Degustace moselských vín

Publikováno: 4.5.2016

Dne 29. 4. 2016 se v degustačním sklípku naší vinotéky konala další z ochutnávek výborných vín. Tentokrát jsme velmi netradičně mohli ochutnat vína až ze dvou vinařství a nejen v tomto byla degustace výjimečná. Jednalo se totiž i vinařství německá, konkrétně moselská vinařství z okolí Kröv. Vína nám přijel představit pan Kostka, jenž je pověřen prodejem těchto vín u nás. První z degustovaných bylo vinařství Weingut Knodt – Trossen.

Weingut Knodt – Trossen

Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, která se krásně vtiskává do chutě vína. A tak pečlivou starostí o vinice a letitou zkušeností vyrábí víno ve vysoké kvalitě.  Filozofie vinařství se opírá o spojení s přírodou, snaží se o vytvoření těch nejlepších podmínek pro pěstování a výrobu vína.

Dalším z již zmíněných vinařství bylo vinařství Weingut Greszta.

Weingut Andrzej Greszta

 Vinice tohoto moselského vinařství se nachází v okrese Kröv. Zaměřují se zejména na odrůdu Ryzlink rýnský, kde na svět přišel první ročník v roce 2006. Vína vznikají zásadně přirozenou cestou, bez jakéhokoliv umělého zásahu a tím si zachovávají přírodní chuť, vůni, mineralitu a harmonii vína. Ve vinařství je kladen důraz na výrobu suchých vín z vyzrálých a zdravých hroznů. Kromě toho ještě vyrábí vína botrytická, polosuchá až dezertní.

Na této nevšední degustaci jsme mohli ochutnat dvanáct vzorků vína. Jak vína červená, tak bílá. Avšak z větší části byla degustace zaměřena na vynikající Ryzlinky těchto moselských vinařství. Degustace začínala netradičně červenými víny a jako první se nám představilo.

Spatburgunder, trocken 2014 (Rulandské modré 2014, suché - Weingut Knodt-Trossen) – Víno zrálo deset měsíců v dubových sudech. Víno je rubínové barvy, v chuti je sametové a hutné s nádechem vanilky.

  • Alkohol: 13%
  • Zbytkový cukr: 4,1 g/l
  • Kyseliny: 6,0 g/l

Dornfelder, trocken 2014 (suché - Weingut Knodt-Trossen) – Víno je tmavě fialové barvy. Vůně je osobitá, nezaměnitelná připomínající směs vyzrálého drobného lesního ovoce, datlí s nádechem čokolády.

  • Alkohol: 13%
  • Zbytkový cukr: 5,8 g/l
  • Kyseliny: 5,4 g/l

Cuvée Nr.12 trocken - Barrique 2012 (suché - Weingut Knodt-Trossen) – Víno zrálo 18 měsíců v barriquovém sudu. V chuti nalezneme vyzrálé taniny a ve vůni je silná odrůdovost (Dornfelder, Rulandské modré, Regent). Plné harmonické víno.

  • Alkohol: 13,5%
  • Zbytkový cukr: 1,7 g/l
  • Kyseliny: 5,0 g/l

Spatburgunder, trocken - Barrique 2012 (Rulandské modré 2012 – barrique, suché - Weingut Knodt-Trossen) - Víno zrálo 18 měsíců v barikovém sudě. Ve vůni černý rybíz, ostružiny a černý bez vyzrálé taniny se samotovou dochutí, lehké bylinkové tóny, harmonické plné víno.

  • Alkohol: 14%
  • Zbytkový cukr: 1,7 g/l
  • Kyseliny: 5,2 g/l

Riesling Spatlese trocken 2009 (PS, suché - Weingut Andrzej Greszta) – Víno má jemné aroma žlutého grapefruitu, dále vůně čerstvého sena v ranní rose. V chuti oje víno elegantní, minerální s chuití grapefruitu a zeleného jablka.

  • Alkohol: 11,5%
  • Zbytkový cukr: 7,9 g/l
  • Kyseliny: 7,6 g/l

Riesling Spatlese trocken 2010 (PS, suché - Weingut Andrzej Greszta) – Příjemné víno s krásnou vůní po broskvích, angreštu a jablkách.

  • Alkohol: 12%
  • Zbytkový cukr: 4,6 g/l
  • Kyseliny: 7,8 g/l

Riesling Spatlese trocken 2011 (PS, suché - Weingut Andrzej Greszta) - Víno má krásnou vůni po bílých broskvích, zelených jablkách, bílém rybízu a bylinkách s dlouho trvající chutí na jazyku.

  • Alkohol: 12,5%
  • Zbytkový cukr: 5,1 g/l
  • Kyseliny: 6,8 g/l

Riesling Spatlese halbtrocken 2010 (PS, polosuché - Weingut Andrzej Greszta) - Víno má krásnou vůni s tóny briošky a broskviček. V chuti na patře příjemné sametové tóny, které jsou krásně zakulacené.

  • Alkohol: 13%
  • Zbytkový cukr: 16,8 g/l
  • Kyseliny: 9,3 g/l

Riesling Kabinett feinherb 2011 (Kabinetní, polosuché - Weingut Andrzej Greszta) - Ve vůni dominuje šťavnatá vyzrálá broskev. Chuť je příjemně osvěžující s jemnou sladkostí, cítit můžeme broskev, angrešt a jablka.

  • Alkohol: 11%
  • Zbytkový cukr: 22,0 g/l
  • Kyseliny: 6,4 g/l

Riesling Spatlese 2009 (PS, polosladké - Weingut Andrzej Greszta) - Toto víno má elegantní vůni vyzrálých broskví, mučenky, medu a lipového květu. Chuť je na patře krémová s příjemnou kyselinkou na jazyku. Dále cítíme tóny broskví, meruněk a hrušek s dlouhotrvající příjemnou dochutí.

  • Alkohol: 10%
  • Zbytkový cukr: 44,7 g/l
  • Kyseliny: 8,0 g/l

Kerner lieblich 2014 (sladké - Weingut Knodt-Trossen) - Sladké bílé víno s nádhernou mandlovou vůní a pestrou škálou chutí.

  • Alkohol: 9%
  • Zbytkový cukr: 53,5 g/l
  • Kyseliny: 7,3 g/l

Riesling Auslese 2011 (VZH, sladké - Weingut Andrzej Greszta) - Víno je bortytické, má vůni po vyzrálých nektarinkách, jemné tóny hrozinek a bylinek. V chuti sušené ovoce, broskve a meruňky.

  • Alkohol: 9%
  • Zbytkový cukr: 100,6 g/l
  • Kyseliny: 6,8 g/l

 

A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera. I lkdyž to bylo opravdu těsné nakonec to dopadlo takto:

1. Dornfelder, trocken 2014 (suché - Weingut Knodt-Trossen)

2. Riesling Spatlese trocken 2010 (PS, suché - Weingut Andrzej Greszta)

3. Cuvée Nr.12 trocken - Barrique 2012 (suché - Weingut Knodt-Trossen) 

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 15. 04. 2016 Vinařství Horák

Vinařství Horák je malé rodinné vinařství nacházející se v obci Vrbice. Na této degustaci jsme mohli ochutnat jak vína nového ročníku 2015, tak vína ročníku 2014 u bílých vín, a u červených ročník 2013 i 2012.Vinařství Horák obhospodařuje cca 1 ha vlastních vinic, ostatní hrozny ( z cca 8-9 ha) pocházejí od vinohradníků z Vrbice a blízkého okolí. Produkují 50-60 000 lahví ročně.
Zobrazit celý článek

Degustace vinařství Vinselekt Michlovský

Dne 1. 4. 2016 proběhla v našem degustačním sklepě další z letošních jarních degustací. Tentokrát jsme přivítali zástupce vinařství Vinselekt Michlovský pana Filipce. Degustace byla výjimečná tím, že všechna zařazená vína, mimo jedno, což bylo nealkoholické víno, byla vína zařazena v Salonu vín České republiky.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Veuve Clicquot - V roce 1772 založil Philippe Clicquot podnik na výrobu vína se jménem Clicquot. Jeho syn François, který rodinný podnik převzal, se v roce 1798 oženil s Barbe Nicole Ponsardin. Grashoff - Historie společnosti Grashoff z Německa sahá až k roku 1872, kdy začala v obchodě s lahůdkami v Brémách obchodovat také s čerstvými pralinkami z Bruselu, domácími koláčky z Francie a ranní zeleninou z Nizozemí. Henriques & Henriques-Vinhos, S.A. - Rodina HENRIQUES patřila mezi největší vlastníky půdy v oblasti Camara de Lobos již od 15. století, kdy byly založeny i první vinice na svazích Pico da Torre, které patřily Henriquesovým. Volařík - VINAŘSTVÍ - V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Badet Clément et Compagnie - Společnost Badet Clément et Compagnie byla založená v roce 1995 Laurentem a Catherine Delaunay, dvěma vinaři burgundského původu. Vinařství se specializuje na výrobu a prodej značkových vín, která pocházejí z oblastí Burgundska, Rhone Valley, Provance.Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné