Degustace 25. 04. 2014 Vinařství Horák

Publikováno: 28.4.2014

Další z námi organizovaných degustací se uskutečnila v pátek 25. 4. 2014 a průvodcem se stal sám p. Leoš Horák, majitel stejnojmenného vinařství. Představena nám byla vína převážně ročníku 2013, roku který byl údajně pro víno komplikovaný, přesto se nakonec vínka vydařila, jsou krásně šťavnatá a s nezbytnou svěží kyselinkou. Ochutnali jsme celkem dvanáct odrůd nádherných svěžích vín.

Leoš Horák se profesionálně pohybuje kolem vína od roku 1990, kdy začal pracovat v prestižní vinařské firmě a vedle toho provozoval své malé vinařství, ve kterém se zaměřoval pouze na sudová vína. V roce 2004 začal vína stáčet i do lahví a od března 2007 se plně věnuje pouze svému vinařství. Je držitelem mezinárodních degustátorských zkoušek. Ve svém vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic a zhruba 6 ha vinic má pronajatých. O celý chod vinařství se stará jen rodina, ve vinařství nemají žádné zaměstnance. Roční produkce činí zhruba 50 tis. lahví a tato číslo by zatím Horákovi navyšovat nechtěli. Vinařství vlastní sklep, který se nachází v lokalitě Stráž v obci Vrbice na Břeclavsku. Je vykopán v pískovcovém kopci (7 podlaží sklepů nad sebou). Sklep není klasický kvelbený, cihlový, jako ostatní sklepy na Břeclavsku, ale je ručně kopaný v pískovcové skále na vrcholu kopce. Stěny sklepa jsou černé a při doteku příjemně měkké - je to ušlechtilá tokajská plíseň, která pískovec vysušuje. Sklep vznikl spojením dvou tradičních sklípků a je to největší sklep ve vrbecké lokalitě.

Tak jako i některá jiná vinařství i vinařství Horák začalo vyrábět některé odrůdy pod šroubovací uzávěr. Zatím jsou pod tímto uzávěrem odrůdy čtyři, a to zejména ty, které se nejvíce prodávají do restaurací. U vín bílých, růžových a lehkých červených je tento typ uzávěru vhodný k zachování maximální kvality, čerstvosti a původního aroma. Novinkou vinařství je Cuvée Horák bílé. Cuvée vzniklo kupáží: Sauvignon, Aurelius, Veltlínské zelené a zrálo 12 měsíců ve 2 nových 500litrových dubových sudech. Polovina vína byla ve francouzském sudu MERCIER, vypáleném ohněm, druhá polovina v chilském sudu AMBROSIA, vypáleném horkým vzduchem.

Vinařství Horák je členem sdružení VOC Modré hory. V roce 2011 bylo Ministerstvem zemědělství Občanskému sdružení VOC Modré hory uděleno povolení přiznávat označení VOC. Po splnění všech zákonem daných podmínek tak bylo uděleno první VOC v České republice, které bude vyrábět VOC vína pouze z modrých odrůd révy vinné. Vinaři regionu pečlivě a dlouho vybírali a zvolili z těch nejtradičnějších, momentálně nejpěstovanějších a nejpříhodnějších pro svůj region tři odrůdy: Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý portugal. Z těchto bude možné uvádět na trh červená vína po 18 měsíčním zrání a mladá rosé vína. Vzniklo tedy zajímavé doplnění ke stávajícímu VOC Znojmo, které je založeno na třech odrůdách bílých a VOC Mikulov, které zahrnuje odrůdy bílé i modré. Region Modré hory kopíruje katastry obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice, Vrbice. V současné době může vína VOC MODRÉ HORY produkovat pouze 18 vinařů ze 130 ha vybraných vinic.

Degustovaná vína:

  • Veltlínské zelené ps 2013 , suché: Zb.c. 3,3 g/l, kyseliny 7,4 g/l, alkohol 12,5 %. Doporučená archivace 1-3 roky. Ve sklence můžeme obdivovat jiskrnou světle zelenkavou barvu. Po přivonění se objevují ovocné bukety připomínající citrusové plody, zvláště grep. Chuť je suchá, zakončená příjemnou svěží kyselinkou.
  • Muller Thurgau kab. 2013, suché: Zb.c. 1,5 g/l, kyseliny 6,6 g/l, alkohol 12,.5 %. Doporučená archivace 1-3 roky. Víno má čistou jiskrnou barvu se zelenkavými odlesky. Po přivonění se objevuje příjemná vůně se stopami, hrušky a banánu. Chuť plynule navazuje na vůni, je lehká s hladší kyselinkou.
  • Ryzlink vlašský ps. 2013, suché: Zb.c. 6 g/l , kyseliny 8 g/l , alkohol 12 %. Doporučená archivace 1-3 roky. Víno je světlejší zelenkavé barvy, vůně zaujme svou svěžestí a mladostí, můžeme cítit ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, lehce minerální s pikantní kyselinkou v závěru.
  • Frankovka rosé ps. 2013, polosuché: Zb.c. 10 g/l, kyseliny 8 g/l, alkohol 11,5 %. Barva vína je jiskrná, lososově růžová až světle jahodová. Vůně je čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. Jsou patrné lesní jahody, jarní květy, malinový jogurt. V chuti je víno šťavnaté, svěží s lehkým zbytkovým cukrem a kyselinkou. Lesní ovoce , zejména maliny a jahody najdeme také v chuti.
  • Dornfelder ps. 2013, suché: Zb.c. 0,2 g/l, kyseliny 4,5 g/l, alkohol 13 %. Doporučená archivace 1-7 let. Barva je sytá, tmavě višňově červená. Vůně je intenzivní a komplexní . Objevují se sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. Chuť je lahodná a kulatá, připomínající drobné bobulové ovoce.
  • Rulandské šedé ps. 2013, polosuché: Zb.c. 11 g/l, kyseliny 8 g/l, alkohol 12,5 %. Doporučená archivace 1-5 let. Ve sklence Vás přivítá jiskrná zlatožlutá barva. Vůně je komplexní a jemná, převládá hruškový kompot. Najdeme čerstvě utržený hrozen a vyzrálou broskev. Chuť je plná, závěr je lehce minerální.
  • Hibernal ps. 2013, polosuché: Zb.c. 11,8 g/l, kyseliny 8,2 g/l, alkohol 13 %. Doporučená archivace 1-5 let. Hibernal vznikl křížením Seibel x Ryzlink rýnský. Toto mimořádné víno vás přivítá světlejší žluto zlatavou barvou se zelenkavými odlesky. V nose se při přivonění střídají zralá broskev,meruňka a nektarinka. Chuť je polosuchá, kulatá a šťavnatá. Kyselinky jsou v nádherném souladu se zbytkovým cukrem.
  • Modrý portugal, ps. 2013, suché: Zb.c. 0,2 g/l, kyseliny 5,6 g/l, alkohol 12,5 %. Doporučená archivace 1-7 let. Víno má lákavou, jiskrnou, lehce nafialovělou barvu střední hloubky. V příjemné vůni v první fázi zaujmou čisté ovocné tóny, postupně přecházející do třešní, švestek a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s lahodnou tříslovinou v závěru.
  • Cabernet Moravia ps. 2013, suché: Zb.c. 0,2 g/l, kyseliny 4,8 g/l, alkohol 13 %. Doporučená archivace 1-7 let. Sytá, hustá , tmavě červená barva. Ve vůni vás okouzlí velmi intenzivní, komplexní a výrazná ovocná vůně. Můžete se potěšit ostružinami, rybízem, vanilkou, kandovaným ovocem a smetanovým jogurtem. Chuť vína je suchá, s nasládlým dojmem mléčné čokolády. Najdeme v ní směs lesních bobulí a višňovou marmeládu. Harmonické víno uzavírá dlouhá dochuť se sametovými tříslovinami.
  • Cuvée Horák ps. 2012 bílé, suché: Zb.c. 5,5 g/l, kyseliny 6g/l, alkohol 12,5 %. Doporučená archivace 1-10 let. Víno má žlutou až zlatavou barvou. Vůně je široká , ušlechtilé tóny dubového sudu se prolínají buketem od začátku až do konce. Chuť je suchá, ale zaoblené s projevem extraktu a viskozity. Přináší vodní meloun, banán, sladké dřevo i koření. Dochuť je dlouhá s jemnější kyselinkou.
  • Frankovka V.O.C. 2012, suché: Zb.c. 0,4 g/l, kyseliny 5,2 g/l, alkohol 12,5 %. Doporučená archivace je 2-8 let. Víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleželou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou ovocné tóny postupně přecházející do švestek a lesního ovoce. Chuť je plnější, oblá s příjemnou tříslovinou.
  • Cuvée Horák ps. 2011, červené, suché: Zb.c. 2 g/l, kyseliny 5 g/l, alkohol 13 %. Doporučená doba archivace 1-15 let. Cuvée vzniklo kupáží: Cabernet Sauvignon(40%), Alibernet(30%), Dornfelder(30%). Víno zrálo 14 měsíců v novém 500 litrovém francouzském dubovém sudu MERCIER. Ve sklence Vás upoutá tmavá, sytá rubínová až inkoustová barva, vytvářející skutečný háv. Nosu vévodí mnohovrstevnatý buket černého a bobulového ovoce, zdůrazněný tóny vanilky, černého rybízu, ostružin a čokolády. V ústech je víno plné, opulentní, s čitelnou strukturou vyzrálých tříslovin. Závěr je dlouhý, nevtíravě dubový.

Na závěr degustace nás pan Horák příjemně překvapil tím, že přivezl navíc třináctý vzorek k degustaci, který jsme však nezařadili do celkového hlasování o nejlepší víno večera.

  • Pálava vzh. 2012, polosladká: Víno jiskrné, zlatožluté a sytébarvy. Vůně je velmi čistá, komplexní a intenzivní s květinovými a ovocnými aromaty. Najdeme čerstvě utržený hrozen, med, vanilku a lehounce vůni okvětních lístků růže. Chuť je excelentní, šťavnatá s nižší kyselinkou. Víno uzavírá medová dochuť.

Konečné hodnocení našich degustátorů nebylo lehké a dopadlo takto:

  1. Cuvée Horák ps. 2012 bílé, suché
  2. Cuvée Horák ps. 2011, červené, suché
  3. Hibernal ps. 2013, polosuché a Cabernet Moravia ps. 2013, suché
Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 11. 04. 2014 Vinařství Štěpánek

Páteční večer 11. 04. 2014 patřil v našem vinném sklípku další z jarních degustací, a to ochutnávce vín z vinařství Štěpánek. Představil nám je pan Klubus.
Zobrazit celý článek

Degustace vinařství Volařík v našem sklepě

Drazí milovníci dobrého vína. Dne 28.3.2014 proběhla třetí degustace v tomto roce a to vinařství "Volařík" v zastoupení Phdr. Martina Procházky. Velice poutavým vyprávěním okořeněným vtipnými historkami nás pan Procházka zaved...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Badet Clément et Compagnie - Společnost Badet Clément et Compagnie byla založená v roce 1995 Laurentem a Catherine Delaunay, dvěma vinaři burgundského původu. Vinařství se specializuje na výrobu a prodej značkových vín, která pocházejí z oblastí Burgundska, Rhone Valley, Provance.Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Chowaniec & Krajčírovič - Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roce 2001 spojením dvou vinařů. Petra Chowanieca, známého na trhu kolekcí odrůdových vín ročníku 2000 a Juraja Krajčíroviča, vino...Carl Jung - Společnost Carl Jung je předním evropským výrobcem dealkoholizovaného vína, a právě spojení moderních technologií a zkušeností výrobce zaručuje tu nejvyšší kvalitu těchto nápojů. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné