Degustace 20. 03. 2015 Vinařství Stanislav Konečný

Publikováno: 23.3.2015

Dne 20. 3. 2015 se v degustačním sklípku naší vinotéky uskutečnila již letošní čtvrtá degustace vín. Tentokrát jsme přivítali pana Stanislava Konečného, majitele Vinařství Konečný z Čejkovic. Toto vinařství se těší velké přízni našich degustátorů, proto také byla degustace vyprodaná do posledního místa. A to nejen díky výborným vínům, ale také poutavému výkladu pana Konečného. Na tuto degustaci přivezl pan Konečný čtrnáct vzorků vín. Od bílých, přes růžové, červené až k likérovému vínu. Během degustace nás pan Konečný seznámil se způsobem pěstování vína, s historii vinařství a v neposlední řadě s víny jako takovými. Přiblížil nám pár vinařských termínů, jako například Sur lie, barrique a další.

Sur lie: Metoda, při které se mladé víno ponechá ležet delší dobu na kvasnicích. Prostřednictvím provádění batonage (míchání) se z kvasinek vyluhují překrásná aromata a polysacharidy, které dělají vína plnějšími. I na této degustaci jsme mohli ochutnat víno, které bylo touto metodou vyráběno a to Rulandské bílé, pozdní sběr 2013, suché.

Ale dříve než přejdeme k degustovaným vzorkům. Připomeňme si historii a současnost tohoto vinařství.

Vinařství Konečný založil v roce 1993 otec pana Konečného, který se ovšem v té době věnoval spíše stáčenému vínu. Stanislav Konečný vinařství převzal v roce 2004, když dokončil studium na vinařské škole. Postupem času vinařství dovedl do bodu, kdy jeho produkce obsahuje přívlastková a speciální vína. Víno vyrábí moderními technologiemi, jako je šetrné zpracování hroznů, odkalení moštů, zakvašení ušlechtilými kvasinkami a řízená teplota při kvašení. Jak sám pan konečný podotkl „odbourávání kyseliny jablečné u červených vín je samozřejmostí“. V současné době toto vinařství obhospodařuje cca 5 ha vinic, což je pro představu cca 25 000 keřů révy vinné. Na závěr musím říct, že se degustace nesla ve velmi příjemném duchu. Pan Konečný zodpovídal na veškeré otázky, ať už týkajících se vín či nikoliv. Jak jsme již napověděli pan Konečný je mladý, úspěšný vinař, který se nenechává svazovat konvencemi a dělá vína po svém. Což, jak můžeme potvrdit, je v tomto případě jedině dobře.

Jako první víno se nám představil.

Ryzlink vlašský, moravské zemské víno 2014, suché - víno má zelenkavou barvu, ve vůni luční kvítí a angrešt, chuť je lehčí ale harmonická.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Kyseliny: 7,8 g/l
  • Zbytkový cukr: 5,1 g/l

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2014, suché - Víno má zelenožlutou barvu, ve vůni je svěží pepřnaté s lehkou vůní doutníku, chuť je sametově plná s hořkomandlovou dochutí.

  • Alkohol: 13,0 %
  • Kyseliny: 5,4 g/l
  • Zbytkový cukr: 1,3 g/l

Neuburgské, moravské zemské víno 2014, suché - Víno, které je podle pana Konečného v posledních letech opomíjeno. Víno má zelenožlutou barvu, má jemné aroma maliní a ořechů, v chuti hebké, harmonické, doprovázené pikantní kyselinkou.

  • Alkohol: 12,0 %
  • Kyseliny: 8,3 g/l
  • Zbytkový cukr: 11,1 g/l

Rulandské bílé, pozdní sběr 2013, suché - Víno vyráběno metodou sur lie. Víno má žlutou barvu, ve vůni pečený chleba, chuť připomíná lískové oříšky. Víno leželo 11 měsíců na jemných kalech.

  • Alkohol: 13,0 %
  • Kyseliny: 6,0 g/l
  • Zbytkový cukr: 0,3 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, polosuché - Víno zlatavě zelenkavé barvy, vůně vyzrálého ovoce s tóny pomeranče a medovosti, chuť je je mohutně extraktivní, plná a hebká.

  • Alkohol: 12,0 %
  • Kyseliny: 6,9 g/l
  • Zbytkový cukr: 13,0 g/l

Hibernal, pozdní sběr 2014, polosladké - Víno má nažloutlou barvu, ve vůni ovocný projev připomínající grapefruit, červený pomeranč, broskev, angrešt a černý rybíz, v chuti hutné, lehce kořenité s příjemným zbytkovým cukrem.

  • Alkohol: 13,0 %
  • Kyseliny: 8,3 g/l
  • Zbytkový cukr: 16,3 g/l

Chardonnay, pozdní sběr 2014, sladké - Víno zlatavě zelenkavé barvy, vůně vyzrálého ovoce s tóny hrušek,citronů a grapefruitů, chuť je mohutně extraktivní, sladká.

  • Alkohol: 10,0 %
  • Kyseliny: 8,4 g/l
  • Zbytkový cukr: 47,4 g/l

Pálava, pozdní sběr 2014, sladké - Víno má velmi výraznou nažloutlou barvu, atraktivní kořeněnou vůni, chuť rozkvetlé růže, elegantní zbytkový cukr víno doplňuje a dělá z něj velký zážitek.

  • Alkohol: 10,5 %
  • Kyseliny: 6,4 g/l
  • Zbytkový cukr: 43,9 g/l

Cuveé Daveé rosé, moravské zemské víno 2014, polosladké - Rose vzniklo na počest narození nového člena rodiny Konečných Davida. Je to mladé svěží víno z odrůd Rulandské modré + Cabernet sauvignon + Alibernet. Kupáž byla provedena již při sběru kdy byly tyto odrůdy zpracovávány spolu. Víno oranžovo-růžové barvy, s příjemnou cabernetovou vůní. Chuť je svěží, připomíná plody černého rybízu.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Kyseliny: 8,2 g/l
  • Zbytkový cukr: 23,4 g/l

Frankovka, pozdní sběr 2014, suché - Toto víno má rubínovou barvu s fialovými záblesky, skořicovou vůni, ovocně kořenitou chuť červené višně s jemnou tříslovinkou.

  • Alkohol: 12,0%
  • Kyseliny: 4,5 g/l
  • Zbytkový cukr: 2,0 g/l

Cuveé Daveé Caberneé, pozdní sběr 2014, suché - Víno je složeno z odrůd Cabernet moravia a Cabernet Sauvignon, má tmavou rubínovou barvu. V chuti je plné a můžeme v něm nalézt drobné lesní ovoce s černým rybízem s dochutí hořké čokolády.

  • Alkohol: 12,0 %
  • Kyseliny: 4,4 g/l
  • Zbytkový cukr: 2,1 g/l

Zweigeltrebe, moravské zemské víno 2014, polosuché - Víno má silně granátovou barvu, velmi plnou a extraktivní chuť. Ve vůni najdeme přezrálé višně s tóny ostružin a mletých ořechů doplněné příjemným zbytkovým cukrem.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Kyseliny: 4,4 g/l
  • Zbytkový cukr: 7,6 g/l

Neronet, moravské zemské víno 2014, polosuché - Víno má neprůhledně sytou černočervenou barvu, ve vůni kompotované borůvky v kávovočokoládové polevě, v chuti hutné, hebce sametové po brusinkách, plodech černého bezu a koření.

  • Alkohol:13 %
  • Kyseliny: 4,9 g/l
  • Zbytkový cukr:10,0 g/l

Forte Wine - Alibernet, likérové víno - čerené - Likérové fortifikované víno. Fortifikované víno neboli dolihované víno, vzniká u likérových vín přídavkem vinného destilátu do moštu. Víno má červenohnědou barvu, zrálo v dřevěných sudech typu barrique po dobu 36 měsíců. Mikro oxidace v těchto sudech dodá tomuto vínu portského typu komplexní aroma. Ve vůni můžeme nalézt maliny, ostružiny a jahody.

  • Alkohol: 19,2%

Tak jako každou degustaci, tak i dnes naši degustátoři hlasovali o nejlepších vínech večera. A tentokrát to dopadlo takto.

1. Cuveé Daveé rosé, moravské zemské víno 2014, polosladké

2. Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, polosuché

3. Forte Wine - Alibernet, likérové víno - čerené

Veškerá vína tohoto vinařství naleznete ZDE

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Víno - červené a bílé víno

Členění vín podle barvy patří mezi nejzákladnější. Rozlišujeme tři základní barvy a to víno bílé, růžové a červené. Bílé víno – bílé víno je vyrobeno převážně z bílých hroznů, samozřejmě výjimky potvrzují pra...
Zobrazit celý článek

Sklenice na víno

Ne nadarmo se říká, že víno podávané v kvalitní a vhodně vybrané sklenici chutná nejlépe. Samozřejmě chuť vína se výrazně nezmění, ale pití kvalitních vín se považuje za zážitek a k tomuto vjemu sklenice neodmyslitelně pa...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Sorelle Bronca - Vinařství Sorelle Bronca, patří mezi nejlepší producenty prosecca na světě. Jejich vinice se nachází mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v BenátskuBíza Petr - VINAŘSTVÍ - Vinařství Petr Bíza je rodinná firma založená v roce 1999 a navazuje na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie na Moravu. Vinařství se nachází v obci Čejkovice, jedné ze tří největších vinařských obcí v České republice. Weingut Knodt – Trossen - Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, krásně se vtiskávající do chutě vína. Dufek - Vinařství - Rodinné Vinařství Josef DUFEK se nachází ve vinařské obci Svatobořice-Mistřín, v srdci Moravského Slovácka. Obec s bohatou kulturní tradicí s krásnými kroji má neméně bohaté tradice vinařské. Na tyto tradice navazuje také vinařství, jehož počátky sahají aVíno z Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje. Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Quinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné