Degustace 16. 11. 2018 PORTSKÉ a PORTUGALSKÉ VÍNO
Opět po roce jsme v naší vinotéce 16. 11. 2018 přivítali pana Kubíčka, zástupce pro MADEIRU SHERRY, PORTSKÉ a PORTUGALSKÉ víno. Degustační listina nám tentokrát nabídla celkem 10 vzorků vín, která jsme mohli ochutnat a poslechnout si k nim odborný výklad. Ten byl výjimečně doprovázen také promítáním na televizní obrazovce. Shlédnout jsme mohli fotografie ze sběru hroznů, z vinných sklepů, zajímavé byly obrázky zachycující sběr korku. Po 1. vzorku nám byly předvedeny 2 způsoby otevírání láhví s VINTAGE víny, jedním z nich bylo upálení hrdla láhve. Tento způsob byl kdysi vynalezen Portugalci hlavně pro otevírání starších láhví, u kterých může být korkový uzávěr již částečně promočený a při klasickém způsobu otevírání by se mohl rozdrolit. Degustovaná byla následující vína:
OPTA BRUT
Blend - směsice portugalských odrůd, která vyzrává 12 měsíců při druhotném kvašení v láhvích klasickou metodou Champenoise. Hrozny použité k výrobě byly vypěstovány v oblasti Bairrada, která se nachází v severozápadní části Portugalska, těsně pod městem Porto. Pro lepší orientaci nám byl tento region představen také na obrazové mapě. Jedná se o typického představitele odrůdy Bical. Vína z odrůdy Bical jsou obzvláště lehké a aromatické, svěží a dobře strukturované, s vůní broskví a meruňky, můžou být i s náznaky tropického ovoce.
CURVOS LOUREIRO VERDE
Výjimečně se jedná o víno z jedné odrůdy, jejíž název je LOUREIRO. Většina portugalských vín jsou blendy – tedy směsice více odrůd. Sídlo poměrně mladého vinařství se nachází v oblasti Vinho Verde, kde si ho koupili Angolané nejprve jako rekreační nemovitost. Vinho Verde je jednou z nejzelenějších částí Portugalska, zároveň je také jednou z nejchudších oblastí, kde i v současné době panuje vyšší negramotnost. V historii se zde vinná réva „vedla“ v terasách nebo se pnula po stromech. Zázemí vinařství jsme mohli shlédnout na obrazovce, spolu s degustační místností, která je umístěná pod vodní plochou - v umělé krápníkové jeskyni. Krásná okolní zahrada je jednou z 5 největších zahrad Portugalska. V historii se zde nacházel také zámek. Loureiro je velmi výnosná, vitální odrůda, které se dostalo uznání jako „ušlechtilé“ teprve nedávno. V překladu znamená „vavřín“, a proto můžeme v aroma vín této odrůdy rozeznat květy vavřínu, pomeranče, akáty a lípy, spolu s ovocnou vůní jablíček a broskví. Vína jsou lehčí, s nižším obsahem alkoholu.
MESSIAS DOURO
Vinařství Messias je rodinnou společností, která zpracovává hrozny např. z oblastí Dao, Bairrada, Beiras, Vinho Verde nebo Douro. Tato oblast je jedním z nejslavnějších a nejstarších vinařských regionů, který byl státem uznán v roce 1756. K uznání a vymezení tohoto regionu došlo zejména z důvodu prevence pančování portských vín. Hrozny pro výrobu portských vín se sbírají zhruba do výšky 400 m. n. m., hrozny sbírané nad touto hranicí až do cca 1200 m. n. m. se používají především pro výrobu tichých vín, ať již bílých nebo červených. Podloží a půda je zde tvořená břidlicí a pískem. Unikátnost portských a portugalských vín tkví právě v poloze oblasti Doura, která byť je ve vnitrozemí, dostává se jí atlantického klimatického vlivu. Víno, které je velmi podobné Portskému vínu, jedná se však o víno tiché – blend následujících odrůd: Touriga Franca (jedna z velice typických portugalských odrůd), Touriga Nacional (nejlepší odrůdy pro výrobu nejkvalitnějších portských a portugalských vín), Tinta Roris (Tempranillo), Tinta Barocca a Tinta Cao. Blend je totožný s blendem portského vína a je tak zajímavou ochutnávkou toho, jak chutná víno než se dolihuje a stane se z něj víno portské.
Víno temně rubínové barvy má velmi intenzivní aroma červeného ovoce, koření a černých třešní. Hrozny k výrobě pocházejí z oblasti Alentejo, která je největším nejen vinařským, ale i korkovým regionem Portugalska, nacházejícím se jihovýchodně, na hranici se Španělskem. Zajímavostí je, že Portugalsko zpracovává 80 % světové produkce korku. Obsah alkoholu u vín, pocházejících z oblasti Alenteja se pohybuje okolo 13,5 - 14,5 % obj. Vždy se jedná o vína prosluněná a mohutná. Valcatrina Tinto je blendem Tourigy Nacional, Syrahu a Alicante Bouschet (jedna z nejvysazovanějších odrůd ve Francii - potřebuje vyšší teplotu). Valcatrina Tinto zraje 7 měsíců v dubových sudech.
Hrozny použité k výrobě Casa de Santar pocházejí z oblasti Dao, která se nachází ve vnitrozemí, v severní části Portugalska. Oblast je tvořená žulovým podkladem a z 3 stran je lemovaná pohořím. Z jedné strany se jí ještě dostává částečně klimatického atlantického vlivu. V tomto regionu můžeme najít také nejvyšší horu Portugalska. Z této oblasti pochází vína, která je nutné nechat déle „vydýchat“ a zaslouží si, abychom o nich trochu přemýšleli. Víno je typickým blendem složeným z odrůd: 50 % Aragonez, 30 % Touriga Nacional a 20 % Alfrocheiro.
Víno, které pochází z poloostrova Setúbal nacházejícího se pod Lisabonem. V oblasti je mnoho národních parků a spousta vinohradů, podloží je zde vesměs písčité, typické jsou pro tuto oblast vyšší denní teploty. Region vzhledem k umístění podléhá i zde velkému vlivu Atlantiku. Díky národním parkům se v této oblasti používá jen velmi málo postřiků na vinnou révu. Víno je vyrobené z velice oblíbené a hojně používané odrůdy Syrah, jeho barva vykazuje tmavé až černo-fialové odlesky. Vína jsou plná, mohutná, tělnatá a obsah alkoholu u nich se pohybuje okolo 14 - 14,5 % obj. Ve vůni můžeme najít sladké tóny po vanilce, malinovém džemu nebo čokoládovém dortu, jemné jsou náznaky tříslovin. Víno má vynikající chuť s tóny dubového sudu, je velmi vhodné k modrým sýrům a zvěřině nebo čokoládovým dezertům.
Madeira 3 Y.O. RAINWATER MEDIUM DRY
Rainwater je polosuchá Madeira, spojená se 2 odrůdami Tinta Negra Mole a Verdelho. Rozdíl oproti klasické 3leté Madeiře Medium Dry je v procentuálním rozložení odrůd. Zatímco u dry Madeiry je základem z 85 % Tinta Negra Mole (stejně jako u většiny 3letých Madeir), u Rainwater je poměr odrůd obrácený, tzn. obsah odrůdy Verdelho je vyšší. Tinta Negra Mole je jedinou červenou odrůdou, kterou na Madeiře můžeme najít. Ostatní madeirská vína jsou vyráběná převážně z bílých odrůd, následně doplněna o některou z cca 7 odrůd, které se na Madeiře vyskytují. Vinic jako takových na Madeiře moc nenajdeme, oblast s rozsáhlejšími vinohrady je na ostrově jedna, ostatní hrozny se sbírají spíše v zahradách. Unikátnost v Madeiře spočívá v její historii. Kdysi byl ostrov tvořen pouze vysokými útesy porostlými dřevem a z důvodu špatného zakotvení u něj se špatně osídloval. Vzhledem k tomu, že kácení ostrova šlo velmi pomalu, byl neodborně zapálen a celý vyhořel. Trvalo zhruba 7 let, než na něm dohořely poslední cedry. Zároveň se ale díky tomu na ostrově nahromadily vrstvy popela, který se dostal do půdy, ze které si kořeny vinné révy dokáží jeho tóny z hloubky vytáhnout. Víno je světlé barvy, oříškové vůně, s elegantním středně plným tělem. Živá kyselina podporuje celkově svěží dojem z tohoto vína a postupně přechází do harmonického středně dlouhého závěru.
MADEIRA BUAL 15 LET
Víno, které se servírovalo k dezertu královně Alžbětě II. Plné víno s intenzivní chutí po sušeném ovoci a oříšcích. Perfektně vybalancované v kyselinkách s cukernatostí. Má velmi dlouhý závěr v ústech. Není potřeba dekantovat. Láhev může být otevřená velmi dlouho, aniž by došlo ke změně kvality vína. Víno zrálo 15 let v dubovém sudu.
20y.o. DECANTER FEUERHEERD´S TAWNY
20leté Portské víno, u kterého číslovka 20 nenaznačuje dobu zrání v sudech, ale orientační stáří vína, které bylo při výrobě smícháno. Značka FEUERHEERD´S byla na degustaci zařazena nově, nicméně patří jedné ze 4 společností, které stály u zrodu „portského průmyslu“. Značku vlastní holandská rodina Van Zellar.
Vintage znamená v překladu archivní víno, víno, které se již při výrobě tvoří s potenciálem k velmi dlouhé archivaci a to i několik desítek let. Tento teprve 16letý Cálem je dle slov p. Kubíčka ještě "mladíkem". Vintage vína se po dobu svého zrání velmi zkvalitňují a po otevření láhve je nutné je nechat náležitě "otevřít" a "vydýchat". Z tohoto důvodu byla i tato láhve otevřena hned v úvodu degustace, přestože se víno z ní degustovalo až v samém závěru večera. Pokud bychom si tento typ vína otevřeli v domácím prostředí a chtěli bychom si jej vychutnávat co nejdéle, je možné jeho dobrou kondici natáhnout zhruba na 5 dní, je ale nutné láhev před znovuuzavřením odvzdušnit pumpou a zašpuntovat. Dle slov p. Kubíčka je v nejlepší 100% kondici Vintage cca 24 hodin od „nadechnutí“. Nejcennější a vysoce kvalitní zvláště selektované ročníkové ruby. Barva je velmi intenzivní, s buketem květin a aroma koření, zralého ovoce a rozinek. Chuť: věkem získávají jemnou, vyváženou a komplexní chuť. Portské víno je velmi oblíbené nejen pro příjemný večer, ale i jako luxusní dárek, který opravdu potěší.
Fotogalerie...
Zpět
Nabídka krásných dárkových sad - víno z našeho archivu
Degustace 26. 10. 2018 Vinařství MAVÍN POMFY
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem