Degustace 1. 11. 2013 Vinařství Moravíno

Publikováno: 4.11.2013

Letošní, v pořadí 4. podzimní degustace se konala v našem sklípku v pátek 1. 11. 2013 a představilo se nám na ní vinařství Moravíno. Degustační večer probíhal pod taktovkou pana Genšiniaka, který hosty na úvod přivítal a rychlým dotazem zjistil, že zhruba polovina hostů je na takovéto akci poprvé a o tomto vinařství zatím mnoho informací nemá. Vinařství Moravíno tedy představil jako středně velkého výrobce kvalitního moravského vína, jehož sídlo je ve Valticích. Společnost hospodaří na vinicích vlastních, i pronajatých o rozloze 15 ha. Tyto vinice se nacházejí na vynikajících viničních tratích a to např. Pod Valtickou, Pod Svatým kopečkem, Pod Mušlovem nebo Jižní svahy, kde jsou pro pěstování vinné révy vynikající půdní podmínky, zejména se jedná o černozem, místy spraš, s dostatkem vápna nebo hlinitou půdu s podložím vápence. Z dalších faktorů, které mají vliv na kvalitu hroznů zmínil také stáří vinice, výnosnost na hektar, kvalitní sběr a samozřejmě také počasí v daném ročníku.

Účastníci degustace byli poté okrajově seznámeni s průběhem výroby vína v této společnosti. Zde pan Grešniak zdůraznil, že vinařství Moravíno vyrábí pouze špičková vína, jejichž výroba se dnes neobejde bez moderních technologií. Těmito jsou například řízené fermentace v nerezových tancích, kdy se na každém tanku nastavují procesy, které tam mají probíhat. I s těmito technologiemi výroby ale musí mít vinaři praktické a objektivní zkušenosti, neboť své know-how nikdo neprozradí. Know-how tvoří většinou získané rady, zkušenosti a praxe v rodinách vinařů, které se přenáší z generace na generaci. Pan Grešniak přiblížil hostům dále proces zrání vína, který může probíhat jak v nerezových nádobách, tak v dubových sudech. Tyto sudy se používají zejména pro jejich jedinečné vlastnosti, jako jsou pórovitost, biochemické složení, ale také tepelně izolační schopnosti. Zdůraznil, že je velmi důležité vybrat ke každé odrůdě dobrý sud, protože výběr sudů se nedá paušalizovat - což je také důkazem nutnosti mít ty správné vinařské zkušenosti. Jen dobrý vinař je schopen vyrobit výborné víno i z horšího ročníku. Jako příklad byl uveden ročník 2010, se kterým si ale ve společnosti Moravíno dokázali poradit a vína tohoto ročníku dokázala získat nejedno ocenění. Kdo umí vyrábět víno se nejlépe pozná právě při špatném ročníku.

Co se týká účasti v soutěžích a ocenění vín z tohoto vinařství, společnost Moravíno nejde cestou účasti v absolutně všech soutěžích, ale například soutěž Salón vín je pro ni nejprestižnější. V této soutěži roku 2013 bylo nejlépe hodnocené červené víno právě z Moravína a to Svatovavřinecké-pozdní sběr 2011 – barrique. Nicméně pan Grešniak zastává názor, že víno musí konzumentovi hlavně chutnat, bez ohledu na počet získaných ocenění a v dnešní době o to více, neboť víno a vše kolem něj se stává také společenskou záležitostí.

V další části večera seznámil pan Grešniak hosty degustace se segmenty prodeje vín z Moravína. Těmi jsou zejména vyšší gastronomie-tzn. restaurace, vinotéky a specializované vinařské obchody, ale v neposlední řadě také privátní a korporátní klientela. Zejména v posledních letech se výrazně zvýšil prodej vín firemní klientele, která začala vína nakupovat ve větším množství jako reklamní a dárkové předměty. Pozitiva v tomto segmentu prodeje vidí pan Grešniak v přístupu nakupujících společností, které si dnes již nechávají poradit a odebírají vína jen velmi kvalitní.

Během diskuze byly panu Grešniakovi kladeny také různé dotazy, na které velmi ochotně odpovídal. Mezi nejzajímavější patřil dotaz ohledně výroby nealkoholického vína, BIO vína, případně light vína, kdy odpověď zněla, že o tato vína zájem není, tudíž se občas objeví nějaké pokusy, ale úspěšné nejsou. Další z dotazů se týkal např. škodlivosti přílišného zasahování do přirozených procesů při výrobě vína. Odpovědí bylo, že pokud by se vína vyráběla jen spontánně, byla by velmi „tvrdá“ a zejména u bílých vín by chyběla ovocitá vůně, víno by pak chutnalo jen málokomu. Zajímavou otázkou byl i způsob hospodaření na pronajatých vinicích. Zde pan Grešniak vysvětlil, jak vlastně takováto forma pěstování hroznů probíhá. Pan Budín, jakožto majitel společnosti v podstatě během celého roku obchází u „nasmlouvaných“ vinohradů jejich vinohradníky a zadává, co se na tom kterém vinohradu má provádět. Bohužel právě tyto činnosti jsou pro výrobce finančně nákladné, nicméně jen takto a za obrovského úsilí vinaře se daří vyrábět špičková vína. Se zaujetím účastníci degustace pak naslouchali radám, týkajícím se archivace, a v neposlední řadě i doporučením, která vína se k archivaci hodí nejlépe. Než se přistoupilo k degustování jednotlivých vzorků odpovídal pan Grešniak také na dotazy ohledně kombinace vín k různým pokrmům. Zde trošku přiznal, že dle jeho názoru bývají úplně nejlepšími rádci šéfkuchaři, kteří svá jídla připravují.

V rámci tohoto večera bylo degustováno 6 bílých a 5 červených vín, z červených vín byla 2 vína bariková. U těch se pan Grešniak pozastavil a osvětlil, že uložení vín do barikových sudů je velmi decentní a jemná záležitost. Barikové sudy se mohou použít pouze 3 x a mají obsah 225 l. U tohoto způsobu uložení vína se musí postupovat velmi opatrně, neboť specifické aroma, které víno ze sudu pochytí, nesmí přehlušit původní charakter vína. Správně by se mělo barikové víno rozpoznat v chuti až v pozadí. Zejména těžká červená vína uskladněním v barikových sudech příjemně zjemní a jejich kvalita se zvyšuje.

Sylvánské zelené, pozdní sběr 2012, suché 1. místo

  • sklizeň: 3. 10. 2012
  • cukr 2,5 g / kyseliny 6,2 g / alkohol 13 %
  • barva: světle žluté
  • vůně: ovocné, s nádechem květů akátu a hluchavek
  • chuť: šťavnaté citrusy s tóny grapefruitu a bílého rybízu
  • teplota podávání: 11-13
  • optimální vyzrání: 2013 - 2014
  • životnost nejméně do: 2017
  • gastro: mořské plody, sýry s bílou plísní

Rulandské šedé, pozdní sběr 2012, suché

  • sklizeň: 12. 10. 2012
  • cukr 4,1 g / kyseliny 6,1 g / alkohol 13,5 %
  • barva: zlatavá
  • vůně: citrusová s lehkým nádechem květů
  • chuť: harmonická po citrusovém ovoci (mango, ananas) se šťavnatou dochutí
  • teplota podávání: 11-13
  • optimální vyzrání: 2013 - 2015
  • životnost nejméně do: 2017
  • gastro: vepřové maso na grilu, měkké sýry

Grand cuvée bílé, pozdní sběr 2012, suché (Rulandské šedé x Ryzlink rýnský)

  • sklizeň: 11. 10. 2012
  • cukr 5,9 g / kyseliny 6,2 g / alkohol 13,5 %
  • barva: jiskrná bílého zlata
  • vůně: ovocná s projevem květinových tónů
  • chuť: sušené meruňky, ananas a bílé broskve
  • teplota podávání: 11-13
  • optimální vyzrání: 2013 - 2015
  • životnost nejméně do: 2017
  • gastro: grilované ryby, polotvrdé a smetanové sýry

Sauvignon, pozdní sběr 2012, suché

  • sklizeň: 18. 9. 2012
  • cukr 5,3 g / kyseliny 6,7 g / alkohol 13 %
  • barva: světle žlutá s odlesky bílého zlata
  • vůně: květu černého bezu a bílých broskví
  • chuť: kombinace exotického ovoce a citrusů doplněné o svěží kyselinku
  • teplota podávání: 11-13
  • optimální vyzrání: 2013/2014
  • životnost nejméně do: 2015
  • gastro: ovocné a těstovinové saláty, ryby na grilu, mořské plody, sýry s bíl. plísní

Chardonnay, pozdní sběr 2012, suché 3. místo (Zlatá medaile Weinparade 2013)

  • sklizeň: 17. 9. 2012
  • cukr 4,1 g / kyseliny 6,4 g / alkohol 14 %
  • barva: zlatožlutá
  • vůně: intenzivní vůně ananasu a žlutého melounu
  • chuť: plná, harmonická s tóny tropického ovoce a sušených meruněk
  • teplota podávání: 11-13
  • optimální vyzrání: 2013/2014
  • životnost nejméně do: 2017
  • gastro: vepřové nebo kuřecí na grilu, polotvrdé sýry, zeleninové saláty

Pálava, výběr z hroznů 2012, polosuché

  • sklizeň: 10. 10. 2012
  • cukr 14,7 g / kyseliny 5,9 g / alkohol 12,5 %
  • barva: světle zlatavá
  • vůně: intenzivní květinová s tóny čajové růže
  • chuť: plná kořenitá s projevem medu a sladkého sušeného ovoce
  • teplota podávání: 11-13
  • optimální vyzrání: 2013/2014
  • životnost nejméně do: 2017
  • gastro: pečená drůbež, sladké dezerty, čerstvé sýry s ovocem

Rulandské modré, výběr z hroznů 2011, suché (Zlatá medaile Weinparade 2013)

  • sklizeň: 18. 10. 2011
  • cukr 0,8 g / kyseliny 4,9 g / alkohol 14 %
  • barva: světle rubínová
  • vůně: černých višní
  • chuť: minerální, s tóny červeného ovoce, rybízu a brusinkového kompotu
  • teplota podávání: 16-18
  • optimální vyzrání: 2013/2014
  • životnost nejméně do: 2016
  • gastro: vepřové kotlety na grilu, zralé sýry

Merlot, výběr z hroznů 2011, suché

  • sklizeň: 4. 11. 2011
  • cukr 2,5 g / kyseliny 5,2 g / alkohol 13,5 %
  • barva: rubínová
  • vůně: bohatá s dominancí švestek, višně, čokoláda a jemné stopy dřeva
  • chuť: zralá, plná, nádherně marmeládová a sametová
  • teplota podávání: 16-18
  • optimální vyzrání: 2012 - 2016
  • životnost nejméně do:
  • gastro: grilovaná masa a zvěřina na víně, zralé sýry a sýry s modrou plísní

Grand cuvée červené, pozdní sběr 2011, suché (Cabernet Sauvignon x Frankovka)

  • sklizeň: 9. 11. 2011
  • cukr 4,2 g / kyseliny 5,6 g / alkohol 13,96 %
  • barva: velmi tmavá rubínová
  • vůně: po borůvkách
  • chuť: dominantní chuť dřeva tvořena mohutnou ale sametovou tříslovinou. Dlouhá dochuť
  • teplota podávání: 16-18
  • optimální vyzrání: 2013/2014
  • životnost nejméně do: 2016
  • gastro: pečená husa, zvěřinové paštiky, tvrdé sýry

Frankovka – barrique, pozdní sběr 2011, suché

  • sklizeň: 24. 10. 2011
  • cukr 3,1 g / kyseliny 5,4 g / alkohol 13,5 %
  • barva: tmavě rubínová
  • vůně: ovocná s tóny vanilky a skořice
  • chuť: dominuje červené ovoce, ušlechtilý kouř, vyvážené třísloviny a vyzrálé taniny.
  • teplota podávání: 16-18
  • optimální vyzrání: 2013 - 2016
  • životnost nejméně do: 2020
  • gastro: hovězí steaky, těstovinové saláty, plísňové sýry

Svatovavřinecké – barrique, pozdní sběr 2011, suché 2. místo (Salón vín ČR 2013, stříbrná medaile Weinparade 2012)

  • sklizeň: 9. 11. 2011
  • cukr 0,3 g / kyseliny 4,5 g / alkohol 14 %
  • barva: tmavě červená
  • vůně: aroma vanilkového lusku, lesního ovoce a čokolády
  • chuť: švestkového kompotu a cedrového dřeva, s bohatou strukturou tříslovin
  • teplota podávání: 16-18
  • optimální vyzrání: 2013 - 2016
  • životnost nejméně do: 2020
  • gastro: vepřové maso, zvěřina, paštiky, výrazné sýry
Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 25. 10. 2013 Vinařství Hrabal

Další podzimní degustace se konala v našem sklípku v pátek 25. 10. 2013 a představilo se nám na ní vinařství Hrabal z Velkých Bílovic. Zástupce tohoto vinařství pan Uher nám představil bílá vína ročníku 2012 a červená vína ročníku 2011 z řad Pelvins a Hrabal.
Zobrazit celý článek

Výsledky degustace vín z vinařství SingWine

Dovolte abychom Vám přiblížili degustaci vinařství SING WINE z Velkých Bílovic, která se konala v pátek 18.10.2013 v degustačním sklepě naší vinotéky. Jak už to bývá v rodinných vinařstvích, podílí se jak na výrobě tak i na ...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Carl Jung - Společnost Carl Jung je předním evropským výrobcem dealkoholizovaného vína, a právě spojení moderních technologií a zkušeností výrobce zaručuje tu nejvyšší kvalitu těchto nápojů. Quinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Mádl František - VINAŘSTVÍ - Pan František Mádl zvaný také jako Malý vinař z Velkých Bílovicích je tvůrcem jakostních a přívlastkových vín. Zaměřuje se na kvalitní přívlastková vína z odrůd, pro které je Velkopavlovicko ideální oblastí. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné