Degustace 08. 03. 2019 Vinařství Hradil
V pátek 08. 03. 2019 jsme v naší vinotéce VINOSTYL přivítali p. Lukáše Hradila, který je majitelem rodinného vinařství, vyrábějícího své víno v obci Čejkovice. Přívlastková vína, zde - ve 3. největší vinařské obci na Moravě produkuje od roku 2002. Bílé hrozny zpracovává moderní technologií nazývanou KRYOMACERACE, díky které získává jeho víno sytější barvu ze slupek, výraznější buketní tóny a také přírodní antioxidanty. Raritou tohoto vinařství je odrůda a víno s názvem RUBINET. Jedná se o barvířku, která vznikla křížením Alibernetu, Revolty a André. V roce 2005 se dostalo Vinařství Hradil pověření od p. profesora Krause, který odrůdu vyšlechtil - ji vysadit, pěstovat a vyzkoušet. Víno z Rubinetu vyrobené má nezaměnitelné aromy čokolády, vanilky, višní a karamelu, s lehkým nádechem pražené kávy. I toto víno bylo, ostatně jako vždy, jedním z degustačních vzorků a v závěrečném hodnocení degustátorů se umístilo na 2. místě.
Rulandské bílé, pozdní sběr 2017, suché
Alkohol: 12 %, cukr: 1 g/l, kyseliny: 6,4 g/l
Burgundská odrůda, které se Vinařství Hradil hodlá věnovat plně i v budoucnu. Pan vinař nechce vysazovat nové odrůdy-novošlechtěnce, ale rád by co nejvíce úsilí věnoval odrůdám, které jsou pro Čejkovice typické a vysazovány byly již jeho předky. Rok 2017 zhodnotil jako velmi úspěšný, hrozny perfektně vyzrály a přitom si ponechaly žádoucí hladiny kyselin. Vynikající víno, které mile překvapilo svou rozmanitostí vůní. Nejvíce z nich vynikla hruška máslovka a čerstvé mandle. Hodí se dobře nejen k uzeným rybám, k pečením, ale také k sýrům s ušlechtilými plísněmi. Výborně se snoubí toto víno také s hutnějšími, ale ne příliš výraznými úpravami hovězího i vepřového masa a s hustšími polévkami.
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017, suché
Alkohol: 13 %, cukr: 2 g/l, kyseliny: 6,2 g/l
Víno je svěžího charakteru, bylo promícháváno 4 měsíce na jemných kalech metodou bátonnage. Tento způsob je pro víno šetrnější a "přírodnější", pro konzumenty jsou pak vína zdravější, zejména z důvodu minimálního obsahu síry. Jemný kal je antioxidantní. Ve vůni najdeme meruňky, lipový květ s medovou koncovkou. Doporučujeme podávat při teplotě 10-13 °C. Ryzlink rýnský je vhodný k tučnějším masitým pokrmům a uzenému, dále k rybám a drůbeži.
Sauvignon Blanc, pozdní sběr 2017, suché
Alkohol: 13 % obj., cukr: 3 g/l, kyseliny: 6,2 g/l
Víno je dle slov pana vinaře ještě "puberťák". Odrůda byla vysazena v roce 2010, 2 roky byl pěstován kmínek a v roce 2012 réva poprvé zarodila. Aby se keře vinné révy chovaly dle představ svých vinařů, je dle pana Hradila nutné, je "vychovávat" a "stresovat". Dosud plodil Sauvignon Blanc až 3 kg hroznů na keři, což je zbytečné přeplození a hrozny by se nestihly adekvátně vyživit do pozdního sběru. 3 roky se tedy chodilo ve vinařství sestříhávat hrozny této odrůdy z keřů, tak, aby na nich zůstalo zhruba 1 - 1,5 kg hroznů. Keř až v tomto roce - po 6 letech "dostává rozum" a plodí ke spokojenosti p. Hradila - zhruba 1kg hroznů. Částečně se u keřů vinné révy také redukují kořeny, aby se nepnuly do boků, ale do hloubky země, kde si dokáží vytáhnout potřebné živiny. Klon této odrůdy byl přivezen z Francie. Ve vůni najdeme převážně květ černého bezu s vyzrálým angreštem, s lehkým nádechem dubových tónů. Tento Sauvignon je vhodný ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům, tvrdým sýrům nebo ke kuřecímu masu.
Chardonnay, pozdní sběr 2018, suché
Alkohol: 13 % obj., cukr: 0 g/l, kyseliny: 5 g/l
Láhvovat se bude tento ročník Chardonnay v dubnu, dnes jsme měli možnost ochutnat vzorek přivezený přímo z tanku. Víno se zdá - i přes nulový zbytkový cukr plnější, aroma je příjemné a díky menšímu množství kyselinek se může víno jevit polosušší. Dle slov p. Hradila bude celkově většina vín ročníku 2018 plnější s vyšší hladinou alkoholu. Tropické tóny tohoto Chardonnay směřují k nazrálému mangu nebo papáji. Víno má minimální obsah síry. Zajímavostí je, že v dubnu budou nově zařazena do prodeje bílá vína, která také zrála v sudech.
Rulandské šedé, pozdní sběr 2017, polosuché
Alkohol: 13 % obj., cukr: 5,6 g/l, kyseliny: 5,7 g/l
První polosuché víno s pěknou naoranžovělou barvou, která je výraznějí díky KRYOMACERACI na slupkách. Rulandské šedé nás okouzlilo vůní exotického ovoce, zvláště pak vůní fíkových plodů. V chuti je možné identifikovat výraznou plnost a vyzrálost hroznů. Rulandské šedé se hodí k hutným a kořeněným jídlům nebo rybím specialitám, případně těžším úpravám drůbeže či hustším polévkám.
Pálava, pozdní sběr 2017, polosuché
Alkohol: 14 % obj., cukr: 12 g/l, kyseliny: 5 g/l
Díky tomu, že je vínko polosuché, není vyšší hladina alkoholu na překážku a konzumenta nijak "nepálí". Velmi plné, krásně aromatické víno, které osloví zejména milovníky vín s výrazným buketním tónem žluté čajové růže, limetky a stopami medu. Víno doporučujeme podávat při teplotě 10-12 °C. Stolování: Podává se k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům, chipsům nebo olivám.
Tramín RESERVE, pozdní sběr 2017, suché
Alkohol: 14 % obj., kyseliny: 4,5 g/l
Hrozny k výrobě tohoto vína pocházejí ze zasloužilých 25letých keřů, které vinařství nakoupilo vyloženě s cílem pro Tramíny, zrající minimálně 1 rok v sudu. Za tímto účelem byl do vinařství zakoupen také velký dubový sud z Francie o objemu 2000 litrů. Tento Tramín RESERVE v něm zrál 14 měsíců a na dnešní ochutnávce máme vzorek, který je zatím úplně bez síry. Samozřejmostí bude minimální dosíření před láhvováním, které proběhne v dubnu. RESERVE zde označuje ležení vína v sudu po dobu minimálně 12 měsíců. Doporučuje se k archivaci až 10 let.
Gentleman, moravské zemské 2018, polosladké
Alkohol: 12,5 % obj., cukr: 25 g/l, kyseliny: 6 g/l
Stejně jako gentleman má i toto víno své osobité kouzlo (charizma, noblesu, originalitu). Víno Gentleman bylo stvořeno pro vyjímečné chvíle. Harmonická chuť lesních jahod s lehkým nádechem ananasových tonů. Gentleman, víno které nezklame.
Dornfelder, pozdní sběr 2017, suché
Alkohol: 12 % obj., cukr: 0,5 g/l, kyseliny: 5,5 g/l
Červená vína jsme prochutnali celkem 4. Prvním byl vzorek Dornfelderu, který byl, je a bude, dle slov p. Hradila vždy z nerezového tanku, vyráběn pro "ovocný" styl. Vynikající odrůda pro vinaře, která má veliké hrozny a i při vysoké úrodě je možné ji udržet do pozdního sběru. Dornfelder nemá bílou dužninu, ale má ji zabarvenou, díky čemuž je barva vína hustě sytá, tmavě granátová s fialovými odlesky. Jogurtová vůně je doplněna tóny černých lesních plodů - ostružin a borůvek. Chuť je plná a velmi intenzivní. Podávejte při teplotě 17 °C. Stolování: Toto víno se hodí k těstovinám a ke každodennímu pití.
Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2017, suché
Alkohol: 13 % obj., cukr: 0,2 g/l, kyseliny: 5 g/l
Víno leželo půl roku v barikovém sudu (3 plnění). Při používání se nové francouzské sudy ve vinařství nejprve naplní na 3 roky ležení víny odrůdy Pinot Noir. Po jejich naláhvování se znovu na 2. plnění použijí další ročníky Pinotu, které v sudu zrají 2-3 roky. Po těchto letech je sud již náležitě "vyčerpán" a teprve jako 3. plnění poslouží spíše jen pro mikrooxidaci dalších červených odrůd. U Cabernetu Sauvignon se díky ležení na sudu velmi pěkně "zkrotí" tříslovina. Výsledkem je víno rubínové barvy s intenzivní vůní černého rybízu a ostružin s velmi jemným dubovým nádechem. Víno má potenciál zrání klidně až 8 let.
Pinot Noir GRAND RESERVE, výběr z hroznů 2015
Alkohol: 13,5 % obj., cukr: 0,5 g/l, kyseliny: 4,8 g/l
Pro toto luxusní víno je typická granátová až cihlově červená barva. Víno zrálo 24 měsíců ve francouzských dubových sudech - z 60 % se jednalo o první plnění a ze 40 % o druhé plnění. Díky tomuto využití sudů získalo víno silnou kořenitou, výraznou chuť peckovin a madlí, která je zakončená sametovou trpkostí. Pinot je předurčen na dlouhé zrání, před podáváním doporučujeme dekantovat a nechat "vydýchat". Vyzrálá červená vína „Rulandy modré“ se podávají v širokých „břichatých“ pohárech a platí pro ně pravidlo, které říká, že čím starší víno je, tím objemnější pohár zvolíme. Doporučujeme k jemným úpravám zvěřiny, nadívané drůbeži a pokrmům z hub.
Rubinet, moravské zemské 2017, polosladké
Alkohol: 13 % obj., cukr: 18 g/l, kyseliny: 6 g/l
Tato barvířka vznikla křížením odrůd Revolta x Alibernet x André. Jako jediní v ČR ji zpracovávájí ve Vinařství Hradil metodou bílého vína bez macerace na slupkách. Záměrně je zde ponechán zbytkový cukr. Díky tomuto zpracování dostává Rubinet neobyčejné aroma i chuť čokolády a karamelu. Víno se svou originalitou hodí k běžnému pití, ale hlavně k čokoládovým dezertům. Podávejte při teplotě 17 °C.
Závěrečné pořadí 3 nejlépe hodnocených vín:
1. Pálava, pozdní sběr 2017, polosuché
1. Pinot Noir GRAND RESERVE, výběr z hroznů 2015
2. Rubinet, moravské zemské 2017, polosladké
3. Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2017, suché
Fotogalerie...
Zpět
SKVĚLÉ CUVÉE VÍNO MICHLOVSKÝ za zaváděcí cenu!
Degustace 15. 02. 2019 slámové víno Vin. Drápal
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem