Degustace 12. 05. 2017 Vin. Prchal a Vin. Baloun

Publikováno: 2.10.2017

Každoročně v našem sklípku pořádáme jedinou, ne úplně obvyklou degustaci, kdy se v jeden večer ochutnávají vína dvou vinařství najednou. Seznámit nás s oběma vinařstvími a jejich produkcí přijíždí vždy pan Rudolf Prchal, který je zaměstnancem Vinařství Baloun a zároveň se stará o své menší rodinné Vinařství Prchal (Rudolf 2). Úvodem nám p. Prchal obě vinařství představil, abychom si udělali obrázek nejen o velikosti produkce, ale také o vínech, která se budou ochutnávat.

Ve větším Vinařství Baloun zastává p. Prchal mnoho funkcí, od sommeliéra, obchodního ředitele až po logistu, čímž je v tomto vinařství skvěle vyřešena zastupitelnost, kdy je každý zaměstnanec schopný zastoupit kohokoliv, kdo vypadne. Produkce Vinařství Baloun je zhruba 1 000 000 láhví ročně a na této degustaci jsme ochutnávali převážně vína ročníku 2015, která jsou již rok naleželá v láhvi, jsou ustálená a nejsou již „kostrbatá“. Vinařství vyrábí vždy velké množství šarží vína a je schopno zasytit a pokrýt poptávku v České republice, kdy tato vína najdeme téměř všude. Málokdy totiž u těchto větších producentů vína „dojdou“, takže jsou dostupná celoročně. Suroviny k výrobě vína ve Vinařství Baloun se získávají dvěma způsoby a to sklizní z vlastních vinic, které pokryjí potřebu hroznů asi jen z 60 % a nákupem hroznů od dlouhodobě ověřených pěstitelů vinné révy. Vlastní vinice, na kterých se hrozny pěstují a sklízí jsou v oblasti Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích (zhruba 70 % červené odrůdy, 30 % bílé) a na Mikulovsku, kde je poměr červená a bílá vína obrácený.  

Pan Prchal vystudoval vinařskou školu a kolem vinařské problematiky se pohybuje zhruba od svých 15 let, kdy se svým otcem obcházel vinohrady. Své menší Vinařství Prchal, kdysi Rudolf 2, založil se svým bratrem zhruba před 11 lety, protože již nechtěl být jen sommeliérem a průvodcem degustacemi a navštěvovat milovníky vína. Vinařství Prchal produkuje ročně cca 12 000 láhví vína, což je ve srovnání obou vinařství obrovský rozdíl, nicméně v kvalitě vína se velikost produkce vůbec projevit nemusí. Na degustaci jsme ochutnávali jeho vína ročníku 2016, tzn. vína nová, mladá, ovocná, svěží a „nabušená“. Nevýhodou těchto mladých vín je, že jsou teprve 3 týdny na láhvi a jsou ještě trochu „rozbitější“. V ustálenější formě budou zhruba za měsíc až dva, kdy slehnou a vystoupí z nich ještě více ovocná složka. Nové účastníky degustací seznámil p. Prchal krátce ještě s vývojem názvu, loga a etikety svého vinařství. Původní název a etiketa nevycházela z Rudolfiánské doby, jak by se dle názvu mohlo zdát, ale představuje krátkou rodinnou historii. První Rudolfem ve vinařství byl otec p. Prchala a druhým Rudolfem je on osobně. Vzhledem k tomu, že vinařství vlastní dnes se svým bratrem, postupně zmizí označení Rudolf 2 a mělo by se označovat jako Vinařství Prchal. Vinařství je umístěno v Nikolčicích.
Degustovali jsme následující vína:

Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2015 - v. Baloun. Toto víno bylo vyrobeno v šarži 15 000 láhví a pochází z oblasti Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích. Získalo mnohá ocenění: Zlatá medaile v Poisdorfu, Zlatá medaile na Grand Prix Vinex a úspěšný byl tento Veltlín na regionální certifikované soutěžní přehlídce tradičních odrůd mikroregionu Modré Hory.

Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2016 - v. R2. S tímto novým ročníkem je p. Prchal velmi spokojený, vína jsou šťavnatější, mocnější než v předchozím ročníku. Hrozny pro tento Veltlín pochází z družstva v Šitbořicích, které jsou sousední obcí Nikolčic, kde se nachází vinařství. Ve Veltlínu p. Prchala můžeme cítit grepové tóny s troškou bílého pepře. Víno je suché, v krásné harmonii cukru a kyselin, ale za rok už by mohlo být kořenitější.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2015 - v. Baloun. Pochází z oblasti Novosedel, z obce, která není až tak primární oblastí pro minerální vína. Ve víně jsou cítit medové a květinové tóny. Víno není složité a hodí se na celovečerní popíjení. Žádné ostré tóny z něj nevystupují, kyseliny jsou jemné.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2016 - v. R2. Dle názoru p. Prchala jde o fantastickou odrůdu, protože typická voňavá vína se časem omrzí a většina milovníků vína se posune k odrůdám ne až tak sladkým a aromatickým. Hrozny pro toto víno pochází z Velkých Němčic, tratě Punty a byly po dohodě s vinohradníkem sklizeny o něco málo dříve, aby cukernatost hroznů nebyla až tak vysoká. Nejedná se o minerální víno, spíše víno fresh.

Rulandské šedé, pozdní sběr, 2015 - v. Baloun. Přestože se nedají srovnávat dva různé ročníky vín, u následujících dvou vzorků se nám naskytla zajímavá možnost ochutnání stejné odrůdy, pocházející ze stejné vinice, zpracované dvěma různými vinařstvími. Hrozny k výrobě těchto dvou Rulandských šedých vín pochází ze stejné vinice v Nikolčicích. Pro vinaře zůstává trošku záhadou velká oblíbenost právě Rulandského šedého u zákazníků.  

Rulandské šedé, pozdní sběr, 2016 - v. R2. Jedná se o nesložitou a nekonfliktní odrůdu, ve které není vysoká kyselina, často dozrává do vysoké cukernatosti hroznů. Může mít až karamelové, medové tóny. Vyznačuje se vysokou extraktivností, což poznáme již při přelévání vína ve sklenici. Mapy, které se po stěnách sklenice vytvářejí, jsou znakem právě vysokého extraktu u vína.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2015 - v. Baloun. Tento suchý Ryzlink pochází z Velkých Pavlovic z trati Nadzahrady, kde je velký prašový sediment a v podstatě se jedná o černozem. Vína nemají většinou minerální tóny a vystupují u nich spíše ovocné a medové složky nebo lipový květ.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2016 - v. R2. Hrozny k výrobě tohoto Ryzlinku byly sklizeny z oblasti Nikolčic. Po 3 týdnech na láhvi u něj vystupují trochu meruňkové tóny a rozinky, což se postupně vývojem v láhvi změní. U tohoto vína je 26,5 g extraktu, což ho řadí k vysoce extraktivním vínům. Na Grand Prix Vinex získalo Zlatou medaili.

Merlot, pozdní sběr, 2015 - v. Baloun. Ochutnali jsme víno, které vykazovalo příchuť ovocných třešní a kompotů. A i když se dříve říkalo, že na Moravě nemá Merlot co dělat, v současné době se ví, že i na Moravě se dají udělat vynikající červená vína. Hrozny k výrobě pocházejí z oblasti Nadzahrady.

Merlot, výběr z hroznů, 2016 - v. R2. Suché víno s temně rubínovou barvou. Ve vůni můžeme cítit drobné bobulové ovoce, třešně, případně sušené švestky. Chuť je spíše marmeládová a může směřovat až k hořké čokoládě.

Dornfelder, pozdní sběr, 2015 - v. Baloun. Víno s intenzivní tmavou granátovou barvou, které může vonět trošku po datlích s nádechem čokolády. Má plnou chuť s pocitem tříslovin, které se do vína dostaly díky dlouhé maceraci hroznů.

Dornfelder, pozdní sběr, 2016 - v. R2. Toto víno se vyznačuje sytě až fialovou barvou, ve vůni můžeme cítit nejen třešně, ale i přezrálé borůvky a tóny bílého pepře a máty. Chuť vína příjemně překvapí jemnou tříslovinou. 

Pálava, výběr z hroznů, 2016 - v. R2. Hrozny k výrobě pocházejí z trati Mladý ze Šitbořic, která stejně jako v loňském roce i letos přemrzla. Z tohoto důvodu nebyla z vinice taková výtěžnost, jaká by měla být, za to, se ale v hroznech vše dobré výrazně zkoncentrovalo. Poznáme to nejen ve vůni, ale také v chuti, která je mohutná. Jedná se o víno polosladké, které má obsah cukru 33 g/l, přesto nepůsobí „unaveně“ a ani přehnaně sladce.

Degustace byla zakončena tentokrát tajným hlasováním, protože není možné srovnávat vínka různých ročníků od různých výrobců ;-). Koho by výsledky hlasování zajímaly, musí se dostavit za rok na příští degustaci ;-).

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 21. 04. 2017 Vinařství Vladimír Tetur

21. 4. 2017 nám přijel na páteční degustaci představit svá vína pan Vladimír Tetur. Na úvod přiblížil, jak již bývá jeho zvykem, humornou formou a s lehkou nadsázkou, základní pravidla degustace. V průběhu degustace nám pak položil také několik zajímavých otázek, jejichž správné odpovědi vždy ocenil láhví vína. K tomu, jak se správně chovat na degustaci nám poskytl následující doporučení.
Zobrazit celý článek

Degustace 7. 04. 2017 Vinařství Michlovský

Úvodem degustace s datem konání 07. 04. 2017 jsme byli seznámeni panem Filipcem s degustační listinou, která výjimečně obsahovala pouze 3 vína bílá a 8 vzorků vín červených. Zdůvodnění jsme se dozvěděli krátce na to - všechna vína vybraná pro tuto degustaci získala Salon vín, ve kterém se dařilo více vínům červeným. Kromě Hibernalu, PS, 2012 a Frankovky, PS, 2012 se pyšnilo 9 vín titulem Salon vín 2017, dvě dříve zmíněná titulem Salon vín 2014 a 2016.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Weingut Knodt – Trossen - Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, krásně se vtiskávající do chutě vína. Mare Magnum - Výrobce originálních dárkových bag in boxů ve formě dámských kabelek s vlastním 1,5 l zásobníkem francouzského bílého nebo červeného vína, se stáčecím ventilem.Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Jean Brunet - Společnost Jean Brunet je malou rodinnou firmou, která byla založena v roce 1895 a je slavná pro své domácí uzenářství. Od roku 1962 se značka Jean Brunet zaměřuje na výrobu nejen čerstvých terin, ale také gurmánských specialit a delikates. Snowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Chowaniec & Krajčírovič - Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roce 2001 spojením dvou vinařů. Petra Chowanieca, známého na trhu kolekcí odrůdových vín ročníku 2000 a Juraja Krajčíroviča, vino...Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné