Degustace JIHOAMERICKÝCH VÍN

Publikováno: 9.3.2015

Dne 6. 3. 2015 se v degustačním sklípku naší vinotéky uskutečnila vůbec první degustace jihoamerických vín. Jelikož tato degustace byla první, nikdo nevěděl, co očekávat. Ovšem dovolím si říct, že nikdo nebyl zklamán. Ať už víny či bravurním výkladem. Vína nám přijel představit pan Jorge Atisha se svou kolegyní slečnou Zuzanou Vojtěchovou, sommelierkou. Pan Atisha je rodilý Chilan a v České republice žije od roku 2005, jeho firma se specializuje na dovoz certifikovaných produktů přímo z Chile Argentiny a Uruguaye, kde jsou vína zpracovávána od sběru až po lahvování. Na degustaci jsme mohli ochutnat vína z Chile - vinařství Santa Ema, Argentiny – vinařství Familia Schroeder a Uruguaye – vinařství Familia Deicas. Mohli jsme ochutnat jedenáct vzorků a vesměs to byla červená vína, i když byli tam i tři zástupci vín bílých. Ale než přejdeme k samotným vínům, řekněme si něco o historii vinařství v těchto zemích a o průběhu samotné degustace.

Chile – Chile je země proslulá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vína. Mezi chilskými víny najdete nejčastěji odrůdu Chardonnay a Pinot Noir. I přes krátkou historii chilského vinařství je víno z Chile velmi populární. Chutné, ovocné chilské víno osloví laiky i skutečné znalce vín. Chilská vína nabízejí to, co podmiňuje vlastnosti velkých červených vín: plnost, jemnost, oheň. Údolí Aconcagua severně od Santiaga je například jednou z nejrenomovanějších oblastí pěstování modrých odrůd.

Vinařství Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Ohromen rozmanitostí tamější přírody a kvalitou půdy pro produkci vín, se rozhodnul v roce 1931 v těchto místech usadit a osídlit tak oblast kde se dnes nachází Vina Santa Ema. Začal pěstovat vinné hrozny, které se díky své kvalitě prodali i nejlepším vinařstvím v Chile. V roce 1956, „Don“ Pedro a jeho nejstarší syn, Felix Pavone Arbea, začali prodávat lahvová vína, která si brzy vybudovala výbornou pověst mezi zákazníky. První exporty produktů společnosti začaly v roce 1986, a to do Brazílie. Dnes Santa Ema vyváží do více než 30 zemí Ameriky, Evropy a Asie. Hlavním je vývoz do USA, kde se z hlediska prodeje Santa Ema řadí do první desítky vín. V roce 2003 společnost představila nové zařízení El Paral na Isla de Maipo, které je obklopeno 50 ha vinic. Tohle vinařství (3.2mil litrů) je vybaveno nejlepší technologií, která umožňuje výrobu lahodných vín. V průběhu byla Santa Ema objevena významnými státními i zahraničními organizacemi, vyhrála mnohá ocenění a medaile v soutěžích jako je Concours Mundial de Bruxelles a dostala doporučení v prestižních mezinárodních vinařských časopisech. Nedávno byla jejich vína jmenována mezi top 20 nejlepších světových značek, “vinařský advokát” ohodnotil vína 90ti body a Wine and Spirits je označilo za vinařství roku. Přesto je pro Santa Emu nejdůležitější, že zákazníci po celém světě si váží práce všech tří generací, které tvrdě pracovaly na vývoji vysoce kvalitních vín.

Argentina – Argentina je pátou největší vinařskou zemí světa. Tato země se může odvolávat na vinařskou tradici, jež sahá až k prvním španělským dobyvatelům a osídlencům v 16. století, podle nichž bylo podhůří And velmi vhodné pro pěstování révy.Vzhledem k horkému, suchému podnebí Argentiny vytvořili první osídlenci základnu pro moderní vinařství tím, že založili řadu vodních hrází a zavlažovacích kanálů. Deset vinařských regionů Argentiny je soustředěno téměř výhradně v úzkém pásu na východě země, který sahá od 25 stupně jižní šířky v údolí Cafayata až po 40 stupeň jižní šířky v Patagonii

Vinařství FAMILIA SCHROEDER - Vinařství postavené v náročných technologických standartech a vinice o rozloze 135 hektarů, na kterých jsou pěstovány různé odrůdy, jako jsou Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Torrontés a Chardonnay, byly navrhnuty tak, aby uspěly ve stále obtížnější soutěži v dokonalosti. Ta donutila rodinu Schroeder, aby učinila rozhodnutí stát se jako jedni z mála držiteli certifikátů o bezpečnosti potravin (ISO 22000) v oblasti vinařství a od roku 2003 i EUREP GAP Standard ve vinařství. Ve výšce 350m nad mořem stojí budova typická svým půvabným designem, kloubícím se s jedinečnými charakteristikami terénu. Vinařství bylo postaveno v 5ti etapách, založeno na konceptu odtoku vody samospádem. Během budování byly nalezeny zkameněliny býložravého dinosaura. Hned po jejich objevení byl archeology udělen grant, který je vystaven ve sklepě. Tenhle objev se stal inspirací pro řadu Saurus a je ročně místem zájmu desítek tisíc turistů. Sklizeň probíhá ručně, hrozny jsou ukládány do malých přepravek a dále převáženy do chlazených místností. Tady se vytvoří příhodné prostředí pro pečlivý výběr jednotlivých bobulek. Pneumatickým lisem jsou dále plody rozmačkávány a podle druhu vína probíhá kvašení buďto v nádobách z nerezavějící oceli za hlídané teploty, či v dubových sudech, které jsou umístěny v klimatizovaných sklepech. V roce 2006 vyhrála Familia Schroeder ocenění Oreglia jako vinařství roku. Výběr proběhl mezi nejvlivnějšími obchodníky v Argentině. Přestože vinařství ještě nebyly uděleny organické standardy, místní klima (častý vítr, nízké srážky, kvalitní roztavený sníh a žadné znečištění) umožňují vinici se rozvíjet v přírodním prostředí. Vinice nejsou hnojeny ani posypávány jinými chemickými prostředky.

Uruguay – Uruguay je čtvrtým největším producentem vína v Jižní Americe. Historie vinařství v Uruguayi je stejně stará jako země sama. První sazenice byly přivezeny v první polovině 18. století a vinice mají tak za sebou již 250 letou tradici. Moderní uruguayské vinařství se datuje od r. 1870, kdy Bask Don Pascual Harriague přivezl do země Tannat a kdy do Uruguaye začali přicházet imigranti z Baskicka a Itálie.

Vinařství Familia Deicas – K největším změnám ve vinařství dochází v posledních 20 letech, kdy se výsadba více zaměřuje na francouzské odrůdy. Hrozny se zpracovávají moderní technologií a výsledná vína jsou tak plně srovnatelná s ostatními víny světové produkce. Vína z vinic Juanicó jsou produkována výhradně rodinnou společností Deicas. Již třetí generace rodiny Deicas pracuje s plným nasazením a odhodláním, aby Vám přinesla víno té nejvyšší kvality. Všechny tyto generace sdílí společný cíl: nalézt vyváženost mezi tradicí a inovací pro dosažení toho nejlepšího vína. Vína Juanicó se umisťují v čele tabulky v objemu vývozu vín z Uruguaye. V roce 2008 tak vinice překročily poprvé 6 000 000 kilo zpracovaných hroznů.

V úvodu degustace nás pan Atisha seznámil se svou rodnou zemí. Na mapě názorně ukázal na mapě, která místa v Chile jsou ideální na pěstování vína. Také nám přiblížil, jak se vlastně do České republiky dostal, za což samozřejmě mohla žena a láska k ní. Pan Atisha v průběhu degustace zodpovídal zvídavé otázky našich degustátorů ať už otázky, které se týkali vína či nikoliv. Slečna Vojtěchová během výkladu také uvedla, že v Jižní Americe se vína nekategorizují podle obsahu cukru, tudíž neuvádí, jestli je víno suché či sladké. Také se neuvádějí analytiky. Na degustaci jsme mohli ochutnat jedenáct vzorků opravdu vyjímečných vín.

Na závěr, než přejdeme k degustovaným vínům, musím říct, že se degustace nesla v opravdu příjemném duchu. Ne jednou sklidil pan Atisha či slečna Vojtěchová bouřlivý potlesk a uznání všech přítomných.

Jako první se nám představilo víno:

Santa Ema Sauvignon Blanc Reserve – CHILLE - Víno z přímořské oblasti Leyda, a proto se vyznačuje svou mineralitou. Barva vína je průzračně žlutá. Vůně je komplexní, bylinného charakteru obohacená vůní mučenky a grepu, uzavřená minerálními podtóny. Chuť je harmonická, plná, s dlouhým a osvěžujícím závěrem.

Santa Ema Chardonnay Select Terroir - CHILE– Víno má jasnou žlutou barvu. Ve vůni můžeme cítit intenzivní aroma svěžího tropického ovoce s vůní banánu a ananasu. V chuti je dobře vyvážené, komplexní s elegantním zakončením.

Saurus Chardonnay – ARGENTINA – Víno je ručně sbíráno a vybíráno přes vibrující filtr. 0% zrálo 3 měsíce v sudech z francouzského a amerického dubu. 70% z důvodu skladování ovoce, bylo uchováno v nádobách z nerezavějící oceli. Víno na pohled zelenkavé žluté barvy. Vůně citronu harmonicky kombinovaná s aroma tropického ovoce a květinovými tóny. Díky zrání v sudu je víno obohaceno elegantním dotekem vanilky a kakaa. Chuť je svěží, ovocná s příjemnou kyselinkou. Energická a plná života.

Saurus Pinot Noir 2011 – ARGENTINA – Víno ručně sbírané, vybírané přes vibrující filtr. 40% zrálo 5 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu. 60%, z důvodů skladování ovoce, bylo uchováno v nádobách z nerezavějící oceli. Víno červené, které postupem času získává nádech do cihlové barvy. Vůně odhaluje rozmanitou škálu květinových tónů doplněnou o aroma angreštu, malin a jahod, dále obohacenou o vůni vanilky a kakaa. Chuť je ovocná, celistvá se sladkým tanninem a mírnou kyselinkou.

Pueblo del Sol Tannat Roble – URUGUAY – Barva vína je živá červená s fialovými odlesky. Vůně je jemně kouřová s nádechem červeného ovoce. Víno má plné tělo s dotykem dřeva a se zakulacenými taniny.

Santa Ema Cabernet Sauvignon Select Terroir – CHILE – 40% vína zrálo v sudu po dobu 4-6 měsíců. Barva vína je intenzivní rubínově červená. Vůně je intenzivní přesto delikátní, připomíná švestky, ostružiny a maliny ve spojení s jemnou vůní po čokoládě a vanilce po zrání v sudu. Víno je komplexní a elegantní. Chuť je dobře vyvážená, harmonická a velmi persistentní.

Santa Ema Carmenére Barrel Reserve – CHILE - Víno zrálo v sudu z amerického dubu po dobu 8 měsíců. Víno má vyvážené aroma připomínající černé třešně s jemnými bylinami, pepřem a nádechem čokolády. Na patře je kulaté, dobré tělo, koncentrované s příjemným ovocným zakončením.

Santa Ema Syrah Barrel Reserve – CHILE – Víno zrálo v sudech z francouzského a amerického dubu po dubu 8 měsíců. Barva je intenzivní rubínové červená s fialovými odlesky. Ve vůni je skvělá koncentrace bobulového ovoce, jako jsou jahody, černý rybíz s květinovými a tabákovými tóny.

Santa Ema Merlot Reserve – CHILE – Barva vína je rubínová s fialovými tóny. Vůně vína je hodně ovocná s tóny švestek, ostružin a černého rybízu, ve spojení s karamelem, čokoládou a vanilkou. V chuti je jemné s lehkou kyselinkou a perfektní rovnováhou.

Saurus Barrel Fermented Malbec – ARGENTINA – Sběr tohoto vína se provádí 100% ručně, hrozny jsou nechávány v chladící komoře při teplotě 0˚C. Tříděny vibrujícím filtrem. 100% tohoto vína zrálo 8 měsíců v sudech z francouzského (30%) a amerického (70%) dubu. Víno na pohled živé červené barvy s nádechem do fialova. Hojná vůně květin, jako jsou fialky, kombinovaná s tóny červeného ovoce, především pak švestkami a višněmi. Elegantní víno, které vděčí dubovým sudům za něžné známky po kakau a vanilce. Ovocná chuť se sladkým taninem a dobrou kyselinkou. Samovolně ustálené víno, baleno bez filtrace.

Santa Ema Catalaina, cuvée – CHILE – Barva vína je intenzívní jasná červená. Vůně je klasická a elegantní, s aroma červeného ovoce, jako jsou švestky, borůvky, třešně v kombinaci s tabákem a vanilkou. Plné tělo a zakulacená struktura, intenzivní, jemný tanin, rozvinutá chuť ovoce, která se odráží v dlouhém bohatém konci.

Tak jako každou degustaci, tak i dnes naši degustátoři hlasovali o nejlepších vínech večera. Bylo to velmi těsné, což není divu vzhledem ke kvalitě jihoamerických vín. Ale nakonec to dopadlo takto:

1. Santa Ema Sauvignon Blanc Reserve - CHILE

2. Santa Ema Merlot Reserve - CHILE

2. Santa Ema Catalaina - CHILE

3. Pueblo del Sol Tannat Roble - URUGUAY

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Jihoamerická vína ve Vinotéce Vinostyl

  Jihoamerická vína Ne nadarmo se říká Jižní Americe, kolébka červených vín. Vždyť ze zemí jako Uruguay, Chile či Argentina pocházejí ty nejlepší červená vína vůbec. Uruguay Uruguay je čtvrtým největším producent...
Zobrazit celý článek

Degustace 27. 2. 2015 Vinařství U Kapličky

Dne 27. 2. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky, konala další degustace vín. Na letošní druhé degustaci jsme přivítali zástupce Vinařství U Kapličky pana Dalibora Latzku. Pan Latzka zastává v tomto úspěšném vinařství...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Vinobox - VINOBOX je inovativní značkou pro řešení moderního způsobu distribuce a stáčení vína. Je synonymem pro kvalitní víno ve spojení s vysoce účinným obalem technologie Bag-In-Box. Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Reisten - VINAŘSTVÍ - Vína z vinařství Reisten jsou charakteristická pro svou hlubokou mineralitu i kořenitost viničních tratí, jenž podtrhují jedinečnost pálavského terroir. Prezentují se víny nejvyšší kvality. Plaimont Producteurs - Historie společnosti sahá do roku 1979, kdy se spojili tři hospodářská družstva Plaisance, Aignan a Saint-Mont a zřídili jednotnou skupinu družstev a vinic s názvem Plaimont Producteurs. Sp...Haier - Chladničky na skladování vína-vinotéky od firmy Haier se svým elegantním vzhledem hodí do kteréhokoli obývacího pokoje i do každé kuchyně. Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné