Degustace 10. 04. 2015 Vinařství Horák
Dne 10. 4. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět uskutečnila degustace vín, tentokrát z Vinařství Horák. Tato degustace byla velmi žádaná a tomu nasvědčovalo i vyprodání lístků téměř ihned po uvedení data jejího konání. Degustací nás provedl syn majitele tohoto skvělého vinařství pan Lukáš Horák, který se podílí na chodu rodinného vinařství. V úvodu jsme byli seznámeni s polohou vinařství, historií a současným směřováním vinařství. Připomeňme si tedy alespoň pár základních faktů. Vinařství Horák je malé rodinné vinařství, které se nachází v katastru obce Vrbice. Zakladatelem vinařství je pan Leoš Horák, který se vlastnímu vinařství věnuje od jeho založení roku 2004. Vinařství je členem VOC MODRÉ HORY. O ochod vinařství Horák se stará celá rodina. Roční produkce nepřesahuje 40 000 lahvi vína. Vizí vinařství je vyrábět takové množství láhví, které zaručuje kvalitu a vinařovu kontrolu nad výrobou.
Vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic, ostatní hrozny pocházejí od smluvních dodavatelů z Vrbice a blízkého okolí. Hrozny jsou zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně jsou lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou Barrique. Při výrobě jsou používány moderní technologie a postupy, důraz je kladen na maximální příjemnost a harmonii všech vín. Odrůdová skladba je široká, můžete ochutnat 16 odrůd. Vlajkovou lodí je CUVÉE HORÁK zrající v nových 500 litrových sudech. Celá produkce je lahvována. Vína tohoto vinařství se pravidelně umisťují na prestižních výstavách doma i v zahraničí. Za pozornost stojí úspěchy posledních 5 ročníků, kdy se vína tohoto vinařství pokaždé umístila mezi 1000 víny světa v publikaci Vins du Monde. A co se úspěchu týče, není tomu jinak ani v roce 2015. Například v soutěži Vinum Juvenale 2015 získalo Vinařství Horák dvě ocenění – Ryzlink vlašský, kabinetní 2014, suché – vítěz kategorie, Rosé Horák, pozdní sběr 2014, polosuché – zlatá medaile. Úspěch toto vinařství sklidilo i v zahranič, a to v prestižní soutěži Vinalies Internationales Paris 2015, kde získalo čtyři medaile. Zlatou medaili získalo Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché - které jsme mohli ochutnat i na této degustaci a i když předbíhám, toto víno také v závěrečném hodnocení u nás zvítězilo. Stříbrné medaile si odneslo víno Veltlínské zelené, kabinetní 2014, suché, Ryzlink vlašský, kabinetní 2014, suché a Rosé Horák, pozdní sběr 2014, polosuché. Za zmínku stojí, že tato vína máme již také v prodeji na našem e-shopu i ve vinotéce.
Na závěr je potřeba říct, že pan Lukáš Horák se chopil degustace s velkým umem. Ochotně zodpovídal veškeré dotazy našich degustátorů a sklidil za degustaci velký potlesk. Nyní již přejdeme k samotným vínům, která byly opravdu výjimečná.
Jako první se nám přestavila novinka tohoto vinařství:
Horák SEKT, Brut 2013 – výjimečný pěstitelský sekt vyroben z odrůd Ryzlink vlašský (30%) a Chardonnay (70%), sekt byl vyroben klasickou metodou - kvašením v láhvi. Světle zelenkavá barva s plynulými a jemnými bublinkami. Svěží a příjemná vůně po citrusových plodech. Chuť je středně dlouhá, minerální s decentní kyselinou.
- Alkohol: 13%
- Zbytkový cukr: 8g/l
Ryzlink vlašský, kabinetní 2014, suché - víno světlejší zelenkavé barvy, vůně zaujme svou svěžestí, můžeme cítit ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, lehce minerální s pikantní kyselinkou v závěru. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Internationales Paris 2015, vítěz kategorie -Vinum Juvenale 2015, vítěz kategorie-Meditrina 2015.
- Alkohol: 12%
- Zbytkový cukr: 4 g/l
- Kyseliny: 7 g/l
Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, polosuché – víno má krásnou zlatožlutou barvu. Vůně je komplexní a jemná, převládá hruškový kompot. Najdeme čerstvě utržený hrozen a vyzrálou broskev. Chuť je polosuchá, plná, závěr je lehce minerální. Ocenění: Bronzová medaile-Mikulovské vinné trhy 2014.
- Alkohol: 12,5 %
- Zbytkový cukr: 11 g/l
- Kyseliny: 8 g/l
Veltlínské zelené, kabinetní 2014, suché – víno se pyšní jiskrnou světle zelenkavou barvou. Po přivonění se objevují ovocné bukety připomínající citrusové plody, zvláště grep. Chuť je suchá, zakončená příjemnou kyselinkou. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Internationales Paris 2015.
- Alkohol: 11,5 %
- Zbytkový cukr: 4 g/l
- Kyseliny: 7 g/l
ROSÉ HORÁK - Frankovka, pozdní sběr 2014, polosuché - barva vína je jiskrná, lososově růžová až světle jahodová. Vůně je čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. Jsou patrné lesní jahody, jarní květy, malinový jogurt. V chuti je víno šťavnaté, svěží s lehkým zbytkovým cukrem a kyselinkou. Lesní ovoce, zejména maliny a jahody najdeme také v chuti. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Internationales Paris 2015, Zlatá medaile-Vinum Juvenale 2015.
- Alkohol: 11,5 %
- Zbytkový cukr: 15 g/l
- Kyseliny: 8 g/l
Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché - Víno má zlato zelenou barvu. Vůně je svěží, plná citrusů. Objevuje se méně zralý angrešt i tvrdé meruňky. Na vůni navazuje plná chuť, se svěžími citrusy a citrusovou kůrou. Velmi dlouhá dochuť meruněk s peckou, se snoubí s pikantnější, až "Moselskou" kyselinkou a mineralitou. Víno zrálo 12 měsíců v dubových sudech. Ocenění: Zlatá medaile-Vinalies Internationales Paris 2015, Stříbrná medaile-Král vín 2014, Stříbrná medaile-Národní soutěž vín 2014.
- Alkohol: 12 %
- Zbytkový cukr: 15 g/l
- Kyseliny: 9 g/l
Pálava, pozdní sběr 2013, polosuché – víno se pyšní krásnou zlatožlutou barvou. Vůně je velmi čistá , komplexní a intenzivní s květinovými a ovocnými aromaty. Najdeme čerstvě utržený hrozen, citrusy a lehounce vůni okvětních lístků růže. Chuť je šťavnatá s kyselinkou typickou pro ročník 2013. Odrůda Pálava vznikla křížením Tramín x Müller Thurgau. Ocenění: Stříbrná medaile-Vinalies Paris 2014, Zlatá medaile-Národní soutěž vín 2014, Zlatá medaile-Mikulovské vinné trhy 2014, Stříbrná medaile-Festwine 2014.
- Alkohol: 12,5 %
- Zbytkový cukr: 10,5 g/l
- Kyseliny: 7,3 g/l
Modrý Portugal, pozdní sběr 2013, suché - víno má lákavou, jiskrnou, lehce nafialovělou barvu střední hloubky. V příjemné vůni v první fázi zaujmou čisté ovocné tóny, postupně přecházející do třešní, švestek a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s lahodnou tříslovinou v závěru. Ocenění: Stříbrná medaile-Mikulovské vinné trhy 2014.
- Alkohol: 12,5 %
- Zbytkový cukr: 0,2 g/l
- Kyseliny: 5,6 g/l
Cabernet Moravia, pozdní sběr 2013, suché - sytá, hustá, tmavě červená barva. Ve vůni vás okouzlí velmi intenzivní, komplexní a výrazná ovocná vůně. Můžete se potěšit ostružinami, rybízem, vanilkou, kandovaným ovocem a smetanovým jogurtem. Chuť vína je suchá, s nasládlým dojmem mléčné čokolády. Najdeme v ní směs lesních bobulí a višňovou marmeládu. Harmonické víno uzavírá dlouhá dochuť se sametovými tříslovinami.
- Alkohol: 13 %
- Zbytkový cukr: 0,2 g/l
- Kyseliny: 4,8 g/l
Frankovka V.O.C., pozdní sběr 2012, suché - víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleženou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou ovocné tóny postupně přecházející do švestek a lesního ovoce. Chuť je plnější, oblá s příjemnou tříslovinou. Označení VOC Modré hory garantuje původ a nejvyšší kvalitu vína typického pro danou oblast. Hrozny pocházejí z redukované sklizně a výsledné víno je pod přísnou kontrolou samotných vinařů. Ocenění: Stříbrná medaile-Mikulovské vinné trhy 2014.
- Alkohol: 12,5 %
- Zbytkový cukr: 0,4 g/l
- Kyseliny: 5,2 g/l
Svatovavřinecké, V.O.C., pozdní sběr 2012, suché - víno zrálo 24 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleženou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny postupně přecházející do švestek, povidel a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s hladkou kyselinkou a příjemnou tříslovinou v závěru.
- Alkohol: 12,5 %
- Zbytkový cukr: 0,8 g/l
- Kyseliny: 4,8 g/l
Cabernet Sauvignon - barrique, výběr z hroznů 2012, suché - Víno zrálo ve francouzských barikových sudech MERCIER. Tato technologie doplnila víno o buket vanilky, mléčné čokoláda, kouře i kávy. Mohutné robustní víno vyplňuje celá ústa, objevuje se marmeláda z drobného černého ovoce. Výrazné třísloviny a dubové aroma víno nádherně prodlužují. Lahodné ovocné aroma podobné malinám, borůvkám a ostružinám, zaznamenáte také vůni černého rybízu a marmelády z lesních plodů.
- Alkohol: 13,5 %
- Zbytkový cukr: 0,5 g/l
- Kyseliny: 4,5 g/l
A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera a dopadlo to takto:
1. Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché
2. Pálava, pozdní sběr 2013, polosuché
3. ROSÉ HORÁK - Frankovka, pozdní sběr 2014, polosuché
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 20. 03. 2015 Vinařství Stanislav Konečný
Víno - červené a bílé víno
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem