převládá muškátový oříšek a pikantní grepová kyselinka.
- Cukr: 0,6 g/l
- Kyselina: 7,4 g/l
- Alkohol: 12,5 obj. %
Hibernal, pozdní sběr 2014, suché - Hibernal nabízí extrémně agresivní aromatiku po přezrálém grepu. Chuť je plná, s ovocnými tóny angreštu a černého
- Cukr 1,4 g/l
- Kyselina 7,5 g/l
- Alkohol 13,0 obj. %
Ocenění: Král vín 2015 - bronzová medaile
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2014, suché - Rýňák nabízí ve vůni příjemně vyzrálou meruňku a žlutý meloun. Ovocnou chuť po ananasu a sušených meruňkách uzavírá dlouhá medová dochuť. Botrytické hrozny daly vínu rozinkový nádech.
- Cukr 21,9 g/l
- Kyselina 8,9 g/l
- Alkohol 13,5 obj. %
Ocenění: AWC Vienna - zlatá medaile
Veltlínské zelené, pozdní sběr 2014, suché - Výrazně kořenitá vůně s podtónem po přesušeném pepři. Kořenitou chuť velmi minerálního veltlínu uzavírá opět pepřový nádech.
- Cukr 5,4 g/l
- Kyselina 7,1 g/l
- Alkohol 11,5 obj. %
Ocenění: Král vín 2015 - zlatá medaile
Veltlínské zelené terroir, pozdní sběr 2014, polosuché - Přezrálý veltlínek z Věstonska je víno s divokým nádechem po tropickém ovoci a angreštu, ovocné tóny doplňuje pepřová kořenitost. Chuť je silně pepřová s minerálně ovocným podtónem.
- Cukr 11,0 g/l
- Kyselina 7,1 g/l
- Alkohol 11,5 obj. %
Ocenění: Král vín 2015 - zlatá medaile
Saphira, pozdní sběr 2014, polosuché - Saphira, jako produkt ekologického zemědělství, je jednou ze tří odrůd nové řady Organic. Divoké kvašení dalo vínu výraznou vůni po grepu s lehkým citrusovo-medovým podtónem. Chuť je plná, extraktivně nasládlá s příjemnou kyselinkou a lehkou divokostí díky spontánnímu kvašení.
Johanniter, pozdní sběr 2013, polosuché - Johanniter patří do nové řady Organic, která označuje vína z ekologické produkce. Odolnější ryzlinková odrůda má ve vůni příjemné autolýzové tóny díky dlouhému ležení na kvasnicích, lehký petrolejový projev doplňuje podtón kvetoucích lip. Chuť je plná, postavená na kyselině a vysokém extraktu, olejovitá, s náznakem máslových hrušek.
Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2014, polosladké - Rýňák nabízí ve vůni příjemně vyzrálou meruňku a žlutý meloun. Ovocnou chuť po ananasu a sušených meruňkách uzavírá dlouhá medová dochuť. Botrytické hrozny daly vínu rozinkový nádech.
- Cukr 21,9 g/l
- Kyselina 8,9 g/l
- Alkohol 13,5 obj. %
Ocenění: AWC Vienna - zlatá medaile
Rulandské bílé, výběr z hroznů 2014, polosladké - Ve vůni rulandy převládá exotické ovoce - mango, žlutý meloun a maracuja. Chuť je výrazně ovocná, připomíná sušenou mandarinku v medu. Harmonické víno je zakulacené příjemným zbytkovým cukrem.
- Cukr 40,4 g/l
- Kyselina 8,9 g/l
- Alkohol 11,0 obj.%
Chardonnay, výběr z bobulí 2014, sladké - 0,5 l velmi krásné víno s dominancí přezrálých banánů ve vůni, silně perzistentní, s medovo-hroznovou dochutí a perfektně vyváženou kyselinkou.
- Cukr 48,4 g/l
- Kyselina 8,6 g/l
- Alkohol 12,5 obj. %
Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké - Ve vůni Pálavy je velmi výrazné aroma květu černého bezu, citrusových plodů, medu a mandarinkového kompotu. Chuť je ovocná a kořenitá, přechází do medových plástů. Podávejte dobře vychlazené, ideálně na 7°C.
- Cukr 67,5 g/l
- Kyselina 6,2 g/l
- Alkohol 11,5 obj.%
Ocenění: Festwine 2015 - zlatá medaile
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 4. 12. 2015 Vinařství Petr Bíza
Degustace 20. 11. 2015 Vinařství Vladimír Tetur
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem