Degustace 19. 10. 2018 Vinařství Štěpán Maňák

Publikováno: 1.11.2018

Páteční večer 19. 10. 2018 se v naší vinotéce nesl ve znamení ochutnávky vín z produkce Vinařství Štěpán Maňák. Jeho zástupce p. Lunga nás seznámil nejen s polohou vinařství, používanými uzávěry, pěstovanými odrůdami, ale také s oceněními vín, kterými se vinařství pyšní. Sídlo společnosti Vinařství Štěpán Maňák je v Žádovicích u města Kyjov - ve Slovácké vinařské podoblasti. Pro svou produkci vinařství využívá cca 25 hektarů vlastních vinic (převážně viniční trati Fěruňk - asi 23 ha, 2 ha spadají pod obec Hýsly). Vzhledem k tomu, že by ale toto množství nestačilo pro výrobu cca 250 000 láhví, zbývající množství hroznů je nakupováno u stálých, prověřených pěstitelů vinné révy. Většina nakupované suroviny pochází z Novosedel, která spadají do Mikulovské vinařské podoblasti. Zde jsou odlišné půdní podmínky než u Slovácké podoblasti, proto máme u tohoto vinařství vzácnou možnost porovnat si vína stejných odrůd, pocházejících z odlišného prostředí. Vinařství nevyrábí sudová vína ani burčáky, vše co se vypěstuje, je využito k výrobě kvalitních přívlastkových vín. Výčet odrůd, kterým se ve Vinařství Štěpán Maňák věnují je na moravské poměry velmi dlouhý, vína se ale vyrábějí v menších šaržích. Při výrobě se snaží ponechávat alespoň minimální množství (4-6 g) zbytkového cukru, aby byla vínka zakulacenější a trochu plnější. Letošní ročník si p. Lunga pochvaluje, sice bylo více sucho, ale zase nebyly vhodné podmínky pro různé plísně a choroby. Úroda hroznů je navíc v letošním roce, dle jeho slov, nadprůměrná. Vinařství má vysazeno také několik málo známých odrůd - např. Scheurebe, Rotgipfler, Savilon, Malbec, Sylvánské červené nebo Souvignier Gris, u kterých se s napětím očekávají první sklizně. Vinařství by se i v budoucnu rádo odlišovalo od ostatních producentů vín. Na dotaz, která vína jsou nejprodávanější, odpověděl p. Lunga, že je to vyrovnané, klientela nakupuje jak vína suchá, polosuchá, tak i sladká nebo ledová. Co se týká používání uzávěrů, některá vína jsou pod šroubovým uzávěrem, ostatní pod korkovými zátkami DIAM. Tyto korkové uzávěry jsou z drceného korku, na který je výrobcem poskytována 99,9999% záruka, že víno nikdy po korku nebude cítit. Rozsáhle pohovořil p. Lunga také o způsobech výroby vín v minulosti a jejich srování se současnými moderními technologiemi.

Po představení vinařství jsme ochutnali následující vína:

SYLVÁNSKÉ ZELENÉ, POZDNÍ SBĚR 2017, suché
Víno pocházející z vinařské oblasti Morava, podoblasti Slovácké, obce Žádovice, viniční trati Fěruňk. Typický, velmi svěží zástupce této odrůdy, náročnější na zelené práce. Vínko má žlutozelenkavou barvu a pikantní vůni, přibližující se angreštovým tónům. Odrůda z trhu pomalu mizí, byť patřila kdysi k nejrozšířenějším. Vytlačila ji zejména odrůda Neuburské, Müller Thurgau a také náchylnost k rostlinným chorobám. Toto víno velmi jemně - květnatě voní, i když se nejedná o výrazně aromatickou odrůdu. Sylvánské zelené získalo zlatou medaili na Pardubickém festivalu vína a je vyrobeno metodou: KRÁŠLENÍ NA KVASNICÍCH (metoda SUR LIE, kdy se vína míchají na jemných kalech). Víno je tak pevnější, chutnější a barevnější než pokud se okamžitě od všeho "očistí". Jedinou podmínkou, která musí být při této metodě splněna, jsou naprosto zdravé, kvalitní hrozny.

SCHEUREBE, POZDNÍ SBĚR 2017, suché
Odrůda Scheurebe byla vyšlechtěna z odrůd Sylvánské zelené x Ryzlink rýnský roku 1916 v Německu. Zachovává si však charakter Ryzlinku rýnského. Pro svou náročnost je odrůdou poměrně vzácnou. Víno pochází z keřů plodících třetím rokem, je vynikající s velmi příjemnou aromatikou. Díky dalším "křížencům" Ryzlinku rýnského, které jsme v tento večer prochutnali, jsme měli příležitost porovnání i s dalšími šlechtěnými odrůdami - např. Hibernal, Kerner, atp. Víno získalo zlatou medaili na GRAND PRIX VINEX, zlatou medaili na PRAGUE WINE TROPHY a stříbrnou medaili na soutěži málo pěstovaných odrůd.

SAUVIGNON, POZDNÍ SBĚR 2017, polosuché
Výborné vínko vyrobené z hroznů pocházejících z vinařské oblasti Morava, podoblasti Slovácké, obce Hýsly, z viniční trati Hýselská hora. Víno příjemné aromatiky, které nemá být cítit po kopřivách, protože kopřivové tóny bývají známkou nedostatečné vyzrálosti. V tomto Sauvignonu jsou patrné jemné tóny černého rybízu. Víno získalo zlatou medaili na GRAND PRIX VINEX a FESTWINE.

HIBERNAL, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, polosuché
Víno s příjemnou vůní tropického ovoce s náznakem tónů lipového květu. Chuť tohoto vína světlé žluté barvy se zlatými odlesky je štavnatě ovocná a plná. Výborné šťavnaté víno, pocházející z hroznů ze Žádovic, s velmi vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselinek. Jedná se o křížence Ryzlinku rýnského a odrůdu odolnou vůči mrazu i chorobám. Ideální - přirozeně aromatická odrůda, která velmi bujně roste a dává velké množství kvalitních hroznů. Získaná ocenění: zlatá medaile PRAGUE WINE TROPHY, FESTWINE, GRAND PRIX VINEX.

RULANDSKÉ ŠEDÉ, POZDNÍ SBĚR 2017, polosladké
Víno vyrobené z hroznů, které se urodily na velmi kvalitní viniční trati Fěruňk, v obci Žádovice, ve Slovácké podoblasti na Moravě. Letos tato odrůda velice krásně dozrála. Zpracována byla metodou Sur Lie. Zlatou medaili získalo vínko na PRAGUE WINE TROPHY a na Slovensku v Bojnicích. Všechna vína jsou vyráběná metodou řízeného kvašení v nerezových tancích a jejich výroba probíhá stejně jako u většiny vinařství v dnešní době již na povrchu. Sklepy v podzemí slouží v současnosti spíše k prezentaci a degustacím.

KERNER, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, polosladké
Plné, aromatické a líbivé bílé víno odrůdy, která pochází z Německa. Kerner má plnou zelenožlutou či slámově žlutou barvu a může připomínat ryzlink. Při ochutnání zjistíte, že má mohutný nástup a dlouhou perzistenci. Velmi oblíbené polosladké, šťavnaté víno, s mírně meruňkovým nádechem. Odrůda, která ještě není úplně rozšířená, ale své příznivce si již našla. Víno získalo zlatou medaili na WEINPARADE POISDORF.

PÁLAVA, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, polosladké
Pálava, oslovující milovníky hutnějších aromatických vín a velmi příjemného chuťového projevu. Ve vůni limetky a červená čajová růže. Chuť je plná, vyvážená. Dle slov p. Lungy, vinařství, které dnes nemá v nabídce víno této odrůdy, jako by ani nebylo. Tato Pálava je v aromatice velmi "tramínová". Hrozny použité k výrobě pocházejí ze Šardic. Získaná ocenění: zlatá medaile - GRAND PRIX VINEX, stříbrná medaile - PRAGUE WINE TROPHY.

RYZLINK VLAŠSKÝ TERROIR, VÝBĚR Z HROZNŮ 2016, polosladké
Hrozny k výrobě tohoto velmi oceňovaného Ryzlinku vlašského pochází z oblasti Moravy, podoblasti Mikulovské, z obce Novosedly a TERROIR U Božích muk. Víno v odlišné, velmi mohutné láhvi, jejíž vzhled byl inspirován Francií. V této řadě TERROIR se vyrábí vína z nejlepších viničních tratí, jejichž hrozny má vinařství k dispozici. Pro vlašáky jsou na těchto tratích ideální vápenité, kamenité půdy a proto patří Ryzlink vlašský odsud k těm nejlepším. Víno je velmi vhodné k archivaci a dlouhodobému ležení. Nepřidávají se do něj žádné aromatické látky a ponechává se ležet na kvasnicích až půl roku, aby zůstalo co nejvíce "přírodní". Ocenění: MUNDUS VINI 2017 - zlatá medaile, Hradecký pohár vína - zlatá medaile, GALICJA VITIS KRAKOV - zlatá medaile, víno se dostalo do Top 77 vín ČR, Jihoafrická republika - soutěž Michelangelo - zlatá medaile, Texas Austin - zlatá medaile, PRAGUE WEIN TROPHY - zlatá medaile.

RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, suché
Pro dosažení jemnosti a čistoty tohoto ROSÉ, bylo při jeho fermentaci-kvašení použito lehce páleného francouzského dubu-dubových desek. Vinařství má ve své nabídce zhruba 4 rosé vína s ovocnými tóny po jahodách se smetanou, proto chtělo vyrobit růžové víno jiné. Rulandské modré rosé se dle ohlasů degustujících opravdu povedlo, má velmi zajímavý aromatický profil a chuťovou eleganci. Hrozny k výrobě pocházejí z Hýselské hory. Získaná ocenění: GRAND PRIX VINEX - zlatá medaile, FESTWINE - zlatá medaile.

ANDRÉ, VÝBĚR Z HROZNŮ 2016, suché
André z ročníku 2016 zrálo 12 měsíců ve velkém sudu, jehož dřevo bylo získáno ze Slavonského dubu. Do sudu šlo již čisté vyfiltrované víno. Kombinace dubového dřeva a moravského červeného vína, dodává vínům jedinečný charakter a eleganci. Ideální doba ležení v láhvi je zhruba 4 roky, pak bude víno ještě zajímavější. Nejedná se o barikové víno, nicméně příjemné tóny dubového sudu jsou jemně patrné.

MERLOT, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, suché
Víno rubínové barvy s vůní ovocného charakteru, nejvíce se přibližující k tónům černého rybízu, s nádechem zahradního ovoce. Nižší zbytkový cukr toto víno dělá ideálně pitelné. Hrozny pocházejí z obce Hýsly, viniční trati Hýselská hora. Merlotu jako odrůdě se ve vinařství velmi daří a považují ji za vlajkovou loď mezi červenými víny. Doporučujeme k paštikám, steakům nebo sýrům ementálského typu.

RULANDSKÉ MODRÉ, POZDNÍ SBĚR 2017, polosuché
Jednoznačný vítěz této degustace! Vynikající, velmi oblíbené červené víno - v barvě s cihlovým nádechem a granátovými odlesky, vykazuje velmi příjemné, intenzivní aroma kompotovaného ovoce. Doporučujeme všem milovníkům ne úplně trpkých, tříslových, taninových a "vysušených" červených vín.

 

Výsledky hlasování:

1. RULANDSKÉ MODRÉ, POZDNÍ SBĚR 2017, polosuché

2. RYZLINK VLAŠSKÝ TERROIR, VÝBĚR Z HROZNŮ 2016, polosladké

3. HIBERNAL, VÝBĚR Z HROZNŮ 2017, polosuché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Vinařství MAVÍN POMFY - degustace, nová vína

Srdečně zveme na degustaci Vinařství MAVÍN POMFY, která se bude konat 26. 10. 2018 od 18:30 hod. v naší vinotéce Vinostyl. Tato ochutnávka bude zároveň zahájením prodeje vín tohoto úspěšného vinařství, produkujícího vína ze slunných vinic jižního Slovenska. Historie společnosti MAVÍN pana Martina Pomfyho sahá do roku 2001. Vzhledem k tomu, že se dle svých slov považuje za fanatika do výroby vín, věnuje se v dnešní době produkci vín výběrových - přívlastkových, v té nejvyšší možné kvalitě.
Zobrazit celý článek

Nová degustace VINAŘSTVÍ PECHOR

Vzhledem k obrovskému zájmu o letošní degustace byla do jejich seznamu nově zařazena ochutnávka vín z Vinařství PECHOR. Degustace se v naší vinotéce Vinostyl uskuteční dne 23. 11. 2018 od 18:30 hod. Jedná se o velmi úspěšná, medailemi oceněná vína z botrytického sběru. Těšíme se na Vás! Informace na tel. č. 774 378 712.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Weingut Andrzej Greszta - Vinice tohoto moselského vinařství se nachází v okrese Kröv. Zaměřují se zejména na odrůdu Ryzlink rýnský, kde na svět přišel první ročník v roce 2006. Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.LTC Vysoké Mýto a.s. - Společnost LTC Vysoké Mýto, a.s. byla založena 16. září 1996 jako balírna suchých plodů, dražovaného a sušeného ovoce, luštěnin a rýže. Dufek - Vinařství - Rodinné Vinařství Josef DUFEK se nachází ve vinařské obci Svatobořice-Mistřín, v srdci Moravského Slovácka. Obec s bohatou kulturní tradicí s krásnými kroji má neméně bohaté tradice vinařské. Na tyto tradice navazuje také vinařství, jehož počátky sahají aMuriel - Jméno Muriel pochází z kombinace příjmení Murúa a jména vesnice Elciego. Dnes své vinařství staví otec a syn na odvěké vinařské tradici regionu, na nových technologiích a postupech, aby vína vyjadřovala "nejlepší vlastnosti" z plodných vinic La Rioja.Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné