Degustace 13. 2. 2015 Vinařství Hradil

Publikováno: 18.2.2015

Dne 13. 2. 2015 jsme v degustačním sklepě naší vinotéky pořádali letošní první ochutnávku vín, která již tradičně patřila p. Lukáši Hradilovi a jeho produkci vín z nového ročníku. Toto vinařství zastupujeme již delší dobu, má mezi našimi degustátory velmi dobrou pověst a svou řádku příznivců, proto bývá tato první degustace okamžitě vyprodaná. Pan Hradil svá vína představuje nejen profesionální, ale také vtipnou formou. Než, ale přejdeme k samotným vínům. Připomeňme si, odkud toto vinařství pochází a na co může být právem hrdé. Rodinné vinařství Hradil se nachází v Čejkovicích. Malé rodinné vinařství navazuje na vinařskou práci otce Vojtěcha, který vybudoval sklep a vyráběl sudová vína. Syn Lukáš modernizoval technologii výroby, technické zázemí a začal víno láhvovat. Od roku 2002 se vinařství začíná specializovat na výrobu přívlastkových a speciálních vín. Nejlepším předpokladem pro výrobu vín s nezaměnitelným aroma a chutí jsou jedinečné půdní a klimatické podmínky, nízké zatížení révových keřů, kvalitně prováděné zelené práce a v neposlední řadě probírka hroznů. Zpracování takto sklizených hroznů probíhá v moderně vybaveném technologickém provozu. Vinařství Hradil klade důraz na rychlé a šetrné zpracování. Vína jsou vyráběna metodou řízené fermentace v nerezových tancích a dřevěných dubových sudech typu barrique. Specialitou tohoto vinařství je červené víno Rubinet, které je vyráběno technologií bílého vína bez macerace na slupkách.

Co se týká samotného průběhu degustace, jistě neodešli naši degustátoři zklamaní. Pan vinař nám představil nové etikety, které se podle názoru návštěvníků velmi povedly. Po celou dobu všechny přítomné vybízel k pokládání otázek, na které pohotově a profesionálně odpovídal. Seznámil nás nejen s historií svého vinařství, formou pěstování a výroby vín, ale také novými technologickými postupy. Jedním z využívaných právě ve vinařství Hradil je kryomacerace, což je nakvašení rmutu při nízkých teplotách (do 10°C) po dobu od 12 hodin do 7 dní, dle typu hroznu. Zvolený postup má za důsledek získání výraznější barvy a vůně vína. Následně pak pokračuje pomalé kvašení s ležením na jemných kalech. Na degustaci jsme měli možnost prochutnat jedenáct vzorků, které až na jednu výjimku byly z ročníku 2014. Samozřejmostí je každoročně i degustace jedinečného Rubinetu. Tak jako každou degustaci, i tentokrát jsme hlasovali pro tři nejlepší vína večera a z hlasujících byl vylosován šťastlivec, který si odnesl láhev vína André z roku 2004.

Teď již přejdeme k prvnímu vzorku večera…

Neuburské, kabinetní 2014, suché: Mladé víno, pod korkem je nalahvováno asi měsíc. Vyráběno metodou batonage. Svěží víno vhodné ke každodennímu pití, tzv. letní víno. Víno má světložlutou barvu se zelenkavými odlesky. Má lehkou vůni připomínající broskve s mandlovou dochutí. Vyráběno kryomacerací.

  • Cukr: 2 g/l
  • Kyseliny: 6,5 g/l
  • Alkohol: 12%

Sauvignon blanc, pozdní sběr 2014, polosuché: Autentické víno (přirozeně vonící). Děláno „postaru“, neděláno na vinných kvasinkách, ale nakvašeno samovolně. Záměrně děláno pro archivaci cca 5 let. Víno má zlatozelenkavou barvu. Ve vůni můžeme cítit angreštové a broskvové tóny. Víno je uzavřeno dlouhou dochutí s příjemným zbytkovým cukrem. Vyráběno kryomacerací.

  • Cukr: 9 g/l
  • Kyseliny: 6,2 g/l
  • Alkohol: 12%

Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, polosuché: Víno má šťavnatější kyselinku, která příjemně srazí zbytkový cukr. Víno, které je pod korkem tři týdny, tudíž se příjemně vyvine. Vyráběno kryomacerací. Víno má krásnou žlutou barvu, ve vůni můžeme cítit exotické ovoce a banánové tóny.

  • Cukr: 10 g/l
  • Kyseliny: 6,4 g/l
  • Alkohol: 12%

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2014, polosuché: Metoda půl na půl. Tzn. půlka hroznů je zpracovávána starou metodou a půlka novou metodou, tímto způsobem získáme výraznější chuť i vůni. Víno má svěží vůni meruněk, které pozvolna přechází do meruňkové marmelády. Cukr obsažený v tomto víně mu příjemně dodává plnost. Jelikož toto víno s věkem zraje, doporučujeme jej k archivaci.

  • Cukr: 12 g/l
  • Kyseliny: 6,2 g/l
  • Alkohol: 12%

Cuvée Davis rosé, kabinetní 2014, suché: Svěží, letní růžové víno s příjemnou lososovou barvou. Lisováno přímo, bez macerace na slupkách.  Toto víno je vyrobeno ze 70 % Rulandského modrého a 30 % Zweigeltrebe. Ve vůni můžeme cítit lesní jahody a maliny, chuť je příjemná s decentní kyselinkou. Víno, které není určeno k archivaci, stejně jako většina rosé vín, maximálně doporučujeme 2 roky.

  • Cukr: 5,5 g/l
  • Kyseliny: 6 g/l
  • Alkohol: 12%

Pálava, pozdní sběr 2014, polosladké: Toto víno se vyznačuje bohatou aromatikou. Ve vůni můžeme cítit limetky a žlutou čajovou růži. Jemná kyselinka příjemně potlačuje zbytkový cukr a víno je tak svěží a příjemné. Nejsladší polosladké víno večera.

  • Cukr: 20 g/l
  • Kyseliny: 6,8 g/l
  • Alkohol: 12%

Gentleman MZV, moravské zemské víno 2014, polosuché: Víno, které nebylo nalahvováno ani 24 hodin před tím, než jsme ho mohli ochutnat. Proto byli naši degustátoři první, kteří tuto možnost měli. Bílé víno odrůdy Chorvát. Pan Hradil toto víno podal jako víno pro ženy, kterým se s touto láhví dostává do rukou společník. Ve vůni můžeme cítit ananas s lesní jahodou.

  • Cukr: 15 g/l
  • Kyseliny: 6,5 g/l
  • Alkohol: 12%

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2014, suché: Mladé víno rubínové barvy s intenzivní vůní černého rybízu. V chuti s jemnými tóny pražné kávy s jemnou tříslovinou. U tohoto vína je raritou, že dozrávalo v akátových sudech. Víno, které je předurčeno k archivaci i na 8 let.

  • Cukr: 2 g/l
  • Kyseliny: 6,5 g/l
  • Alkohol: 13%

Dornfelder, pozdní sběr 2014, suché: Víno má sytou, výraznou barvu s fialovými odlesky. Vůně je příjemná a intenzivní. Můžete zde objevit sušené trnky, povidla a zralé třešně. Chuť je lahodná kulatá. Víno 4 měsíce zrálo v akátových sedech, což vínu dodalo dřevitou chuť a příjemnou tříslovinu. Víno vhodné k archivaci.

  • Cukr: 0,3 g/l
  • Kyseliny: 5,4 g/l
  • Alkohol: 12,5 %

Cuvée Hradil, výběr z hroznů 2011, suché: Víno, které je „vlajkovou lodí“ vinařství pana Hradila. Cuvée Hradil vzniklo kupáží odrůd 70 % Rulandské modré a 30 % Cabernet Sauvignon. Zrálo 15 měsíců na francouzských dubových sudech středního výpalu Seguin Moreau a Nadalie (80 % první plnění, 20 % druhé plnění). Granátová barva s rezavými okraji je doprovázená vůní sušených švestek, vanilky, čokolády a kávy. Chuť vína je nazrálá umocněná vyzrálými tříslovinami a kávovou dochutí. Doporučujeme archivovat i 15 let.

  • Cukr: 0,5 g/l
  • Kyseliny: 4,8 g/l
  • Alkohol: 13,5%

Rubinet, moravské zemské víno 2014, polosladké: Tato barvířka vznikla křížením (Revolta x Alilbernet) x André. Jako jediní v ČR ji vinařství pana Hradila zpracovává metodou bílého vína tzn. bez macerace na slupkách. Záměrně je zde ponechán zbytkový cukr. Díky tomuto zpracování dostává Rubinet neobyčejné aroma i chuť mléčné čokolády a karamelu. Víno se svou originalitou hodí k běžnému pití, ale hlavně k čokoládovým dezertům. V tomto konkrétním víně byla ve vůni cítit káva a kávová zrna.

  • Cukr: 15 g/l
  • Kyseliny: 6 g/l
  • Alkohol: 12%

A jako již tradičně jsme hlasovali o třech nejlepších vínech večera. Nebylo to vůbec lehké rozhodování, a proto se na prvních třech místech umístilo neuvěřitelných pět vín.

1. Rubinet, moravské zemské víno 2014, polosladké

2. Cuvée Hradil, výběr z hroznů 2011, suché

2. Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, polosuché

3. Dornfelder, pozdní sběr 2014, suché

3. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2014, polosuché

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

Rozdělení a druhy vín

Výrazem "víno" se smí značit pouze alkoholické nápoje vyrobené z hroznů révy vinné. Rozlišujeme různé druhy vín, které dělíme podle více parametrů, především podle barvy, obsahu cukru, odrůdy, stáří vína, technologie výrob...
Zobrazit celý článek

Třísloviny ve víně

Každý, kdo má rád víno se již jistě setkal s termínem třísloviny. Ale ne každý ví, co přesně třísloviny jsou a jak se do vína „dostaly“. Proto jsme si pro Vás připravili článek, který by vám měl objasnit některé skute
Zobrazit celý článek

Vinařství

Reisten - VINAŘSTVÍ - Vína z vinařství Reisten jsou charakteristická pro svou hlubokou mineralitu i kořenitost viničních tratí, jenž podtrhují jedinečnost pálavského terroir. Prezentují se víny nejvyšší kvality. Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Kamil Prokeš - VINAŘSTVÍ - Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou do malebné vinařské obce Němčičky. Grashoff - Historie společnosti Grashoff z Německa sahá až k roku 1872, kdy začala v obchodě s lahůdkami v Brémách obchodovat také s čerstvými pralinkami z Bruselu, domácími koláčky z Francie a ranní zeleninou z Nizozemí. Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Kopke - Značka KOPKE byla založena již v roce 1638 Němci Christianem Kopke a jeho synem. House of Kopke je nejstarší exportní společnost portského vína a zároveň vlastní nejstarší sklep a tím i nejstarší obchodní značku v portských vínech. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné