Degustace 13. 5. 2016 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 16.5.2016

V pátek 13. 5. 2016 se konala v degustačním sklepě naší vinotéky další z degustací vín. Tentokrát jsme mohli přivítat pana Vladimíra Tetura, majitele oblíbeného vinařství jenž nese jeho jméno. Vzhledem k velké oblíbenosti osoby p. Tetura i jeho vín, byla jako vždy degustace dlouhodobě dopředu plně obsazena. Úvodem degustace jsme byli upozorněni na možnost pokládání dotazů, čehož bylo beze zbytku využito. Kromě předem avizovaných degustačních vzorků jsme mohli ochutnat tzv. welcome drink, což bylo pro přítomné milým překvapením. Vzorkem navíc bylo víno - Merlot rosé ročníku 2015. Před tím, než přejdeme k samotným vínům, řekněme si něco o historii tohoto vynikajícího vinařství.

Vinařství Vladimír Tetur vznikalo přirozeným vývojem od roku 1992  od malého sklepa po velmi moderní vinařství, které se hlásí k modernímu stylu nejenom architekturou a vybavením, ale i svými víny. Přestože patří k větším vinařstvím, stále se snaží zastávat filozofii menších rodinných podniků, tj. osobní přístup, vstřícnost a otevřenost. Vína pod značkou Vladimír Tetur se dostávají na trh v lahvích od roku 1993. Vinařství Vladimír Tetur obdělává zhruba 13 hektarů vlastních vinic, které ale pro pokrytí jeho produkce nestačí, a proto převážnou část hroznů potřebných pro výrobu vína nakupuje od stálých dodavatelů převážně z Velkých Bílovic. Zpracovává 12 bílých a 11 červených odrůd révy vinné v mnoha kvalitativních skupinách. Značka Vladimír Tetur je často spojována s výrobou aromatických odrůd Irsai Oliver a Muškát Moravský. Sklepmistrem je majitel firmy Vladimír Tetur, kterému pomáhá dalších 5 zaměstnanců a rodinní příslušníci. Pod značkou Vinařství Vladimír Tetur jsou produkována v originální lahvi jakostní a přívlastková vína včetně vín barrique. Úspěšnost značky je každoročně potvrzována na vinařských akcích a výstavách, kde vína získávají mnohá ocenění. Mezi nejprestižnější akce patří Valtické vinné trhy, Grand Prix Vinex, Weinparade v Poysdorfu, Muvina v Prešově, akce ve slovinské Ljubljani, v Rakousku, v Kanadě, v Izraeli, Londýně, Paříži aj. V současné době Vinařství Vladimír Tetur  ročně vyrobí zhruba 30 vagónů vína, což ve finále znamená cca 350-400 tisíc lahví. Zajímavým tématem bylo seznámení s jednou z metod výroby vín a to KRYOMACERACÍ. 

Kryomacerace - metoda, kdy se rmut (odstopkované a pomleté bobulky hroznů) nechá naležet při velmi nízkých teplotách, čímž se ze směsi „vylouhuje“, tedy - maceruje řada přírodních látek, především aromatické povahy. Principem kryomacerace je, aby teplota byla natolik nízká, že rmut nezačne kvasit. Tento jev hrozí při vyšších teplotách, spolu s rizikem, že se vymacerují například hořké látky (při teplotách nad 15 stupňů celsia). Ideální teploty vhodné k macerování se dosahuje nejlépe zchlazením v mrazírenských vozech, kterými hrozny v malých bedýnkách převážíme. Rmut se dá ochladit i přídavkem suchého ledu.

Jako první se nám představilo víno:

Irsai Oliver,  jakostní 2014, suché - Víno má krásnou zelenožlutou barvu. Ve vůni můžeme lehce cítit muškát. Chuť má příjemnou ovocnou s pikantní kyselinkou.

  • Alkohol: 13%
  • Zbytkový cukr: 1,9 g/l

Sauvignon,  pozdní sběr 2015, polosuché - Víno žluté barvy s ovocnou vůní bobulového a tropického ovoce. S typickou odrůdovou kořenitostí, chutí černého rybízu a dochutí prosycenou nádhernými tóny angreštu.

  • Zbytkový cukr: 9,9 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2015, polosuché - Plné, extraktivní víno zlatavé barvy, s vůní i chutí šťavnaté zralé hrušky doplněné medovými a karamelovými tóny. Skvěle se hodí ke kachně, k drůbeži s nádivkou, k uzeným pařeným sýrům. Víno bylo vyrobeno za pomocí kryomacerace.

  • Zbytkový cukr: 10,2 g/l

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2015, suché - Víno žluto-zelenkavé barvy s vůní květin a lipového květu. V chuti je jemně kořenité, harmonické, minerální, s tóny vlašských a lískových ořechů s hořkomandlovou dochutí.

  • Zbytkový cukr: 5,6 g/l

Sylvánské zelené, pozdní sběr 2015, polosladké - Víno zelenožluté barvy s ovocnou vůní s tóny lipového květu a bílé broskve. V chuti je jemně kořenité, příjemné, uhlazené s ovocnou chutí s tóny angreštu a bílého rybízu.

  • Zbytkový cukr: 25,6 g/l

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2009, suché - Víno má krásné aroma černého rybízu. V chuti je velmi plné, s typickými cabernetovskými tóny a s dlouhou dochutí. Doporučujeme podávat: k různým úpravám hovězího a vepřového masa nebo ke zvěřině.

  • Zbytkový cukr: 0,4 g/l 

Rulandské modré, výběr z hroznů 2012, suché - Červené víno odrůdy PINOT NOIR výběr z hroznů je plné chuti, výrazné vůně se silnějším vlivem u moravských vín né zcela obvyklého vyššího alkoholu 15 %. Doporučit se dá ke všem lehčím úpravám červených mas.

  • Zbytkový cukr: 0,8 g/l

Tramín červený, výběr z hroznů 2015, polosladké - Extraktivní víno s plnou, kořenitou chutí doplněnou medovými tóny a s vůní čajové růže a fialek. Doporučujeme podávat: k uzeným rybám a ke kořeněným úpravám masa a také ke sladkému, k dezertům, k bábovce, čajovému pečivu,...

  • Zbytkový cukr: 20,4 g/l

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2015, polosuché - Víno zlato-žluté barvy s vůní květin a lipového květu. V chuti je harmonické s ovocnými tóny a s jemnou kyselinkou. Doporučujeme podávat: ke smaženým rybám, ke kaprovi, k nejrůznějším úpravám ryb.

  • Zbytkový cukr: 9,1 g/l

Pálava, výběr z hroznů 2015, polosladké - Víno s plnou, jemně kořenitou chutí doplněnou ovocnými a medovými tóny s vůní čajové růže a fialek. Doporučujeme podávat: k uzeným rybám a ke kořeněným úpravám masa a také ke sladkému, k dezertům, k bábovce, čajovému pečivu,...

  • Zbytkový cukr: 16,6 g/l

BB Cuvée barrique Laďa, pozdní sběr 2007, suché - JOKER II.
Víno BB Cuveé je jedinečné a první cuveé vyrobené ve vinařství Vladimír Tetur. BB Cuvée barrique Laďa bylo vinařstvím uvedeno na trh v jubilejním roce 2012, který byl výročím 20. let od založení Vinařství Vladimír Tetur. BB  Cuvée barrique Laďa je vinařovou hračkou z odrůd MER a CS 15:85 a leželo 36 měsíců v barikových sudech značky Seguin Moreau. Ve vůni tohoto vína můžeme cítit kouřové tóny, kakao, kávu, čokoládu, višně. BB Cuvée barrique Laďa - specifické a nejednoduché, silně barikové víno doporučujeme dekantovat.

  • Zbytkový cukr: 0,6 g/l

BB Rulandské šedé barrique, výběr z bobulí 2008, polosuché - JOKER III.
BB RŠ je opakem toho, co veřejnost od Moravy očekává :). Je to mohutné a tělnaté víno, vyrobené z odrůdy Rulandské šedé, které zrálo 15 měsíců v nových francouzských barikových sudech od firmy Seguin Moreau. Je kombinací vůní a chutí z vyzrálých hroznů a ležení na jemných viničních kalech.

Zbytkový cukr: 6,1 g/l

 

Tak jako každou degustaci, i na konci té dnešní proběhlo hlasování o nejlepších vínech večera, které dopadlo následovně:

1. Sauvignon, pozdní sběr 2015, polosuché

2. Sylvánské zelené, pozdní sběr 2015, polosladké

3. Rulandské šedé, pozdní sběr 2015, polosuché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Šampionem Valtických vinných trhů se stal Irsai Oliver vinařství Sing Wine

Vítězství odrůdy Irsai Oliver bylo nečekané nejen pro nás ale i pro samotnou hodnotící komisi. Podle Davida Šťastného z organizačního výboru soutěže se stala tato odrůda šampionem vůbec poprvé. „Bylo to překvapení, ale milé. Morava je krásná v tom, že je zde velká pestrost vinných odrůd a ukázalo se, že šampionem může být jakákoliv z nich. Žádná nemá dopředu daný handicap," vyjádřil přesvědčení Šťastný.
Zobrazit celý článek

Degustace moselských vín

Tentokrát jsme velmi netradičně mohli ochutnat vína až ze dvou vinařství a nejen v tomto byla degustace výjimečná. Jednalo se totiž i vinařství německá, konkrétně moselská vinařství z okolí Kröv. Vína nám přijel představit pan Kostka, jenž je pověřen prodejem těchto vín u nás. První z degustovaných bylo vinařství Weingut Knodt – Trossen.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Weingut Andrzej Greszta - Vinice tohoto moselského vinařství se nachází v okrese Kröv. Zaměřují se zejména na odrůdu Ryzlink rýnský, kde na svět přišel první ročník v roce 2006. Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Caves de Rocbére - Caves de Rocbére najdeme v jižní Francii. Jedná se o vinařské sdružení, které je tvořeno třemi družstvy a vzniklo v roce 1972. Družstva společně sjednotila nabídky svých vín, aby pod společným vedením a managementem uváděla na trh produkci láhvových vín tŠpalek - VINAŘSTVÍ - Vinařství Špalek je rodinným vinařstvím, které od roku 1970 vede František Špalek, syn Josefa Špalka, který do Nového Šaldorfa přišel v roce 1945 z Valašska. Skutečný rozvoj zažilo vinařství až po roce 1989, kdy stát konečně povolil soukromě podnikat. Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné