Degustace 18. 03. 2016 Vinařství Stanislav Konečný
V pátek 18. 3. 2016 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala jedna z letošních jarních degustací, tentokrát jsme mohli přivítat pana Stanislava Konečného majitele stejnojmenného Vinařství Konečný, sídlícího ve vinařské oblasti Čejkovice.
Úvodem nás pan Konečný provedl historií jeho vinařství. Vinařství Konečný založil jeho otec v roce 1993. V té době se zabýval pouze stáčením sudových vín a produkoval zhruba 10 000 l stáčeného vína. V té době hospodařil na jednom hektaru vinohradu. Stanislav Konečný vinohrad převzal v roce 2004, po dokončení vinařské školy a přesměroval ho tak, že 95 % vína, které vypěstuje se láhvuje a snahou vinařství je, aby téměř 100 % byla vína přívlastková. Znamená to, že se do vín nepřidává řepný cukr, jsou jen minimálně sířená a mají zachovanou vynikající aromatiku. P. Konečný také zmínil, že v současné době obhospodařuje celkem 6 hektarů vinohradů, což znamená, že sklidí cca 50 – 60 tun hroznů a vyrobí cca 30 – 40 000 láhví vína. Takže můžeme bez jakékoliv nadsázky říct, že koníček opravdu přerostl v zaměstnání na plný úvazek. V průběhu degustace nám pan Konečný také přiblížil jeho způsob výroby bílých vín, která vyrábí metodou řízeného kvašení ve velké nádrži. To znamená, že v okamžiku kvašení moštu se začíná dostatečně chladit, aby se ve vínech udržela chuť a veškeré cenné látky. Poté také promluvil o umírněném použití kvasinek, umírněném proto, aby se vyvaroval ovlivnění chuti a vůně daného vína. Ve svém vinařství dává přednost výrobě vín, která si sebou nesou, co nejvíce přirozenosti. Ani p. Konečný neopomenul zmínit, že podle něj bude ročník 2015 výjimečný na kvalitu vín. Pro zajímavost a příklad jak byl ročník 2015 výjimečný, pan Konečný uvedl, že hrozny bílých vín měl sklizeny již k 25. září.
Tentokrát bylo na degustaci dovezeno dvanáct vzorků vín. Jako první se nám představilo:
Neuburské, kabinetní 2015, suché – Neuburské je stará rakouská odrůda dneska již poměrně vzácná. Zaujme na první pohled zlatavou barvou, má jemné aroma maliní, v chuti hebké, harmonické, doprovázené pikantní kyselinkou. Příjemně pitelné víno se šťavnatou kyselinkou.
- Alkohol: 12,5 %
- Kyseliny: 5,9 g/l
- Zbytkový cukr: 0,3 g/l
Muškát moravský, kabinetní 2015, suché – Víno má světle zelenožlutou barvu, ve vůni muškátové tóny doplněné medem a limetkovou kůrou, víno má harmonickou ovocnou chuť.
- Alkohol: 11,5 %
- Kyseliny: 6,4 g/l
- Zbytkový cukr: 0,9 g/l
Rulandské šedé, pozdní sběr 2015, polosuché – Víno zlatavě zelenkavé barvy, vůně vyzrálého ovoce s tóny pomeranče a medovosti, chuť je mohutně extraktivní, plná a hebká. Plné, hutné víno s příjemnou vůní i chutí.
Alkohol: 13 %
Kyseliny: 6,3 g/l
Zbytkový cukr: 11,5 g/l
Chardonnay, pozdní sběr 2015, polosuché – Víno zlatavě zelenkavé barvy, vůně vyzrálého ovoce s tóny hrušek, citronů a grapefruitů, chuť je mohutně extraktivní, sladká.
- Alkohol: 12,0 %
- Kyseliny: 7,1 g/l
- Zbytkový cukr: 12,1 g/l
Tramín červený, pozdní sběr 2015, polosladké – Víno má zlatožlutou barvu, výraznou medově opojnou vůni růží a fialek, jemně kořeněnou nasládlou chuť exotického liči. Doporučujeme ke kořeněným jídlům.
- Alkohol: 13,0 %
- Kyseliny: 6,3 g/l
- Zbytkový cukr: 18,5 g/l
Hibernal, pozdní sběr 2015, polosladké – Víno má nažloutlou barvu, ve vůni ovocný projev připomínající grapefruit, červený pomeranč, broskev, angrešt a černý rybíz, v chuti hutné, lehce kořenité s příjemným zbytkovým cukrem. Doporučujeme k tučnějším rybám na roštu a ke smaženým rybám a plodům moře.
- Alkohol: 12,5 %
- Kyseliny: 6,4 g/l
- Zbytkový cukr: 17,7 g/l
Sauvignon, MZV 2015, polosladké – Toto víno vás osloví svou nažloutlou barvou, příjemnými hluchavkovitými tóny a mazlivou chutí černého rybízu v dlouhém nasládlém závěru. Doporučujeme k desertům
- Alkohol: 10,0 %
- Kyseliny: 7,0 g/l
- Zbytkový cukr: 42,4 g/l
Pálava, jakostní 2015, sladké – Víno má velmi výraznou nažloutlou barvu, atraktivní kořeněnou vůni, chuť rozkvetlé růže, elegantní zbytkový cukr víno doplňuje a dělá z něj velký zážitek. Doporučujeme masitým pokrmům s jemnými omáčkami, sýrům s modrou plísním a lehkým dezertům.
- Alkohol: 12,0 %
- Kyseliny: 5,6 g/l
- Zbytkový cukr: 53,9 g/l
Cuvée Davée Rosé, kabinetní 2015, polosladké – Rose vzniklo na počest narození nového člena rodiny Davida. Je to mladé svěží víno z odrůd Rulandské modré + Cabernet sauvignon + Alibernet. Kupáž byla provedena již při sběru kdy byly tyto odrůdy zpracovávány spolu. Víno oranžovo-růžové barvy, s příjemnou cabernetovou vůní. Chuť je svěží, připomíná plody černého rybízu.
- Alkohol: 11,0 %
- Kyseliny: 5,5 g/l
- Zbytkový cukr: 16,7 g/l
Cabernet Moravia, pozdní sběr 2015, suché – Víno má ganátovou barvu, nádech sladké papriky ve vůni, chuť ostružin a brusinek se smetanou a jemným tříslem.
- Alkohol: 12,5 %
- Kyseliny: 4,9 g/l
- Zbytkový cukr: 1,1 g/l
Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché – Víno má tmavou granátovou barvu, ve vůni ovocný tón třešní, výrazná chuť kompotované třešně ve vanilkovo mléčně čokoládovém kabátku.
- Alkohol: 12,6 %
- Kyseliny: 5,0 g/l
- Zbytkový cukr: 0,3 g/l
Neronet, pozdní sběr 2015, suché - Víno má neprůhledně sytou černočervenou barvu, ve vůni kompotované borůvky v čokoládové polevě, v chuti hutné, hebce sametové po brusinkách, plodech černého bezu a koření. Doporučujeme k biftekům, guláši a zvěřině.
- Alkohol: 11,5%
- Kyseliny: 5,2 g/l
- Zbytkový cukr: 0,3 g/l
Tradičně, jako na každé naší degustaci se na konci hlasovalo o nejlepší víno dne. A dopadlo to takto:
1. místo: Hibernal, pozdní sběr 2015, polosladké
2. místo: Rulandské šedé, pozdní sběr 2015, polosuché
3. místo: Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché
Fotogalerie...
Zpět
Mezinárodní soutěž Vinalies Internationales Paris
Degustace 19. 2. 2016 Vinařství Hradil
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem