Degustace 22. 6. 2018 Vinařství František Mádl

Publikováno: 25.6.2018

Poslední degustace I. části letošní sezóny se konala 22. 6. 2018, kdy nám svou produkci přijel představit p. David Mádl z Vinařství František Mádl (MALÝ VINAŘ). Vinařství funguje od roku 1992 a jeho roční produkce činí zhruba 300-350 000 láhví vína. Veškeré hrozny pocházejí z Velkopavlovické vinařské podoblasti, část hroznů se nakupuje od stálých místních pěstitelů a část suroviny se sklízí z vlastních vinic (zhruba 20 ha). Větší podíl - zhruba 70 % zaujímají vína z bílých odrůd, 30 % vína červená a růžová. Již od vzniku vinařství se rodina Mádlova chová a produkuje svá vína ve stylu a zásadách BIO, oficiálně registrováni ale nejsou. Krátce zmínil p. Mádl potíže s počasím, které v posledních letech komplikuje výrobu vín nejednomu vinařství a to velmi malými srážkami a suchem. Z tohoto důvodu jsou 2/3 vinohradů pod umělou závlahou, zajímavostí je, že do této oblasti bylo zavlažování navedeno již v dávné minulosti a to z přehrady Nové Mlýny. Vinařství Mádl na svá vína nespěchá, disponuje dostatečnými prostory pro ležení svých vín, a proto můžeme v jeho nabídce nalézt hned několik ročníků najednou. Specializací tohoto vinařství je používání betonových nádob - tanků, jejichž množství se i v letošním roce navýšilo. Betonové tanky mají obsah zhruba 4000 litrů a prázdné váží cca 7 tun. Stěny betonových nádob jsou 16 cm silné, je v nich vedeno potrubí, díky kterému je možné kontrolovat teplotu uvnitř. Vše je napojeno na chladící agregát. Nádoby se čistí teplou vodou nebo párou, před prvním použitím se natírají kyselinou vinnou a poté se neutralizují sodou bicarbonou. Umístěny nejsou pod zemí, ale na povrchu a v tomto vinařství jsou využívány od roku 2015. Víno v těchto betonových nádobách zraje pomalu a díky pórům v něm probíhá mírná mikrooxidace. Odpar z těchto nádob není nijak sledován a jeho množství záleží na teplotě. Na dotaz hostů, zda vinařství posílá svá vína do soutěží, bylo odpovězeno, že většinou pouze do Salonu vín ve Valticích. Co se týká letošní úrody, ta vypadá dle slov p. Mádla zatím dobře, byť v okolí vinařství zatím skoro nepršelo. Když už se do těchto míst náhodou přihnala bouřka, většinou spadlo pouze pár kapek a déšť se stočil jinam. Starší vinice si s nedostatkem vláhy díky hloubce svých kořenů ještě dokážou poradit, u mladých je to bohužel horší. Hroznů je ve vinohradech letos obrovské množství, takže je prováděná větší redukce. U červených odrůd se již musela téměř polovina sestříhat. Vinařství zaměstnává 8 zaměstnanců, z toho nejkratší doba zaměstnání  je 12 let.

Ryzlink vlašský, kabinetní 2016
U tohoto vína byla použita technologie betonových nádrží, kde víno letos nekvasilo, ale od příštího roku v betonu bude i kvasit. Díky menší mikrooxidaci zůstává ve víně aromatický profil. V betonových tancích se víno mělo možnost nadechnout a podpořilo tak čistotu ovocného aroma připomínající máslové hrušky a žlutý meloun. Minerální chuť je doplněna příjemnou kyselinou. 

Rulandské šedé, kabinetní 2016, polosuché
Vlajková loď vinařství, zejména co se týká prodejnosti. Tuto odrůdu vyrábí vinařství v několika kategoriích a provedeních, toto víno je ze základní řady. Díky naležení je víno velmi příjemně aromatické.  

Hibernal, pozdní sběr 2015
Ve vůni se prosazují harmonické ovocné tóny s meduňkou a mátou, které v chuti připomínají kompotované zralé broskve s kostkou. Víno, které je vhodné pro každou příležitost. Odrůda by se dala nazvat BIO, neboť je interspecifická, velmi odolná a nemusí se na ni používat téměř žádné postřiky.

CUVÉE Beton (SG, Neuburské), MZV 2015
Cuvée vín Sauvignon 70 % a Neuburské 30 % zrálo 4 měsíce v betonovém tanku. Neutrální víno, které není velmi aromatické – zejména díky Neuburskému. Víno stoprocentně ideální do gastronomie k jídlu. Co se týká odrůdy Neuburského – není nijak zvlášť rozšířená, protože je náročnější na pěstování. Náchylná je zejména k napadání metlovitostí, která způsobuje kratší články stonků, na révě pak krní hlavní růstová osa a keř nakonec umírá.

CUVÉE Beton (SG, Pálava), MZV 2016
Další víno „z betonu“, ve kterém je dominantní Sauvignon se svými 85 %, Pálava je procentuálně zastoupena pouze 15 %. Od příštího roku budou v betonu vína nejen zrát, ale i kvasit. Cuvée budou zachována, ale do betonu půjdou i ostatní čisté odrůdy.

VELKÁ BÍLÁ SLÍPKA (CHA, RŠ), MZV 2015
Cuvée odrůd Chardonnay 70 % a Rulandské šedé 30 %. Hrozny byly sbírány ručně. Toto nádherné a výjimečné víno zrálo 10 měsíců ve francouzských sudech barrique. Jedná se o víno z kolekce Sdružení VELKOBÍLOVICKÝCH VINAŘŮ, které je cuvée odrůd nejtypičtějších pro Velké Bílovice a dokonale tak reprezentuje terroir této oblasti. Pro toto cuvée je možné používat pouze odrůdy Chardonnay, Rulandské bílé a Rulandské šedé. Podmínkou při výrobě těchto vín je jejich ležení v dřevěných sudech, na láhve jsou pak používány stejné etikety, záklopky i korek, odlišná jsou pouze loga jednotlivých vinařství, umístěná na etiketě v její horní části. Jedná se o čistě suché víno, které to nejlepší má ještě před sebou. Víno je v prodeji teprve od března letošního roku a vhodné je k archivaci i na 10 let. Ročník 2015 je prvním, ke konci srpna se začne láhvovat ročník 2016.

Zweigeltrebe Rosé, kabinetní 2016
Šťavnaté vínko se zbytkovým cukrem, ideální na momentální roční období. Svěží a lahodné Zweigeltrebe Rosé s vyšší kyselinkou a s chutí připomínající zralé jahody se smetanou.

Modrý Portugal, jakostní 2017
Velmi mladé víno, sametové chuti, které nemá téměř žádnou tříslovinu, vykazuje ovocné tóny. Víno výborné, jednoduché, které potřebuje ještě cca půl roku k nadechnutí. Vinařství Mádl si v současné době hektar této odrůdy nově vysadilo.

Frankovka, pozdní sběr 2012
Víno v aromatice připomíná Mon Cheri - višně v čokoládě s kakaovými a bylinkovými tóny. Mohutnější víno s chutí červeného bobulového ovoce a griotky, které zrálo v sudu.

Zweigeltrebe, pozdní sběr 2012
Luxusní víno, krásné granátové barvy s chutí připomínající bobulové ovoce a višně. Víno míchané ve velkém sudu na jemných kalech, kde leželo 24 měsíců.

CUVÉE MLASK (ZW, RM, AL, FR), PS 2011
Mádlovo LASKavé Cuvée. Vzniklo z odrůd Zweigeltrebe, Rulandské modré, Alibernet a Frankovka, v poměru 45:25:15:15. Toto cuvée zrálo v sudu. Předchozí ročník byl v roce 2008. 

Alibernet barrique, pozdní sběr 2008/2010
Chuť vína je plná, dlouhá s jemnými tóny vanilky a čokolády. Víno zrálo 24 měsíců v nových sudech barrique, kde získalo strukturu a hloubku. Víno je určeno milovníkům neuhlazených, zemitých vín.

Překvapení – VELKÁ ČERVENÁ SLÍPKA
Moravské cuvée z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré, v poměru: 45 % : 35 % : 20 %. Hrozny k výrobě tohoto cuvée byly sbírány ručně. Víno zrálo 14 měsíců ve francouzských sudech barrique.

 

Degustující hosté vybrali následující 3 nejlepší vína:

1. Hibernal, pozdní sběr 2015

2. Zweigeltrebe Rosé, kabinetní 2016

3. Velká červená slípka 2015 (překvapení)

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 8. 6. 2018 Vinařství Horák

8. 6. 2018 jsme pořádali předposlední degustaci 1. poloviny roku, na které svá vína představil p. Leoš Horák. Degustacemi tohoto vinařství nás většinou provází syn p. Horáka, letos k nám po 4 letech zavítal on sám. Hlavním důvodem jeho méně častých účastí na degustacích je spousta jiné práce, kterou ve vinařství musí zastat, protože ale tentokrát má ochutnávku vín naplánovanou i jeho syn i bratr, k nám „musel“ zavítat sám.
Zobrazit celý článek

Oceněná vína z Vinařství PRCHAL

Právě jsme obdrželi seznam vynikajících soutěžních výsledků vín z Vinařství Prchal, která naleznete i v naší nabídce. Výborná vína ročníku 2017, která jsme měli možnost ochutnat 25. 5. 2018 v našem degustačním sklípku, se zúčastnila soutěží nejen v ČR, ale také v Rakousku. Přehled vín a jejich ocenění naleznete v přiložené tabulce....
Zobrazit celý článek

Vinařství

Snowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Baloun - VINAŘSTVÍ - Radomil Baloun pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, kde jeho předkové vinařili po mnoho generací. Narodil se 9. září 1959 ve Valticích, základní školu navštěvoval ve Velkých Bílovicích. Alika a.s. - Společnost ALIKA je přední českou potravinářskou firmou, zabývající se nejen výrobou pražených ořechů a slaných snacků, ale také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. Na trhu zaujímá své místo již od roku 1992.Bíza Petr - VINAŘSTVÍ - Vinařství Petr Bíza je rodinná firma založená v roce 1999 a navazuje na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie na Moravu. Vinařství se nachází v obci Čejkovice, jedné ze tří největších vinařských obcí v České republice. Quinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné