Degustace 11. 05. 2018 Vinařství Konečný

Publikováno: 14.5.2018

Další degustací v řadě byla ochutnávka vín z produkce Vinařství Konečný, která nám přijel představit jeho majitel, pocházející z Čejkovic. V této obci má vinařství p. Stanislava Konečného, které bylo založeno jeho otcem v roce 1993, také své sídlo. Otec p. Konečného se zpočátku vinařství věnoval pouze jako svému koníčku a jeho produkce pokryla akorát tak zájem o víno z řad přátel a příbuzných. Po roce 1993, kdy byla rodině Konečných vrácená v restituci půda, na ni byly vysázeny vinohrady. V té době se stáčelo pouze sudové víno cca v množství 10 000 litrů. Toto se čepovalo do kanystrů, demižónů a prodávalo se rovnou ze sklepa. V roce 2004 převzal - po ukončení vinařské školy - vinařství p. Stanislav Konečný. Věnovat se začal vínům láhvovým a hlavně přívlastkovým, do kterých se nepřidává řepný cukr ani další případné ingredience. Byť se nemůže p. Konečný nazvat bioproducentem, snaží se co nejméně používat různé chemické postřiky, které nejenže zatěžují přírodu, ale jsou i finančně nákladné. Stejně tak se snaží svá vína co nejméně „sířit". V současné době obhospodařuje vinařství 8 ha vinic, což je pro představu 16 fotbalových hřišť. Přestože péče o takové množství vinohradů je velmi náročná, p. Konečný investuje veškeré prostředky a práci zpět do hroznů, neboť kvalita vína se tvoří ze 70 % právě ve vinicích. Za nejdůležitější považuje právě vlastnictví své suroviny, neboť v dnešní době je čím dál větší problém kvalitní hrozny nakoupit. Zájmem pěstitelů vinné révy většinou je, prodat co největší množství suroviny, kdežto zájmem vinaře je nakoupit surovinu pokud možno z redukovaných keřů, kdy jsou hrozny kvalitnější a vyzrálejší. Optimální výnos je dle názoru p. Konečného na 1 vinný keř cca do 2 kg hroznů. Vinařství Konečný zpracovává 25 odrůd, což je i dle názoru pana vinaře trošku extrémní počet. S takovým kvantem odrůd souvisí obrovské množství práce, neboť každá vyžaduje jinou péči, odlišný způsob zpracování a také uskladnění. Odrůdy pěstuje v poměru 10 červených a 15 bílých. Přestože málokteré vinařství zpracovává takový počet červených odrůd, pan Konečný vysvětlil, že rád nabízí zákazníkům neustále něco nového, vinařina ho baví, nebere ji čistě jako práci, ale chce se ji věnovat naplno i jako svému koníčku. I do budoucna má v plánu vysazovat další odrůdy…
Degustovaná vína jsme ochutnávali v následujícím pořadí:

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2017, suché
Odrůda v dřívějších dobách velmi používaná, plodí hodně hroznů, ale díky dřívějšímu přetěžování keřů nestíhala dobře vyzrávat. V dnešních dobách se již výnos redukuje, z odrůdy je možné vyrobit vynikající vína, zejména na Mikulovsku pro Ryzlink vlašský mnoho udělala tamní vinařství. Tuto odrůdu má p. Konečný velmi rád, nejedná se o konfliktní víno, není ani sladké, ani trpké, ani přehnaně aromatické a dá se s ním v pohodě strávit celý večer. Nazývá ho středoevropskou odrůdou, pěstuje se nejen u nás, ale také na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku a ve Slovinsku, výborně se ji u nás daří, má ráda vápencové podloží a jihovýchodní svahy. Tento pochází z trati ve Vrbici, kde sice není vápencové podloží v takové míře jako na Mikulovsku, ale vápencové podloží je to také.

Aurelius, pozdní sběr 2017, suché
Moravská odrůda, která se p. Konečnému velmi zalíbila. Protože je velký patriot, má rád odrůdy ryzlinkového typu a právě Aurelius je křížencem Ryzlinku rýnského a Neuburského. Ryzlink rýnský mívá větší obsah kyselin, a z tohoto důvodu je i Aurelius vhodný k archivaci. Není to víno na vypití během 1-2 let. Na Moravě je cca 18 000 ha vinohradu a nejrozšířenější odrůdou je Veltlínské zelené, naopak Aurelius čítá pouze cca 60 hektarů. P. Konečný si ho vysadil před 4 lety, vloni byla panenská úroda. Hrozny z vinohradu p. Konečný sbírá v pořadí jako první.

Chardonnay, pozdní sběr 2017, suché
Chardonnay je odrůda, která se pěstuje po celém světě, jedná se o nejrozšířenější odrůdu. V příjemné aromatice můžeme cítit banán, mango, ananas nebo maracuju. Na této odrůdě se p. Konečnému líbí, že to, co je cítit ve vůni, je pak velmi dobře patrné i v chuti. Toto víno má mohutnost a je vhodné k archivaci, klidně i 10 let. Komplexní, harmonické a ovocné víno. V jižních státech toto víno bývá těžké, má vysoký obsah alkoholu a povětšinou je dáváno do sudů, aby vonělo aspoň něčím. Naše moravské Chardonnay je daleko aromatičtější a svěžejší.

Rulandské šedé, pozdní sběr 2017, polosuché
Nejprodávanější odrůda, kterou zná v dnešní době úplně každý. Víno nemívá extrémně vysoký obsah kyselin, a když už kyselinky má, tak jsou jemnější. Láhev Rulandského šedého je ideální do jakékoliv společnosti, zavděčí se obvykle všem. Ve vinohradu nikdy nebude plodit na keři 4-5 kg hroznů, odrůda dává jejich menší množství - cca 1,5 kg, ale za to jsou hrozny kvalitní a perfektně vyzrávají. Toto vínko je ovocné, v chuti i vůni můžeme najít tóny zavařených meruněk.

Pálava, pozdní sběr 2017, polosladké
Fenomén posledních 5-7 let, byť se jedná o odrůdu starší-cca 40 let, poptávaná je až v posledních letech. Kdysi o ní zájem nebyl ani u zákazníků ani u vinařů. Jedná se o moravskou odrůdu - křížence MT a TČ. Po Tramínu červeném dosahuje vynikající cukernatosti a její sklizňová ideální zralost bývá okolo 26. - 28. 9. Díky své tlusté slupce a nízké náchylnosti k chorobám, může klidně na keři zůstat i o měsíc déle a dozrát až do výběru z bobulí. Perfektně dokáže využívat slunečních paprsků a její listy vydrží velmi dlouho zelené, což je pro dozrávání a cukernatost hroznů důležité. Pokud jsou listy již uschlé nebo jsou napadeny nějakou plísní, již se nezvyšuje cukernatost a nefunguje fotosyntéza.

Hibernal, pozdní sběr 2017, polosladké
Vlajková loď vinařství, odrůda, kterou pěstují cca již 13 let a ze které je pan Konečný nadšený. Pokud jsou kvalitní a dobře vyzrálé hrozny, je krásně aromatická, ve vůni jsou patrné tóny černého bezu, angreštu a  hluchavka. Také u této odrůdy platí, že podobné tóny nalezneme jak ve vůni, tak v chuti. U Hibernalu můžeme zaznamenat trošku vyšší obsah kyselinek, víno je proto svěžejší a šťavnatější. Jedná se o hodně oblíbené a „návykové“ víno ;-). Odrůda pochází z Německa a je křížencem Ryzlinku rýnského a Seibelu. Je velmi odolná a nenáročná na postřiky.

Cuvée Daveé bílé, MZV 2017, polosladké
Směs odrůd, které se spolu melou, lisují, kvasí a zrají. Toto cuvée pochází ze 46 let starého vinohradu, kde se pěstovalo přes 15 bílých odrůd, z 20 % obsahuje odrůdu Chorvát, dále jsou zde zastoupeny odrůdy Muškát Ottonel, Veltlínské zelené, Sylvánské, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský a další. Vinohrad zůstal p. Konečnému po jeho stařečkovi, který v té době mohl vlastnit, stejně jako ostatní občané, pouze 10 árů vinohradu, což je cca 700 keřů. Všechny odrůdy, které chtěl pěstovat, si tak vysadil po zhruba 50 keřích, aby měl od každé alespoň nějakou úrodu.

Cuvée Daveé rosé, MZV 2017, polosladké
Směs odrůd Cabernet Sauvignon, Frankovka a Rulandské modré. Rulandské modré tomuto vínku dává světlejší lososovou barvu a ve víně tvoří plnost. Cabernet Sauvignon zde udává výbornou aromatiku malin a smetanové chuťové tóny a Frankovka v tomto cuvée naopak zase velmi vhodně doplňuje jemnou tříslovinou a šťavnatostí. Rosé víno pochází z vinohradu pořízeného před 4 lety, kdy bylo při sklizni zjištěno, že úroda každé z těchto odrůd je malá a proto byly sesbírány všechny dohromady a vzniklo toto vynikající a již tradiční cuvé rosé.

Frankovka, pozdní sběr 2017, suché
Technologie výroby červených vín spočívá v úplně jiném postupu, než jaký je používán u výroby bílých vín. Zatímco se bílé odrůdy chladí, naopak červené se zahřívají, aby se vylouhovalo co nejvíce barviva, tříslovin a dalších látek, které do červeného vína patří. Frankovka je středoevropskou odrůdou, podobně jako Ryzlink vlašský, pěstuje se ve stejných zemích a to na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Rakousku a dalších. Co se týká vinných keřů, pokud je špatný rok, hrozny nedozrávají, neboť jsou velmi dlouhé. Odrůda se z tohoto důvodu redukuje, obvykle odstřiháváním špiček, aby se dosáhlo vyzrání do kvality pozdního sběru. Jedná se o suché ovocné víno, letní, vhodné na celý večer, ve kterém můžeme rozpoznat tóny červeného ovoce.

Dornfelder, pozdní sběr 2017, suché
Druhá vlajková odrůda vinařství, pocházející z Německa, vyšlechtěná do stejných podmínek jako máme na jižní Moravě. Víno je ovocné, s třešňovými tóny a tmavě granátovou barvou. Kompotované třešně jsou patrné také ve vynikající chuti.

Zweigeltrebe, MZV 2017, polosuché
Víno má silně granátovou barvu, velmi plnou a extraktivní chuť. Ve vůni najdeme přezrálé višně s tóny ostružin.

Neronet, pozdní sběr 2017, suché

Srdeční záležitost p. Konečného. Odrůda vyšlechtěná před 40 lety panem Krausem. Hlavním cílem šlechtitele bylo stvořit odrůdu, která bude obsahovat zejména hodně barviva, což se také podařilo. Neronet se řadí mezi barvířky, mívá menší obsah kyselinek a používá se i k dobarvování méně tmavých odrůd.
 

Závěrečné hlasování a pořadí vín dopadlo následovně:

1. Hibernal, pozdní sběr 2017, polosladké

2. Cuvée Daveé bílé, MZV 2017, polosladké

3. Aurelius, pozdní sběr 2017, suché
 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

VINAŘSTVÍ LAHOFER - AKTUÁLNĚ OCENĚNÁ VÍNA V PRODEJI

Potěšující zprávy přinášíme z Vinařství LAHOFER, jehož vynikající vína získávají jedno ocenění za druhým, ať již na vinařských akcích České republiky, Slovenska nebo v Americe. Krásné medaile vín, která naleznete i v naši nabídce, byly dovezeny z Vinařských Litoměřic, Great American I.W.C New Yorku a Vinných trhů Pezinok.
Zobrazit celý článek

Degustace 27. 4. 2018 Vinařství Pod Kumstátem

Poslední dubnový pátek k nám na první degustaci u nás, přijel svá vína představit p. Valihrach, jeden z majitelů Vinařství Pod Kumstátem. Vinařství sídlí v Krumvíři, malé obci čítající cca 1200 obyvatel, na trase mezi Brnem a Hodonínem. Viniční tratě spadají pod Velkopavlovickou podoblast. V současné době hospodaří rodina Valihrachova na 4,5 ha vlastních vinic, o které se starají pouze rodinní příslušníci, tzn. p. Valihrach s bratrem a rodiči.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Badet Clément et Compagnie - Společnost Badet Clément et Compagnie byla založená v roce 1995 Laurentem a Catherine Delaunay, dvěma vinaři burgundského původu. Vinařství se specializuje na výrobu a prodej značkových vín, která pocházejí z oblastí Burgundska, Rhone Valley, Provance.Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Reisten - VINAŘSTVÍ - Vína z vinařství Reisten jsou charakteristická pro svou hlubokou mineralitu i kořenitost viničních tratí, jenž podtrhují jedinečnost pálavského terroir. Prezentují se víny nejvyšší kvality. Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné