Degustace Rajhradské klášterní
V pátek 13.6. jsme ukončili první část degustací roku 2014, kterou nás provázel zástupce Rajhradského klášterního vinařtví, pan Ing. Jaromír Ličman.
Ochutnali jsme vína ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady jsou tvořeny převážně přívlastkovými víny v kategorii pozdní sběr. Vína do jednotlivých řad se vybírají při jejich profilaci během vegetačního cyklu ve vinici, nicméně finálně je zařazují až při jejich zrání ve sklepích.
Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009 kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem Benediktinů. Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Aktuální produkce se pohybuje kolem 100 000 lahví .
Jako nové a moderní vinařství používají takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. To dává možnost zpracovávat hrozny, vypěstované v integrované produkci, metodami vystihujícími charaktery jednotlivých terroir. Cílem tohoto vinařství je tedy, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky ale také tradici a umění vinaře.
Ochutnali jsme tato vína:
Muller Thurgau, kabinet, 2013, suché, classic : Alkohol : 12%, Kyseliny : 5,8 g/l, Zbytkový cukr : 3,1 g/l. Víno je žlutavo zelenkavé barvy. Ovocná vůně se prolíná s květinovými a muškátovými tóny. Svěží chuť podporuje jemná kyselinka .
Ryzlink Rýnský, p.s., 2012, suché , exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny ( : 5,9 g/l, Zbytkový cukr : 2,9 g/l. Víno světle žlutozelenkavé barvy má ovocnou vůní sušených meruněk a cukrového melounu. Svěží, dobře pitelné víno s tóny broskvového kompotu v závěru.
Chardonnay sur lie, p.s., 2012, suché , exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny : 6,2 g/l, Zbytkový cukr : 0,9 g/l. Víno zrálo 10 měsíců na vlastních kvasnicích, s kterými bylo pravidelně mícháno (metoda sur lie). Část vína zrála v nových barrique sudech. Tímto zpracováním je ovlivněna vůně čerstvého chleba s tóny vanilky a strukturovaná minerální chuť.
Pinot 333 sur lie, p.s., 2012, suché, exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny (: 5,7 g/l, Zbytkový cukr : 0,7 g/l. 333 = 3 odrůdy z rodiny Pinot, 3 viniční tratě, 3 vinohradníci.(Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé )
Muškát moravský, kabinet, 2013, polosuché, classic : Alkohol 11 %, Kyselina : 6,6 g/l, Zbytkový cukr : 13,4 g/l. Víno barvy zlato-žluté, vůně je muškátová s nádechem čerstvých hroznů následovaných aromatem citrusů, přechází do květinových tónů. Ve svěží chuti s dlouhou dochutí můžete najít cukrový meloun s podtónem citronového pudinku.
Placidus ( ZW rosé), p.s., 2013, polosuché, classic : Alkohol : 11,5 %,
Kyselina : 6,3 g/l, Zbytkový cukr : 11,8 g/l. Víno lososové barvy s tóny jahod a malin se smetanou ve vůni. Plná extraktivní chuť s příjemnou ovocností je v závěru doplněna pikantní kyselinkou.
Modrý Portugal, p.s., 2012, suché , classic : Alkohol : 11 %, Kyselina : 4,6 g/l, Zbytkový cukr : 0,0 g/l. Víno má tmavě rubínovou barvu, vůně je jemná s příjemnými květinovými tóny. Chuť je lehčí s nádechem třešní a rybízu, s menším obsahem tříslovin, harmonická, příjemná, sametová.
Zweigeltrebe, p.s., 2011, suché, exclusive : Alkohol: 12 %, Kyseliny : 5,5 g/l, Zbytkový cukr : 0,3 g/l. Rubínové víno s jemně kořenitou vůní a robusní chutí s tóny ostružin a borůvek .
Frankovka, p.s., 2011. suché, exclusive : Alkohol: 12 %,Kyseliny : 5,8 g/l,
Zbytkový cukr : 0,3 g/l. Víno barvy českého granátu kořenité s tříslovitou chutí.
Rulandské modré barrique, vzh, 2012, suché, exclusive : Alkohol : 13,5 %, Kyselina : 5,6 g/l, Zbytkový cukr : 0,1 g/l. Má granátovou barvu, s výraznou třešňovo-višňovou marmeládovou vůní. Plná, extraktivní chuť navazuje na charakter vůně a je doplněna o čokoládové a kouřové tóny s dlouhou dochutí.
sv. Scholastika, p.s., 2013, polosladké, classic: Alkohol : 11,5 %, Kyselina : 6,8 g/l, Zbytkový cukr : 24,6 g/l. Víno je vyrobeno většinovým podílem z odrůdy Müller Thurgau. Je žlutězelenkavé barvy. V květnaté vůni můžeme nalézt tóny lipového medu. Chuť je nasládlá s příjemnou kyselinkou .
Desátkové ( Kerner), vzb, 2011, polosladké, exclusive : Alkohol : 14 %,
Kyseliny : 5,2 g/l, Zbytkový cukr : 33,6 g/l. Psal se rok 1222, kdy Přemysl Otakar I. daroval rajhradským Benediktýnům privilegium na desátou bečku vína z vinic v Miroslavi. Vinařství Rajhradské klášterní na tento historický akt navazuje, proto pro tvorbu tohoto vína byly sklizeny hrozny bílé moštové odrůdy Kerner s cukernatostí 27,5°NM pocházející právě z Miroslavi.
Konečné hodnocení našich degustátorů nebylo lehké a dopadlo takto:
1 místo - Rulandské modré barrique, vzh, 2012, suché
2.místo - Desátkové ( Kerner), vzb, 2011, polosladké
3 místo - sv. Scholastika, p.s., 2013, polosladké a bodově stéjně Muller Thurgau, kabinet, 2013, suché
Tato vína musíte ochutnat..........
Zpět
Degustace 30. 5. 2014 Vinařství Mádl - "Malý vinař"
Degustace 16. 5. 2014 Vinařství Prchal
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem