Degustace 1. 12. 2017 Vinařství Bíza
Jako vždy již předem beznadějně vyprodaná degustace Vinařství p. Petra Bízy se v roce 2017 konala v pátek 1. 12. Překvapením hned na úvod byl degustační vzorek navíc – Veltlínské zelené, které nebylo uveřejněno v degustační listině. Dle slov p. Bízy se jednalo o tzv. „zavíňovací“ vzorek. Seznámeni jsme dále byli s hlavními technologiemi výroby vína a to 1. v nerezových tancích, 2. ve velkoobjemových sudech a 3. v sudech barrique. První technologie je zastoupena cca z 80 %, druhá z 19 % a třetí z 1 %. Podstatná informace, kterou se naši degustátoři dozvěděli, se týkala kvality vína, kterou si nesou hrozny z 80 % již z vinice a pouze z 20 % je ovlivněna dalšími technologickými postupy ve vinných sklepech při výrobě. Poučeni jsme byli také ohledně servírování vína, které se má nalévat pod 50 % kapacity sklenice. Poté jsme již pokračovali v ochutnávání vzoků dle seznamu na degustační listině.
Cabernet Sauvignon Rosé, pozdní sběr 2016
Dle výkladu pana Bízy - vyloženě kalibrační vzorek se 2 g zbytkového cukru. Víno bylo zpracováno v nerezovém tanku. Hrozny pro výrobu růžových – rosé vín se sbírají o něco dříve než ostatní, aby neobsahovaly vyšší hodnoty alkoholu. Víno má intenzivní lososovou barvu. Bohatá ovocná vůně třešní a jahod je snoubena s vůní malin. V chuti připomíná třešně a jahodový jogurt. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i ke kratšímu uchování v archivu.
Sauvignon, pozdní sběr 2016
Hlavní bílá odrůda vinařství, jejíž sklizeň se fázuje na 3 x. Výraznější víno, které byť je úplně suché, nepůsobí kysele. Jedná se o víno velmi vhodné ke snoubení s pokrmy. Chuť je plná, harmonická, s příjemným projevem grepu, angreštu, při zteplání až s lahodnou dochutí nektarinek. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu.
Chardonnay, pozdní sběr 2015
Víno vyrobené v nerezovém tanku. Co se týká rozsahu suchého-nahého vína, řadí se právě na toto rozmezí. Mezi tzv. „nahá“ EXTRA DRY vína se řadí produkty do 4 g zbytkového cukru, nad 4 g zbytkového cukru se řadí do kategorie DRY (obvykle mají vyvážený poměr cukru x kyselin). U tohoto Chardonnay je možné zaznamenat ve vůni tropické ovoce, což je pro tuto odrůdu typické. Nejvíce je rozpoznatelné mango, žlutý meloun a ananas. Jedná se o nejpěstovanější bílou odrůdu na světě, která se nehodí k výrobě kabinetních a jakostních vín, ale velmi vhodná je k výrobě vín luxusních.
Chardonnay Novosady, pozdní sběr 2016
Pro výrobu tohoto vína byl ročník 2016 velmi výjimečný. Vzhledem k jarním mrazům sice vinice částečně pomrzly, měly nižší výnosy, což ale velmi prospělo zbývajícím hroznům. Ty byly velmi vyživené, vykazovaly až 14 % alkoholu a z těchto důvodu se vesměs umísťovaly místo do nerezových tanků – do sudů. Zde se mohl alkohol, díky alespoň částečnému přísunu vzduchu, zmírnit. Víno je „vícevrstevnaté“, v chuti je možné rozpoznat tóny kokosu, vanilky, doplněné o lehkou kyselinku. Víno je vhodné k „přemýšlení“ a vychutnávání jeho vůně. Oproti předchozímu vzorku Chardonnay z nerezového tanku, je Chardonnay Novosady úplně jiné. Vínko je dobře pitelné i 4 dny po otevření, 2. den může chutnat ještě lépe než 1. den. Zkrátka - vínko pro klientelu, kterou vína „baví“. Co se týká viniční tratě Novosady, jedná se o jednu z nejlepších viničních tratí v Čejkovicích.
Rulandské šedé, výběr z hroznů 2016
U tohoto vína platí, kde je méně cukru, je také méně síry. Zbytkový cukr u tohoto vína tvoří plnost, víno je chlebnaté chuti s příjemným projevem přezrálých hrušek a s dlouhotrvající dochutí lesního medu. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu.
Neronet, pozdní sběr 2016
Plné, velmi dobře pitelné víno, které je netříslové. Velmi dobře se hodí k těstovinám. Barvivo se luhuje do vína ze slupek. Vínu se říká barvířka, barva v tomto víně pochází pouze z dužiny. V chuti jsou náznaky švestek, borůvek a mléčné čokolády. Kvalitní červené víno by mělo být vždy suché. Rozdíl mezi bílými a červenými víny je v obsahu kyselin, červená vína nejsou nikdy kyselá.
Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2015
Víno 3 měsíce nakvášeno na slupkách a pecičkách, aby se vyluhovalo co nejvíce tříslovin. Jedná se o tříslové víno, které je velmi vhodné k jídlu, např. ke steakům, guláši nebo k sýrům. Při konzumaci s jídlem dochází k částečné neutralizaci zmíněných tříslovin. Pocitově se jedná o „jasné“ víno do gastronomie.
Ryzlink rýnský SUR LIE, pozdní sběr 2015
Jedná se o „nahé“ víno, pouze se 2 g zbytkového cukru. Nejkvalitnější vína se vyrábí metodou Sur Lie, která nemůže být používána u vín, která mají velmi nízký obsah kyselin. Ryzlink rýnský se může zpracovávat několika způsoby: „Německým“ způsobem se v RR ponechá zbytkový cukr, přidá se síra a víno se lahvuje. „Francouzským“ způsobem se RR míchá s kvasnicemi a z tohoto důvodu se dostává na trh až cca za rok. Tento způsob výroby je pomalejší. Ročník 2016 byl celkově namáhavější pro výrobce vín, protože většina odrůd byla vhodnější ke zpracování do sudů než do nerezových tanků. Jejich výroba tak byla o dost náročnější a pomalejší. Ročník 2017 bude v poměru sudy x nerez již vyváženější. V tomto víně je možné cítit tóny limetky, v dochuti mírná slanost a mineralita. Víno je velmi vhodné k rybám.
Hibernal Novosady, pozdní sběr 2015
Víno zrálo 14 měsíců ve dvouletých barrique sudech na kvasnicích. Má zelenožlutou barvu, bohatou vůni kompotovaných broskví, květu černého bezu a grepu. Chuť je plná, extraktivní s příjemným projevem bělomasých broskví, meruněk a s lahodnou dochutí grepu a limetky. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu.
Tramín, výběr z hroznů 2016
Víno má zlatožlutou barvu a bohaté kořeněné aroma, které přechází do vůně zralých banánů, růží a skořice. Víno s 13,5 % alkoholu je plné a extraktivní, v chuti banánovo-hruškové. V jeho dochuti je také příjemně cítit lesní med. Díky svému charakteru je i toto víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu.
Víno (Chorvat) 2015
Perfektní víno pro začátečníky. Vzhledem k tomu, že se „začátečníci“ snaží rozpoznat různé vůně v mnoha různých vínech a nemusí se jim to vždy podařit, tak v tomto „víně“ ucítí jeho vůni a chuť úplně každý. Jedná se o jedinou odrůdu, u které jsou již při konzumaci hroznů naprosto jasně a zřetelně rozeznatelné - v chuti i vůni - lesní jahody a dá se říci, že je tam dokáže cítit úplně každý. Díky tomuto vínu, se i úplní laici mohou přesvědčit o tom, jak zajímavé je hledat ve vínech různé vůně a chuti. Vinice s těmito hrozny mají ovšem velmi malou výlisnost, proto se hodí pouze jako rarita.
Orange Hibernal 2016
Bílé víno, vyrobené technologií červeného vína. Tato nejstarší technologie spočívá v pomačkání hroznů a jejich uložení do hliněných nádob. Jedná se o nejnaturálnější, nefiltrované víno bez oxidu siřičitého. Pokud už by se v takovémto víně síra objevila, bude pocházet pouze z kvasinek. Orange Hibernal je velmi náročné víno, pro velmi náročné konzumenty. V Gruzii se dodnes vyrábějí hlavně takováto vína, klasická bílá vína téměř neznají. Ve vůni můžeme cítit grepové tóny, zralé meruňky nebo mandarinky. V dochuti jsou patrné známky tříslovin – mochyně a gastronomicky je toto víno velmi vhodné k telecímu tataráku a topinkám nebo carpacciu.
Grand Cuvée Caberner, výběr z hroznů 2013
Jedná se o Bordeaux víno, složené z 85 % z odrůdy Cabernet Sauvignon a z 15 % z odrůdy Neronet. Macerace hroznů trvala 60 dnů na slupkách a poté víno zrálo v barikových sudech z Francouzského dubu 32 měsíců. U barrique sudů se jednalo z 80 % o sudy nové a z 20 % o sudy, které byly plněny podruhé. Díky tomuto technologickému postupu má víno krásnou intenzivní rubínovou barvu. V bohaté, ovocné vůni můžeme cítit přezrálé třešně, borůvky, černý rybíz nebo sušené švestky a datle.
Závěrečné hlasování dopadlo následovně:
1. Grand Cuvée Caberner, výběr z hroznů 2013 (19 hlasů)
2. Chardonnay Novosady, pozdní sběr 2016 (12 hlasů)
2. Ryzlink rýnský SUR LIE, pozdní sběr 2015 (12 hlasů)
3. Hibernal Novosady, pozdní sběr 2015 (10 hlasů)
Fotogalerie...
Zpět
Dopravné zdarma - Akční nabídka
Vinotéka VINOSTYL - jak šel čas...
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem