Degustace 27. 5. 2016 Vin. Prchal a Vin. Baloun

Publikováno: 2.6.2016

V pátek 27. 5. 2016 se v degustačním sklepě naší vinotéky konala další z pravidelných degustací. Tentokrát se netradičně jednalo o dvě vinařství a to Vinařství Prchal-R2 a Vinařství Baloun. Degustace těchto skvělých vinařství se odehrávala pod vedením pana Rudolfa Prchala, který zastupoval obě jmenovaná vinařství. Na této netradiční degustaci jsme měli možnost ochutnat z obou vinařství stejné odrůdy, a proto naší degustátoři měli velmi zajímavé srovnání vín z vinařství malého – Rudolf 2 a vinařství, které se již řadí mezi ty velké – Baloun. Jen pro představu o velikosti vinařství, Vinařství Rudolf 2 produkuje ročně cca 12 000 láhví vína, zato Vinařství Baloun jich produkuje 900 000. Ještě než přejdeme k samotným vínům, připomeňme si historii obou degustovaných vinařství.

Vinařství Baloun –  vinařství založil v roce 1991 pan Radomil Baloun, který pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, jehož předkové vinařili po mnoho generací. Za všechny budeme jmenovat - stařečka Cyrila Kratochvíla (1892-1972), se kterým Radek chodil do vinohradu a do vinného sklepa již jako malý kluk. Tehdy si poprvé čichl k vínu a pak celé odpoledne spal pod vinným keřem, přikryt stařečkovým kabátem. V roce 1993 se stal majitelem střediska ve Velkých Pavlovicích (bývalý sklep Státního statku) a střediska v Hustopečích (bývalé Vinařské závody). Od roku 1993 je členem prestižního svazu Českomoravských vinařských podniků. V roce 1997 firma začala s výrobou vín tzv. řízené fermentace, což je velmi jednoduše řečeno tepelné ovlivňování veškerých procesů probíhajících při výrobě vína, od sklizně hroznů až po jeho nalahvování. V dalších letech následovaly postupné investice do rekonstrukcí sklepů a budov včetně instalace moderních zařízení.

Vinařství Rudolf 2 - je malé a mladé vinařství, které sídlí v Hustopečích. I přes to, že je vinařství malé a mladé, je postavené na pevných základech získaných zkušenostmi s pěstováním vinné révy, zpracováním hroznů a využití moderních postupů a technologie. Toto moravské vinařství založil pan Rudolf Prchal spolu se svým bratrem v roce 2008 a pojmenoval jej Rudolf 2, zkráceně R2. Stejně jako většina vinařství i toto bratři zakládali, protože chtěli lidem ukázat, jak vypadá láhev kvalitního vína, připravovaná s láskou k vínu samotnému. Základní postupy zpracování hroznů, školení vína a lahvování se nachází v malé vinařské vesničce v Nikolčicích. Sídlo společnosti je situováno v Hustopečích. Specifikum tohoto vinařství je dvojí zdroj získávání vinných hroznů. Jedna část je z vlastních vinic v Hustopečích a Bořeticích a druhá část jsou dodávky od prověřených pěstitelů. Tato snaha skloubit to nejlepší, se odráží ve vyšší jakostní kategorii vín. Produkce vinařství tvoří zejména vína přívlastková. Vinařství R2 se řadí mezi oceňovaná vinařství na domácích i zahraničních soutěžích.

Jako první se nám na degustaci představilo víno:

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché – Baloun - Víno má žlutou barvu, se zelenými podtóny. Víno je svěží jemně kořenité s vanilkovým nádechem, v chuti je víno silně pitelné s mandlovo medovou dochutí a vybízí k dalším a dalším douškům. Doporučujeme podávat ke studeným obloženým mísám, šunce. Dobře doplní pokrmy z kuřecího masa. Víno je možné široce kombinovat.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 2,2 g/l
  • Kyseliny: 5,9 g/l

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2015, polosuché - R2 - Víno světle zelené barvy. Vůně je velmi svěží ovocná s nádechem angreštu a tropického ovoce. Chuť je plná s harmonickým poměrem cukrů a kyselin a medovou dochutí.

  • Zbytkový cukr: 10,7 g/l
  • Kyseliny: 6 g/l
  • Alkohol: 12,5%

Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr 2015, suché – Baloun - Barva vína je lehce růžová s oranžovými odlesky, připomínající tence nakrájené plátky lososa. Víno má svěží výrazně ovocnou vůni podobnou čerstvě natrhaným lístkům jahodníku a maliníku. Chuť je velmi příjemně sladěná, kde se harmonicky doplňuje zbytkový cukr a pikantní kyselina, připomínající malinovou limonádu.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Zbytkový cukr: 7,2 g/l
  • Kyseliny: 6,3 g/l

Frankovka rose, pozdní sběr 2015, polosuché - R2 - Víno na první pohled zaujme světle růžovou barvou. V lehké ovocné vůni nalezneme směs lesních jahod a malin. Chuť je kulatá a velmi osvěžující s harmonickým poměrem cukrů a kyselin, dominuje v ní směs tropického ovoce. 

  • Zbytkový cukr: 13 g/l
  • Kyselina: 5,6 g/l
  • Alkohol: 12%

Sauvignon, pozdní sběr 2013,  suché – Baloun - V komplexní vůni najdeme stopy kvetoucího bezu, čerstvě utržené broskve, angreštu i směs tropického ovoce. Chuť je jemná, svěží a zcela koresponduje s vůní. Víno působí plně, lahodně a příjemně. V dochuti vás okouzlí zralé citrusy v kombinaci se svěží kyselinou. 

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 7,6 g/l
  • Kyseliny: 6,9 g/l

Sauvignon, pozdní sběr 2015, polosladké - R2 - Víno se světle žlutozelenou barvou a ovocnou vůní i chutí, ve které dominuje směs černého rybízu nektarinky a tropického ovoce. Chuť je svěží, šťavnatá kde se lahodně doplňuje pikantní kyselina a jemný zbytek cukru.

  • Zbytkový cukr: 22 g/l
  • Kyseliny: 6,2 g/l
  • Alkohol: 12,5%

Tramín, pozdní sběr 2012, suché – Baloun - Vůně je velmi čistá a jemná. Najdeme v ní květinové a kořenité aromata s dominantním prvkem růže a zralých citrusových plodů. Chuť nezaostává za vůní. Je překvapivě svěží a ovocná s medovými tóny. Víno je příjemně pitelné a harmonické.

  • Alkohol: 13,5 %
  • Zbytkový cukr: 6,8 g/l
  • Kyseliny: 5,1 g/l

Tramín, výběr z hroznů 2015, polosladké - R2 - Víno s jiskrnou zlatožlutou barvou. Vůně je silná a ušlechtilá, kde nalezneme krásnou kompozici ovocných tónů, růže a koření. Chuť je kulatá, plná s harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Dominuje v ní směs zralého ovoce, jemné kořenitosti a medovostí. 

  • Zbytkový cukr: 21 g/l
  • Kyseliny: 5,6 g/l
  • Alkohol: 13,5%

Dornfelder, pozdní sběr 2012, suché – Baloun - Vůně je osobitá, nezaměnitelná připomínající směs vyzrálého drobného lesního ovoce, datlí s nádechem čokolády. Plnou extraktivní a především velmi dlouhou chuť, která přesně kopíruje vjem z vůně doplňuje kompozice nasládlých tříslovin, které jsou způsobeny dlouhou macerací hroznů. 

  • Alkohol: 12 %
  • Zbytkový cukr: 0,3 g/l
  • Kyseliny: 5,3 g/l

Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché - R2 - Víno má sytě fialovou barvu s tmavými okraji. Ve velmi osobité vůni nalezneme směs zralého lesního bobulového ovoce, třešní, bílého pepře a máty. Chuť je sametově hladká s ovocnými tóny, které přechází do medovosti. V dochuti příjemně překvapí nasládlá tříslovina. 

  • Zbytkový cukr: 0,2 g/l
  • Kyseliny: 4,4 g/l
  • Alkohol: 12,5 %

Merlot, pozdní sběr 2011, suché – Baloun - Ve vůni se snoubí tóny jarní rozkvetlé louky,červené papriky a višňového kompotu. Víno je velmi jemné,sametové s nižším obsahem kyselin,připomínající chuť přezrálých višní a třešní. 

  • Alkohol: 12 %
  • Zbytkový cukr: 1,1 g/l
  • Kyseliny: 4,2 g/l

Merlot, výběr z hroznů 2015, suché - R2 - Víno má temně rubínovou barvu s tmavými okraji. Ve velmi osobité vůni nalezneme směs zralého lesního ovoce, třešní a sušených švěstek. Chuť je sametově hladká s ovocnými tóny, které přecházejí do marmelády a hořké čokolády.

  • Kyseliny: 4,7 g/l
  • Zbytkový cukr: 0,9 g/l
  • Alkohol: 14,5%

 

Na konci degustace se jak je již zvykem hlasovalo. Tentokrát ovšem hlasování nebylo moc tradiční, a to v tom směru, že se hlasovalo dvakrát. Hlasovalo se zvlášť pro Vinařství Baloun a zvlášť pro Vinařství Rudolf 2.

Vinařství Baloun

1. Merlot, pozdní sběr 2011, suché – Baloun

2. Dornfelder, pozdní sběr 2012, suché – Baloun

2. Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché – Baloun

3. Sauvignon, pozdní sběr 2013, suché – Baloun

 

Vinařství Rudolf 2

1. Veltlínské zelené, pozdní sběr 2015, polosuché - R2

2. Merlot, výběr z hroznů 2015, suché - R2

3. Frankovka rose, pozdní sběr 2015, polosuché - R2

 

 

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Sklárna Rona

Sklárna Rona v Lednických Rovniach patří mezi významné světové výrobce velmi kvalitního nápojovéjo skla, doplňků ke stolování a dekoračních předmětů ze skla. Ve standardním sortimentu je také profesionálně sestavený program pro gastronomii a hetelnictví (HoReCa). Víc jako stoletá tradice ve výrobě skla se silnou exportní orientací, vysoce kvalifikovaný personál a produkce spojená s využitím nejmodernějších technológií sa odráží v zajímavé a široké nabídce.
Zobrazit celý článek

Arménská brandy

Arménské brandy patří více než 130 let mezi špičkové alkoholické nápoje svého druhu na světě. Historie arménské brandy se datuje od roku 1877, kdy byl v Arménii založen podnik na výrobu vína a vodky. Ten byl v roce 1898 zakoupen Nikolayem Shustovem, který v roce 1900 poslal vzorky arménské brandy na anonymní degustaci do Paříže, kde brandy získala cenu Grand Prix.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Konečný - VINAŘSTVÍ - Rodinné VINAŘSTVÍ KONEČNÝ obhospodařuje 8,5 ha vinic v duchu integrované produkce. Díky odbornému řezu, nízké zátěži keřů, precizním zeleným pracem, probírce hroznů a pozdní sklizni produkuje kvalitní hrozny, z nichž vyrábí vysoce kvalitní vína.Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Vinselekt Michlovský - VINAŘSTVÍ - Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vínMoët & Chandon - Moët & Chandon je nejznámnější světová značka šumivých, šampaňských vín a sektů francouzského výrobce. Tradice výroby těchto vynikajících šampaňských nesoucí tuto značky sahá do historie více než 250 let. Krug - Společnost Krug byla založena v roce 1843 a specializovala se výhradně na prestižní a výběrová champagne (šampaňská) vína. Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Polderkaas - Henri Willig je producent holandských sýrových specialit pod značkou POLDERKAAS. Mezi nejznámější patří sýr Baby Gouda, nicméně do širokého portfolia produktů a specialit patří další a to sýry kozí, ovčí nebo BIO sýry. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné