Degustace 27. 2. 2015 Vinařství U Kapličky

Publikováno: 4.3.2015

Dne 27. 2. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky, konala další degustace vín. Na letošní druhé degustaci jsme přivítali zástupce Vinařství U Kapličky pana Dalibora Latzku, který zastává post obchodního manažera a s sebou na dnešní degustaci přivezl jedenáct vzorků vín. Než přejdeme k průběhu degustace a degustovaným vínům, připomeňme si historii tohoto vinařství.

Vinařství založil pan Rostislav Žďárský v roce 2005, který přišel do Zaječí z Ostravy v roce 1992 poté, co zdědil v této oblasti pozemky. Jeho první vinařský počin bylo víno v PET láhvích, což přirozeně vyvolávalo u ostatních vinařů úsměv. V roce 2002 toto vinařství prodal a z utržených peněz vybudoval Vinařství U Kapličky. V roce 2006 se konalo premiérové vinobraní Vinařství U Kapličky. Z původního záměru postavit malé vinařství nakonec vznikla firma s kapacitou 800 000 lahví ročně a se zhruba sty hektary vlastních vinohradů v tratích U Kapličky, Plochovy, Kalvárie, Novomlýnský svah, Nová hora a Růžový vrch obhospodařovaných v systému integrované produkce. Bílá vína se zpracovávají v nerezových tancích technologií řízeného kvašení, červená nejdříve ve vinifikátorech, a poté zrají v dubových sudech. V současnosti je sklepmistrem pan Dalibor Babáček (po něm je pojmenována i nejvyšší řada vín). Hlavním hybatelem a duší podniku se 120 zaměstnanci je jeho zakladatel - z jeho hlavy pochází vše od základní koncepce až po nejmenší detail: exteriér vinařství, sklepy o celkové délce 260 m, interiéry, kování na dveřích, svícny, víno, etikety a originální lahve. Dá se říci, že vinařství má tři základní řady vín, Dalibor, Fresh a Selection. Mimo jiné se toto vinařství zabývá i provozováním penzionu se 109 lůžky, provozem welnes, restaurace, mnoha vinoték a dalšími.

V průběhu degustace nám pan Latzka přiblížil formu pěstování a také výroby vín. Vinařství U Kapličky, tak jako i jiná vinařství, vyrábí vína z tzv. redukované sklizně. Což je redukce hroznů na 1-1,5 kg hroznů na jednom keři vinné révy. Promluvil také o řízeném kvašení – technologii, která slouží k výrobě aromatických a harmonických vín bílých odrůd. Vína mladého zrání kvašená za pomoci řízeného kvašení, tzn. při optimálních teplotách se vyznačují čistou chutí a vůní a do popředí vstupuje jemnější a výraznější odrůdový charakter. U takto zpracovávaných vín, které kvasí při nižších teplotách, nedochází v takové míře k rozmnožování nežádoucích mikroorganismů, mezi které se řadí divoké kvasinky a bakterie.

Než přejdeme k degustovaným vínům, musím zmínit, že degustace probíhala ve velmi uvolněném duchu, pan Latzka pohotově odpovídal na všechny otázky našich degustátorů a provedl nás degustací s veškerým umem, který je k tomu potřeba.

Jako první se nám představilo víno:

Muškát moravský, kabinetní 2012, suché – Barva tohoto vína je zelenožlutá, veselá a třpytivá. Vůně je květnatá, připomínající muškátový oříšek, květ černého bezu a čerstvě utržený hrozen. Chuť je svěží, květnato-kořenitá s citrusy.

  • Alkohol: 13,0 %
  • Zbytkový cukr: 0,3 g/l
  • Kyselina: 5,9 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, polosuché - Svítivě zelenožlutá barva s vůní čerstvých i sušených bylin s pevnou citrusovou oporou. Příjemně pitelná chuť se svěžestí a kořenitostí odrůdového charakteru.

  • Alkohol: 13,5 %
  • Zbytkový cukr: 5,2 g/l
  • Kyselina: 6,7 g/l

Sauvignon, pozdní sběr 2013, polosuché - Barva vína připomíná medové plásty. Ve vůni vynikají sušené bylinky s vyzrálými citrusy, které jsou v chuti doplněné o ananasovou sladkost.

  • Alkohol: 14,0 %
  • Zbytkový cukr: 10,8 g/l
  • Kyselina: 7,1 g/l

Ryzlink rýnský, kabinetní 2013, polosuché - Svěží zelenožluté odstíny naznačují primárnost chutí a vůní. Výrazná vůně meruněk a květů ovocných stromů. Chuť květnato-kořenitá.

  • Alkohol: 12 %
  • Zbytkový cukr: 12,0 g/l
  • Kyselina: 7,8 g/l

Pálava, výběr z hroznů 2014, polosladké – Barva vína je zlatá se slámovými odlesky. Vůně je muškátově kořenitá s vanilkovým koncem. Chuť je extraktivní směsí manga, vanilky, banánů a květů růží.

  • Alkohol: 13,5 % obj.
  • Zbytkový cukr: 14,2 g/l
  • Kyselina: 7,0 g/l

Müller Thurgau, kabinetní 2013, polosladké – Barva vína je zelenožlutá. Vůně květnatá, připomínající květ černého bezu a vyzrálé broskve. Chuť je broskvovo-citrusová.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 17,5 g/l
  • Kyselina: 5,8 g/l

Zweigeltrebe – rosé, kabinetní 2014, polosladké – Odstínem toto růžové víno připomíná červený grapefruit. Vůně je svěží s příjemnými tóny višní se smetanou a malinovou dření. Chuť je poutavá s roztomilým zbytkovým cukrem.

  • Alkohol: 10,5 % obj.
  • Zbytkový cukr: 19,4 g/l
  • Kyselina: 7,6 g/l

Modrý Portugal, pozdní sběr 2013, suché – Tmavě červený odstín barvy s lehkými třpytivými odlesky. Peckovitá vůně černých třešní je zakončená sladkostí kandovaných plodů. Chuť koresponduje s vůní.

  • Alkohol: 12,5 % obj.
  • Zbytkový cukr: 2,4 g/l
  • Kyselina: 6,0 g/l

Zweigeltrebe, pozdní sběr 2012, suché – Mahagonově višňová barva vína s ovocnou vůní květů zralých višní je v harmonii s marmeládovými tóny černých plodů. Chuť je výrazná, plná, přitom sladká a elegantní.

  • Alkohol: 13,0 %
  • Cukr: 0,3 g/l
  • Kyselina: 5,7 g/l

André, pozdní sběr 2011, suché – Víno má višňový odstín barvy. Rozmanitou vůni divokých planých plodů, doplňuje sladkost jemných taninů v chuti. Vhodné ke grilovaným masům, ke zvěřině, k hutné úpravě jídel. Velmi vhodné pro delší uchovávání.

  • Alkohol: 13,5 %
  • Cukr: 0,3 g/l
  • Kyselina: 6,0 g/l

Alibernet, pozdní sběr 2011, suché – Inkoustově tmavý odstín barvy naznačuje robustnost vína. Ve vůni se vyznačují tóny lesních plodů, ostružin, tabáku a sladké čokolády. Chuť je jemná, ale široká, umocněná o aroma pražené kávy, tabáku a cedrového dřeva.

  • Alkohol: 13,5 %
  • Cukr: 0,4 g/l
  • Kyselina: 5,5 g/l

A tak jako každou degustaci. Tak i dnes naši degustátoři hlasovali o vítězných vínech. Tentokrát to dopadlo takto:

1. Pálava, výběr z hroznů 2014, polosladké

2. Zweigeltrebe, pozdní sběr 2012, suché

2. Alibernet, pozdní sběr 2011, suché

3. Sauvignon, pozdní sběr 2013, polosuché

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 13. 2. 2015 Vinařství Hradil

Dne 13. 2. 2015 jsme v degustačním sklepě naší vinotéky pořádali letošní první ochutnávku vín, která již tradičně patřila p. Lukáši Hradilovi a jeho produkci vín z nového ročníku.
Zobrazit celý článek

Rozdělení a druhy vín

Výrazem "víno" se smí značit pouze alkoholické nápoje vyrobené z hroznů révy vinné. Rozlišujeme různé druhy vín, které dělíme podle více parametrů, především podle barvy, obsahu cukru, odrůdy, stáří vína, technologie výrob...
Zobrazit celý článek

Vinařství

RONA - sklárna - Sklárna RONA patří mezi světově nejvýznamnější výrobce kvalitního nápojového skla, stolovacích doplňků a dekoračního skla. Sklárna RONA má víc jak stoletou tradici ve výrobě skl...Mare Magnum - Výrobce originálních dárkových bag in boxů ve formě dámských kabelek s vlastním 1,5 l zásobníkem francouzského bílého nebo červeného vína, se stáčecím ventilem.Familia Deicas - Vína z vinic Juanicó jsou produkována výhradně rodinnou společností Deicas. Již třetí generace rodiny Deicas pracuje s plným nasazením a odhodláním, aby Vám přinesla víno té nejvyšší kvality.Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Polderkaas - Henri Willig je producent holandských sýrových specialit pod značkou POLDERKAAS. Mezi nejznámější patří sýr Baby Gouda, nicméně do širokého portfolia produktů a specialit patří další a to sýry kozí, ovčí nebo BIO sýry. Caves de Rocbére - Caves de Rocbére najdeme v jižní Francii. Jedná se o vinařské sdružení, které je tvořeno třemi družstvy a vzniklo v roce 1972. Družstva společně sjednotila nabídky svých vín, aby pod společným vedením a managementem uváděla na trh produkci láhvových vín tSedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné