Degustace 10. 04. 2015 Vinařství Horák

Publikováno: 14.4.2015

Dne 10. 4. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět uskutečnila degustace vín, tentokrát z Vinařství Horák. Tato degustace byla velmi žádaná a tomu nasvědčovalo i vyprodání lístků téměř ihned po uvedení data jejího konání. Degustací nás provedl syn majitele tohoto skvělého vinařství pan Lukáš Horák, který se podílí na chodu rodinného vinařství. V úvodu jsme byli seznámeni s polohou vinařství, historií a současným směřováním vinařství. Připomeňme si tedy alespoň pár základních faktů. Vinařství Horák je malé rodinné vinařství, které se nachází v katastru obce Vrbice. Zakladatelem vinařství je pan Leoš Horák, který se vlastnímu vinařství věnuje od jeho založení roku 2004. Vinařství je členem VOC MODRÉ HORY. O ochod vinařství Horák se stará celá rodina. Roční produkce nepřesahuje 40 000 lahvi vína. Vizí vinařství je vyrábět takové množství láhví, které zaručuje kvalitu a vinařovu kontrolu nad výrobou.

Vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic, ostatní hrozny pocházejí od smluvních dodavatelů z Vrbice a blízkého okolí. Hrozny jsou zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně jsou lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou Barrique. Při výrobě jsou používány moderní technologie a postupy, důraz je kladen na maximální příjemnost a harmonii všech vín. Odrůdová skladba je široká, můžete ochutnat 16 odrůd. Vlajkovou lodí je CUVÉE HORÁK zrající v nových 500 litrových sudech. Celá produkce je lahvována. Vína tohoto vinařství se pravidelně umisťují na prestižních výstavách doma i v zahraničí. Za pozornost stojí úspěchy posledních 5 ročníků, kdy se vína tohoto vinařství pokaždé umístila mezi 1000 víny světa v publikaci Vins du Monde. A co se úspěchu týče, není tomu jinak ani v roce 2015. Například v soutěži Vinum Juvenale 2015 získalo Vinařství Horák dvě ocenění – Ryzlink vlašský, kabinetní 2014, suché – vítěz kategorie, Rosé Horák, pozdní sběr 2014, polosuché – zlatá medaile. Úspěch toto vinařství sklidilo i v zahranič, a to v prestižní soutěži Vinalies Internationales Paris 2015, kde získalo čtyři medaile. Zlatou medaili získalo Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché - které jsme mohli ochutnat i na této degustaci a i když předbíhám, toto víno také v závěrečném hodnocení u nás zvítězilo. Stříbrné medaile si odneslo víno Veltlínské zelené, kabinetní 2014, suché, Ryzlink vlašský, kabinetní 2014, suché a Rosé Horák, pozdní sběr 2014, polosuché. Za zmínku stojí, že tato vína máme již také v prodeji na našem e-shopu i ve vinotéce.

Na závěr je potřeba říct, že pan Lukáš Horák se chopil degustace s velkým umem. Ochotně zodpovídal veškeré dotazy našich degustátorů a sklidil za degustaci velký potlesk. Nyní již přejdeme k samotným vínům, která byly opravdu výjimečná.

Jako první se nám přestavila novinka tohoto vinařství:

Horák SEKT, Brut 2013 – výjimečný pěstitelský sekt vyroben z odrůd Ryzlink vlašský (30%) a Chardonnay (70%), sekt byl vyroben klasickou metodou - kvašením v láhvi. Světle zelenkavá barva s plynulými a jemnými bublinkami. Svěží a příjemná vůně po citrusových plodech. Chuť je středně dlouhá, minerální s decentní kyselinou.

  • Alkohol: 13%
  • Zbytkový cukr: 8g/l

Ryzlink vlašský, kabinetní 2014, suché - víno světlejší zelenkavé barvy, vůně zaujme svou svěžestí, můžeme cítit ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, lehce minerální s pikantní kyselinkou v závěru. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Internationales Paris 2015, vítěz kategorie -Vinum Juvenale 2015, vítěz kategorie-Meditrina 2015.

  • Alkohol: 12%
  • Zbytkový cukr: 4 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, polosuché – víno má krásnou zlatožlutou barvu. Vůně je komplexní a jemná, převládá hruškový kompot. Najdeme čerstvě utržený hrozen a vyzrálou broskev. Chuť je polosuchá, plná, závěr je lehce minerální. Ocenění: Bronzová medaile-Mikulovské vinné trhy 2014.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 11 g/l
  • Kyseliny: 8 g/l

Veltlínské zelené, kabinetní 2014, suché – víno se pyšní jiskrnou světle zelenkavou barvou. Po přivonění se objevují ovocné bukety připomínající citrusové plody, zvláště grep. Chuť je suchá, zakončená příjemnou kyselinkou. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Internationales Paris 2015.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Zbytkový cukr: 4 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

ROSÉ HORÁK - Frankovka, pozdní sběr 2014, polosuché - barva vína je jiskrná, lososově růžová až světle jahodová. Vůně je čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. Jsou patrné lesní jahody, jarní květy, malinový jogurt. V chuti je víno šťavnaté, svěží s lehkým zbytkovým cukrem a kyselinkou. Lesní ovoce, zejména maliny a jahody najdeme také v chuti. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Internationales Paris 2015, Zlatá medaile-Vinum Juvenale 2015.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Zbytkový cukr: 15 g/l
  • Kyseliny: 8 g/l

Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché - Víno má zlato zelenou barvu. Vůně je svěží, plná citrusů. Objevuje se méně zralý angrešt i tvrdé meruňky. Na vůni navazuje plná chuť, se svěžími citrusy a citrusovou kůrou. Velmi dlouhá dochuť meruněk s peckou, se snoubí s pikantnější, až "Moselskou" kyselinkou a mineralitou. Víno zrálo 12 měsíců v dubových sudech. Ocenění: Zlatá medaile-Vinalies Internationales Paris 2015, Stříbrná medaile-Král vín 2014, Stříbrná medaile-Národní soutěž vín 2014.

  • Alkohol: 12 %
  • Zbytkový cukr: 15 g/l
  • Kyseliny: 9 g/l

Pálava, pozdní sběr 2013, polosuché – víno se pyšní krásnou zlatožlutou barvou. Vůně je velmi čistá , komplexní a intenzivní s květinovými a ovocnými aromaty. Najdeme čerstvě utržený hrozen, citrusy a lehounce vůni okvětních lístků růže. Chuť je šťavnatá s kyselinkou typickou pro ročník 2013. Odrůda Pálava vznikla křížením Tramín x Müller Thurgau. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Paris 2014, Zlatá medaile-Národní soutěž vín 2014, Zlatá medaile-Mikulovské vinné trhy 2014, Stříbrná medaile-Festwine 2014.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 10,5 g/l
  • Kyseliny: 7,3 g/l

Modrý Portugal, pozdní sběr 2013, suché - víno má lákavou, jiskrnou, lehce nafialovělou barvu střední hloubky. V příjemné vůni v první fázi zaujmou čisté ovocné tóny, postupně přecházející do třešní, švestek a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s lahodnou tříslovinou v závěru. Ocenění: Stříbrná medaile-Mikulovské vinné trhy 2014.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,2 g/l
  • Kyseliny: 5,6 g/l

Cabernet Moravia, pozdní sběr 2013, suché - sytá, hustá, tmavě červená barva. Ve vůni vás okouzlí velmi intenzivní, komplexní a výrazná ovocná vůně. Můžete se potěšit ostružinami, rybízem, vanilkou, kandovaným ovocem a smetanovým jogurtem. Chuť vína je suchá, s nasládlým dojmem mléčné čokolády. Najdeme v ní směs lesních bobulí a višňovou marmeládu. Harmonické víno uzavírá dlouhá dochuť se sametovými tříslovinami.

  • Alkohol: 13 %
  • Zbytkový cukr: 0,2 g/l
  • Kyseliny: 4,8 g/l

Frankovka V.O.C., pozdní sběr 2012, suché - víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleženou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou ovocné tóny postupně přecházející do švestek a lesního ovoce. Chuť je plnější, oblá s příjemnou tříslovinou. Označení VOC Modré hory garantuje původ a nejvyšší kvalitu vína typického pro danou oblast. Hrozny pocházejí z redukované sklizně a výsledné víno je pod přísnou kontrolou samotných vinařů. Ocenění: Stříbrná medaile-Mikulovské vinné trhy 2014.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,4 g/l
  • Kyseliny: 5,2 g/l

Svatovavřinecké, V.O.C., pozdní sběr 2012, suché - víno zrálo 24 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleženou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny postupně přecházející do švestek, povidel a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s hladkou kyselinkou a příjemnou tříslovinou v závěru.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,8 g/l
  • Kyseliny: 4,8 g/l

Cabernet Sauvignon - barrique, výběr z hroznů 2012, suché - Víno zrálo ve francouzských barikových sudech MERCIER. Tato technologie doplnila víno o buket vanilky, mléčné čokoláda, kouře i kávy. Mohutné robustní víno vyplňuje celá ústa, objevuje se marmeláda z drobného černého ovoce. Výrazné třísloviny a dubové aroma víno nádherně prodlužují. Lahodné ovocné aroma podobné malinám, borůvkám a ostružinám, zaznamenáte také vůni černého rybízu a marmelády z lesních plodů.

  • Alkohol: 13,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,5 g/l
  • Kyseliny: 4,5 g/l

A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera a dopadlo to takto:

1. Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché

2. Pálava, pozdní sběr 2013, polosuché

3. ROSÉ HORÁK - Frankovka, pozdní sběr 2014, polosuché

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 20. 03. 2015 Vinařství Stanislav Konečný

Dne 20. 3. 2015 se v degustačním sklípku naší vinotéky uskutečnila již letošní čtvrtá degustace vín. Tentokrát jsme přivítali pana Stanislava Konečného, majitele Vinařství Konečný z Čejkovic. Toto vinařství se těší velké ...
Zobrazit celý článek

Víno - červené a bílé víno

Členění vín podle barvy patří mezi nejzákladnější. Rozlišujeme tři základní barvy a to víno bílé, růžové a červené. Bílé víno – bílé víno je vyrobeno převážně z bílých hroznů, samozřejmě výjimky potvrzují pra...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Alika a.s. - Společnost ALIKA je přední českou potravinářskou firmou, zabývající se nejen výrobou pražených ořechů a slaných snacků, ale také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. Na trhu zaujímá své místo již od roku 1992.Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Volařík - VINAŘSTVÍ - V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Arnaud Francie - Společnost Arnaud byla založena v roce 1950, v Limousin (Aixe sur Vienne). Tento rodinný podnik se zabývá tradiční výrobou paštik a konzervovaného masa.Je moderní, dynamickou společností na evropském trhu a může se pochlubit kvalitními a originálními výroBaloun - VINAŘSTVÍ - Radomil Baloun pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, kde jeho předkové vinařili po mnoho generací. Narodil se 9. září 1959 ve Valticích, základní školu navštěvoval ve Velkých Bílovicích. Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Moravíno-VINAŘSTVÍ - Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství v jeho nejkoncentrovanější a nejhutnější podobě, se nachází firma MORADalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné