Degustace 21. 09. 2018 Vinařství Volařík
Vinařství Volařík a jeho filozofii nám přijel představit v pátek 21. 9. 2018 pan Filip Kosek, který se zabývá obchodními záležitostmi a na starosti má také degustace. Průměrná roční produkce vinařství činí zhruba 220 000 láhví, kromě letošního roku, kdy bude počet zvýšen na 250 000. Důvodem je rozšiřování vinic, které začínají plodit hrozny vhodné k výrobě vína. Pro vlastní potřebu vinařství je vinná réva pěstována na 80 hektarech vinic, které jsou rozmístěny na krásných polohách. Jedním z nejvýznamnějších terroir je Pálava na Mikulovsku, kterou sám pan Kosek považuje za národní poklad České republiky. Velmi minerální, vápenatá půda v této oblasti totiž naprosto přesně splňuje představy majitelů vinařství o ideálních podmínkách pro suchá a minerální vína, jejichž výrobou se zabývají. Druhým významným terroir jsou Dunajovské kopce, odkud pochází Ryzlinky rýnské, Ryzlinky vlašské, Gewurztraminer nebo Sylvánské zelené. Oblast je velmi podobná Alsasku - regionu ležícím na východě Francie.
Vinařství Volařík svá vína produkuje ve 3 základních řadách:
CLASSIC - láhve vína pod šroubovým uzávěrem nebo celokorkem,
TERROIR - vína jen s celokorkovými uzávěry, která jsou určena na delší ležení a archivaci,
ORGANIC - tzv. bio vína odrůd SAPHIRA, JOHANNITER nebo HIBERNAL.
Na rozdíl od jiných výrobců vína nepropagují ve vinařství Volařík až tak své panenské sklizně, protože dle názorů p. Koska jsou při prvních sklizních kořeny vinohradu ještě velmi nízko v půdě a hrozny jsou plitké, ještě ne takové, aby se s vínem následně dalo "chlubit". Naopak si velmi váží a odpovídajícím způsobem pečují o staré vinné keře, které dokáží vepsat vínu náležitý rukopis. Jedinou možností jak z panenské sklizně vyrobit víno je dle zástupce vinařství jeho dlouhodobější míchání na kalech. Účastníkům degustace byli také v jejím průběhu pokládány p. Koskem zajímavé dotazy - např.: "Která odrůda je nejuniverzálnější na světě a snese téměř jakékoliv zpracování"? I když ne všichni účastníci odpověděli správně, většina se shodla na Chardonnay, která je zároveň - dle informací průvodce ochutnávky i nejprodávanější odrůdou na světě.
K představení a ochutnání nám bylo nabídnuto celkem 11 následujících degustačních vzorků:
SEKT FRANKOVKA 2014, extra brut, kvašený v láhvi
Při představení sektu jsme byli nejprve obeznámeni se správným otevíráním láhví sektů a champagne, o kterém - dle reakcí návštěvníků degustace slyšela většina poprvé. Při odmotávání košíčku je nutné vždy uzávěr pevně držet, abychom si neublížili, následn se pak ale otáčí láhví a ne uzávěrem. Famózní sekt z Frankovky pro Vás zrál 30 měsíců na jemných kalech. Intenzivní vůně po autolýze kvasinek příjemně ladí s aromatikou nazrálých třešní. Extraktivní a dlouhá dochuť sektu připomíná třešňový kompot s velmi kořenitým závěrem. Příjemně nazlátlá barva sektu z Frankovky je výsledkem výrobního postupu, který je ve světě znám jako Blanc de Noirs - bílé víno z modrých odrůd. Přívlastek: PĚSTITELSKÝ SEKT. EXTRA BRUT.
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ, POZDNÍ SBĚR 2017, suché, Věstonsko
Vynikající VELTLÍNSKÉ, pro jehož výrobu byly použity hrozny z 50 let staré vinice z Věstonska, nabízí výrazné aroma po čerstvém zeleném pepři s limetkovou kůrou v pozadí. V chuti se prolíná limetka, grep a zelený pepř. Díky pevné aromatice a minerální dochuti potěší tento veltlín každého milovníka vína. Jednou z překapivých informací byla zmínka také o nejstarším plodícím vinném keři, který se nachází ve Slovinsku, ve městě Maribor - v oblasti zvané Stará Trta. Až na tuto výjimku, zastává p. Kosek názor, že vynikající veltlíny pochází hlavně ze Znojemska. Odrůda pochází z oblasti Dolního Rakouska, oblasti Manhartsberg, přestože dle mýtů pochází z Itálie. Díky genetickým rozborům posledních let se podařilo tyto pověsti vyvrátit.
CHARDONNAY, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, suché, Purmice
Neotřelé Chardonnay Vás okouzlí jedinečnou aromatikou po ovoci jako je banán, broskev a nektarinka. Půlroční zrání na jemných kalech v novém sudu nádherně spojilo chuť vyzrálého tropického ovoce a sladkých taninů z dubového dřeva. Závěr vína je dlouhý, minerální a slaný.
Vyrobeno z hroznů tratě Perná, obce Purmice.
TRAMÍN ČERVENÝ, POZDNÍ SBĚR 2017, suché, Věstonsko
Osobitý tramín z viniční trati Plotny v sobě snoubí jemnou vůni čajové růže, fialek a svěžího ovoce. V chuti můžeme objevit šťavnaté mango, liči a kdouli s lehkou kořenitostí v závěru. Víno je příjemně svěží a harmonické. Obsah alkoholu je 13,5 % obj. Tramín získal ocenění na soutěžích Prague Wine Trophy 2018 kde se stal: Prague Regional Champion a na Vinařských Litoměřicích 2018, kde se umístil na stříbrné pozici.
PÁLAVA, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, suché, Věstonsko
Díky čtyřměsíčnímu ležení v dubovém sudu a vyváženosti zbytkového cukru s kyselinkou je chuť krásně plná, komplexní a harmonická. Pálava z Věstonska v sobě ukrývá aromatiku svěžího ovoce a květin, vyniká mandarinka, liči, fialka a čajová růže. U tohoto vína zmínil p. Kosek potíže posledních 2 let s velkým množstvím slunečního svitu, které pak způsobuje zvýšené množství cukru v hroznech, které dříve dozrávají. Vinařství se snaží vyrábět suchá vína, ale aby k tomu mělo ideální podmínky, bylo by potřeba mít vypínač na sluníčko ;-).
RYZLINK VLAŠSKÝ, POZDNÍ SBĚR 2016, polosuché, Zimní vrch
Ryzlink vlašský ze Zimního vrchu zaujme vůní sušeného ořechového listí. Chuťové pohárky zaplní mohutnými minerálními tóny s příjemnou slaně-minerální dochutí.
JOHANNITER, POZDNÍ SBĚR 2017, polosuché, Věstonsko
Šťavnatý Johanniter skrývá lehké ovocné pohlazení červeného pomeranče a manga. Chuť je velmi ovocná, plná, kořenitá a příjemně harmonická díky vyváženosti kyseliny a zbytkového cukru.
RYZLINK RÝNSKÝ TERROIR, POZDNÍ SBĚR 2016, polosuché, Purmice
Vápenitý Ryzlink rýnský s dovůní po meruňkovém kompotu a křížalách. Chuť je plná, s minerálně meruňkovou dochutí a příjemnou pikantní kyselinkou.
RYZLINK VLAŠSKÝ TERROIR, POZDNÍ SBĚR 2016, polosuché, Železná
TERROIR ŽELENÁ. Krásné, minerálně kovové víno ve vůni s výrazným projevem po zkorodovaném železe. Chuť je mohutná, tradičně plná železné minerálnosti s příjemným botrytickým závěrem.
SAPHIRA, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, polosladké, Věstonsko
Sametová a šťavnatá Saphira vás okouzlí vůní vyzrálého ananasu a marakuji. Intenzivní chuť po ananasu a angreštu doplňují tóny orientálního koření.
MÜLLER THURGAU, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, polosladké, Za Turoldem
Vyšší zbytkový cukr je u tohoto výjimečného vínka příjemně sladěn se šťavnatou kyselinou. Vysoká vyzrálost hroznů a botrytida dala netradiční a extraktivní milerce medovo-ovocnou vůni. Ve vůni i chuti vynikají rozinky, kandované ovoce a kůra citrusového ovoce v kombinaci s kořenitostí a medovostí.
Výsledky hlasování:
1. VELTLÍNSKÉ ZELENÉ, POZDNÍ SBĚR 2017, suché, Věstonsko
2. RYZLINK VLAŠSKÝ TERROIR, POZDNÍ SBĚR 2016, polosuché, Železná
3. RYZLINK RÝNSKÝ TERROIR, POZDNÍ SBĚR 2016, polosuché, Purmice
Fotogalerie...
Zpět
Nové termíny degustací - PODZIM 2018
Degustace 22. 6. 2018 Vinařství František Mádl
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem