Degustace 23. 2. 2018 Moravíno Valtice
Na 1. degustaci letošního roku nás přijel s produkcí vín Vinařství Moravíno Valtice seznámit pan Genšiniák, který má v tomto vinařství na starosti obchodní záležitosti. Na úvod nám vinařství představil, stejně jako jeho vlastníka pana Budína, jehož tzv. vinný rukopis je ze všech vín Moravína jasně patrný. Majitel vinařství se dle slov p. Genšiniáka veškerým činnostem, spojeným s produkcí vína, věnuje od rozednění do soumraku. Vzhledem k tomuto vytížení vinařství neplánuje navyšování objemu produkce, naopak chce svá vína ve stávajícím množství neustále zkvalitňovat. I ve vinařském průmyslu totiž dochází k neustálým změnám, modernizaci, zavádění nových technologií a právě tímto směrem se chce vinařství ubírat. Obchodní strategií vinařství je schopnost nasmlouvaná množství vína svým odběratelům nabízet a dodávat v průběhu celého roku, nemůže se stát, že by objednané víno již bylo doprodáno. Na trhu se snaží vinařství udržovat zástupce vždy alespoň dvou ročníků. Co do velikosti - považuje se vinařství za - středně veliké. Mezi základní zásady, které vinařství zastává, je sběr hroznů v co nejpozdějším termínu, tzn. v období jejich maximální vyzrálosti. Všechny hrozny pocházejí z regulovaných sklizní a veškerý sběr je prováděn ručně, protože si p. Budín velmi zakládá na co nejšetrnějším zacházení se vstupním "materiálem" - s hrozny. Do zpracovatelského procesu se tak dostává jen naprosto prvotřídní surovina, která je pro kvalitu vína stěžejní. Hrozny po sesbírání okamžitě putují ke zpracování, neskladují se nikde po bednách např. napospas vlivům počasí. K hroznům jako takovým, se ve vinařství přistupuje s obrovskou zodpovědností, neboť jsou vždy pro daný ročník nenahraditelné - případná další "surovina" dozraje až za rok. Z těchto důvodů není p. Budín zastánce sudových vín nebo burčáku, svou kvalitní surovinu raději zpracuje do ještě kvalitnějšího vína. Ani marketingově se s těmito typy vín neztotožňuje. Okrajově byly na degustaci okomentovány také etikety vinných láhví, které spadají svým vzhledem spíše do kategorie konzervativnějších. V průběhu degustace zazněla také zajímavá informace, že Moravíno a p. Budín stáli u zrodu a založení spolku pro "VÍNA ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE" VOC Valtice. Vína pod touto známkou nejsou zatříděná podle přívlastků, VOC vína z Moravína mají pro odlišení také jiné etikety. Letos již potřetí jsou pod známkou VOC zatříděné odrůdy Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené. Vína uveřejněná v degustační listině této ochutnávky, jsou dle slov p. Genšiniáka v současné době hlavním prodejním sortimentem Vinařství Moravíno, od kterého můžeme vždy očekávat jen vína velmi kvalitní a odrůdově čistá, vždy s chutí, typickými pro jednotlivé odrůdy.
Müller Thurgau, pozdní sběr 2016, suché
Víno bylo zařazeno jako tzv. zavíňovací vzorek. Jedná se o typickou odrůdu, která je v posledních letech trochu neoprávněně za marketingovým zenitem. Víno je "univerzální" a hrozny k jeho výrobě se sklízely 22. 9. z viniční trati Pod Svatým kopečkem, Mikulovské oblasti, která je velice kvalitní, umístěná je na výsluní a má vápencové podloží. Toto podloží ovlivňuje a dává vínům tu správnou, výraznou aromatiku. Jedná se o odrůdu, která se v Moravínu Valtice sklízí z vinohradu v pořadí jako 1.
alkohol: 12,5 %, cukr: 3,7 g/l, kyseliny: 6,8 g/l
Sauvignon, pozdní sběr 2016, suché
Víno získalo zlatou medaili na Valtických vinných trzích v roce 2017. Hrozny k jeho výrobě se sbíraly 3. 10. a víno má velice vzácně vyvážený poměr mezi cukry a kyselinami. Ve vůni tohoto Sauvignonu můžeme rozpoznat tóny černého bezu a rybízu, v chuti kombinace citrusů a broskví. Tyto základní charakteristiky nalezneme u Sauvignonu z Moravína v každém ročníku. Jedná se o odlišný Sauvignon než bychom mohli chutnat např. ze Znojemské podoblasti. Sauvignon z Moravína má obrovský potenciál také k archivaci.
alkohol: 12,5 %, cukr: 3,8 g/l, kyseliny: 7,6 g/l
Ryzlink rýnský, VOC 2016, suché
Víno velice komplexní a ukázkově harmonické se zlatožlutou barvou, vyrobené z hroznů pocházejících z nové viniční tratě Kačisdorfské pole. Ryzlink rýnský z Moravína má intenzivní vůní citrusů a květu akátu. Víno zrálo v sudech a má zlatožlutou barvu. V chuti je víno vyvážené s tóny pomerančové kůry a zralých grepů. V místech této trati kdysi sídlily jednotky pohraniční stráže a v dobách vrcholu uprchlické krize se v této oblasti střetávali pohraničníci s uprchlíky.
alkohol: 12,5 %, cukr: 5,4 g/l, kyseliny: 6,6 g/l
GRAND CUVÉE bílé, pozdní sběr 2016, suché
Osvědčené cuvée vyrobené ze 2 odrůd Chardonnay a Ryzlink rýnský je zárukou vychutnání si skvělého požitku z vína, které má světle zlatou barvu. Lehce v tomto cuvée převládá Chardonnay. Hrozny obou odrůd pocházejí z Mikulovska a sbíraly se v 2. polovině října. Ve vůni můžeme zaznamenat květinové tóny a dále tóny manga a meruněk. Co se týká chuťové senzoriky zmínil p. Genšiniák, že je velmi individuální, a že můžeme ve víně cítit pouze chutě, se kterými máme zkušenosti a máme je naučené. Požadavek na výrobu cuvée vzešel z gastronomického sektoru, kde jsou vína tohoto vinařství ponejvíce v Praze dodávána.
alkohol: 13,2 %, cukr: 2,1 g/l, kyseliny: 7 g
Chardonnay, pozdní sběr 2016, suché
Víno má velmi slušný potenciál k archivaci, je velmi příjemně pitelné a v podstatě univerzální. Jedná se o moderní odrůdu, vhodnou i na celovečerní popíjení. Chardonnay je jedinou bílou odrůdou, kterou ukládá Vinařství Moravíno do barrique sudů. Ve vůni můžeme rozpoznat tóny žlutého melounu a ananasu. V chuti jsou patrné sušené meruňky a hodně vyzrálé bílé broskve. Hrozny k výrobě byly vypěstovány na trati Kačisdorfské pole a sbíraly se 3. 10. Přívlastek - pozdní sběr se zdá být nejoptimálnější i co do vhodnosti k archivaci.
alkohol: 13,3 %, cukr: 4,7 g/l, kyseliny: 6 g/l
Sylvánské zelené, VOC 2016, suché
Jedná se o velmi náročnou, ale zajímavou odrůdu, zejména co se týká zelených prací ve vinohradech. Víno z této odrůdy je velmi plné, harmonické a přesto svěží. 12. 10. probíhal sběr hroznů na trati Pod Sluneční horou ve Valticích. Víno má zářivě žlutou barvu a optimální poměr mezi cukry a kyselinami. Ve vůni můžeme identifikovat tóny avokáda, melounu a broskve. V chuti jsou opět patrné meruňky a ananas. Toto víno p. Genšiniák doporučuje k večernímu popíjení a je vhodné v podstatě k čemukoliv.
alkohol: 13,2 %, cukr: 4,5 g/l, kyseliny: 6,8 g/l
Pálava, výběr z hroznů 2016, polosuché
K delší archivaci p. Genšiniák moc nedoporučuje. Vína z této odrůdy se velmi dobře prodávají, zejména do kaváren vyššího typu - jako vína k zákusku. Svým charakterem je Pálava sladší víno a měla by se sbírat až v době své maximální vyzrálosti, což podpoří její odrůdový charakter. Odrůda jako taková vyžaduje zbytkový cukr a typické tóny pro ni jsou tóny čajové růže. Barvu má vínko zlatožlutou. V chuti jsou typické lehce medové, kořenité tóny. Pálava 2016 získala na letošním Salonu vín zlatou medaili. Hrozny k její výrobě pocházejí z Valtic, z viniční trati Kačisdorfské pole a sbíraly se 11. 10. Na trhu je možné se setkat s Pálavou, jako sudovým vínem, ale není to úplně ono.
alkohol: 14,18 %, cukr: 9,5 g/l, kyseliny: 6,3 g/l
Merlot, pozdní sběr 2016, suché
Červená vína z Moravína dle názoru p. Genšiniáka určitě stojí za představení, protože právě do výroby červených vín vinařství investuje nemalé finanční prostředky. Nesouhlasí s předsudky a mýty, vztahujícími se k výrobě červených vín na Moravě, protože Moravíno červená vína "umí". Pokud jsou přijímány návštěvy ze zahraniční, které poptávají pouze bílé víno, vždy je hostům nabídnuto také víno červené. Reakce jsou ve všech případech velmi pozitivní až nadšené, že je i na Moravě možné vyprodukovat tak kvalitní a chutné červené. Tento Merlot je také zařazen v Salonu vín, kde získal stříbrnou medaili. Hrozny, použité k výrobě tohoto Merlotu pocházejí z Jižních svahů a byly sbírány 25. 10. U červených vín je vždy možné počítat s regulovanými výnosy, ruční sklizní a na rozdíl od bílých vín probíhá u červených jablečno-mléčná fermentace. Jedná se o odbourání agresivních kyselin, zejména pak kyseliny jablečné. Tento proces je někdy nazýván bilogickým odbouráváním kyselin. Ve vůni zaznamenáme lesní ovoce, chuť připomíná lehce povidla. Víno je možné archivovat i 10 let a jedná se o typické steakové víno.
alkohol: 14,1 %, cukr: 0,2 g/l, kyseliny: 4,4 g/l
Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2016, suché
Všechna červená vína po určitou dobu ležela ve velkoobjemových dřevěných sudech, v různých kvalitách a objemech, ve kterých probíhá lehoučká mikrooxidace. Víno zařazené do Salonu vín, kde má také stříbrnou medaili. Hrozny pocházejí z Mikulova, z viniční trati Pod Svatým kopečkem a sklízely se 27. 10. Víno má tmavou barvu s rubínovými odlesky. Ve vůni jsou patrné tóny lesního ovoce. V chuti můžeme rozeznat ovocné tóny a slabší tóny skořice a perníku, které má na svědomí působení dřevěného sudu ze Slovinského dubu. Ten si nechalo Moravíno vyrobit na zakázku v Rakousku, do něj pak byl Cabernet Sauvignon uložen na dobu 4 měsíců. Tento typ sudů se nechává vypalovat jen opravdu lehce, neboť Moravíno není zastánce razantně vypálených sudů, které pak svými kouřovými tóny potírají odrůdový charakter vína.
alkohol: 13,1 %, cukr: 2,5 g/l, kyseliny:4,1 g/l
Svatovavřinecké, pozdní sběr 2016, suché
Jedná se o klasicky barikové víno, ale z marketingových důvodů tento fakt nebyl uveden na etiketu vína. Hrozny k výrobě byly vypěstovány v Mikulově, viniční trati Pod Svatým kopečkem a sklízely se 12. 10. Rubínově červené víno s vůní cedrového dřeva s barikovými tóny skořice a vanilky. V chuti je víno plné a harmonické, s projevem sušených švestek a koření. Doporučeno k hovězímu roštěnci, tvrdým sýrům nebo zvěřině.
alkohol: 13,6 %, cukr: 0,8 g'/l, kyseliny: 4,7 g/l
Frankovka, pozdní sběr 2016 BARRIQUE, suché
Hrozny pochází z viniční trati Pod Reistnou a sklízely se 24. 10. V tomto víně nalezneme ve vůni vanilku a tabákové listy, ve vyvážené a plné chuti můžeme postřehnout nádech cedru se skořicí a čokolády, které jsou znatelné v důsledku ležení v barrique sudech. Výborně se toto víno snoubí se zvěřinovými pokrmy a zralými sýry.
alkohol: 14 %, cukr: 0,3 g/l, kyseliny:4,4 g/l
Závěrečné výsledky hlasování:
1. Frankovka, pozdní sběr 2016 BARRIQUE, suché
2. Merlot, pozdní sběr 2016, suché
3. GRAND CUVÉE bílé, pozdní sběr 2016, suché
Fotogalerie...
Zpět
Vinařství Pod Kumstátem - nově u nás v prodeji
Degustace 1. 12. 2017 Vinařství Bíza
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem